Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 09:02

Καλαμάτα: Αλλαγές στη Ναυαρίνου όταν γίνουν οι διανοίξεις

Καλαμάτα: Αλλαγές στη Ναυαρίνου όταν γίνουν οι διανοίξεις

 

Αρνητική θέση για την προσωρινή πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, από Φαρών έως Ακρίτα, για Σαββατοκύριακα και 3ήμερα αργίας, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Το θέμα που έθεσε ο κ. Λύρας αφορούσε την εξέταση της δυνατότητας για προσωρινή πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Ηρώων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις ώρες που παρατηρείται αυξημένη κίνηση πεζών.

Οταν το εισηγήθηκε, επικεντρώθηκε στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα, δήλωσε πως “δεν έφθανε το πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου για επισκέπτες και κατοίκους της πόλης, το Πάσχα” και αναφέρθηκε στους δύο χώρους στάθμευσης, στην Ανάσταση και στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, που δόθηκε φέτος από νωρίς, οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προσωρινή πεζοδρόμηση. Πρότεινε “να πεζοδρομείται ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο, π.χ. του Αγίου Πνεύματος ή σε μια σημαντική εκδήλωση, συναυλία”.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “αυτά δοκιμάστηκαν μέχρι την Ηρώων και απέτυχαν” κι έκανε λόγο για  επαγγελματίες που έκαναν εξώδικα και κόσμο να έχει αγανακτήσει. Δήλωσε ότι “θα δοκιμάσουμε τρόπους όταν θα είμαστε έτοιμοι, όταν θα κάνουμε διανοίξεις, όπως τη Βουλγαροκτόνου” και πως “στην έναρξη του Πολιτιστικού Καλοκαιριού θα το κλείσουμε”. Υποστήριξε ότι για το συγκεκριμένο αναπλασμένο τμήμα της Ναυαρίνου  “ο κόσμος εκπαιδεύτηκε, γιατί έγινε δρόμος ήπιας κυκλοφορίας” κι εκτίμησε πως “δεν δείχνει ότι είναι ανάγκη να πεζοδρομηθεί”.

Νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης είπε ότι δοκιμάστηκε το καλοκαίρι του 2020 η πεζοδρόμηση και λόγω Covid δεν χρειάστηκε κυκλοφοριακή έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και απέτυχε. Εξέφρασε προσωπική και την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας ότι “δεν συντρέχουν προσωρινοί λόγοι σκοπιμότητας” κι εκτίμησε πως θα προκληθούν αναστάτωση, σύγχυση και δυσλειτουργία, ενώ ανέφερε πως τώρα έχουν διαπλατυνθεί τα πεζοδρόμια στο αναπλασμένο τμήμα της Ναυαρίνου.

Συνηγορώντας, ο αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας είπε ότι “υπάρχει άπλετος χώρος στη χερσαία ζώνη του λιμανιού”.

Στην αντίθετη κατεύθυνση η μείζων μειοψηφία. Ο σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς παρατήρησε ότι

“είχαμε ζητήσει να πεζοδρομηθεί το τμήμα αυτό. Φτιάξαμε έναν πεζόδρομο για να περνούν τα αυτοκίνητα”. Και ο επικεφαλής της Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι “όταν συζητούσαμε για τα τραπεζοκαθίσματα, είχαμε κάνει πρόταση για πεζοδρόμηση”.

Γ.Σ.