Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 08:27

Δήμος Μεσσήνης: Τίμησε τη μνήμη του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά

Δήμος Μεσσήνης: Τίμησε τη μνήμη του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά

 

Με τρισάγιο στην προτομή του στο Κεφαλινού, τίμησε ο Δήμος Μεσσήνης την Κυριακή 2 Ιουνίου, τη μνήμη του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά και των παλικαριών του (Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες) που θυσιάστηκαν στη μάχη του Μανιακίου στις 20 Μαΐου 1825.

Το τρισάγιο τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μπίζας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλιναίων “Η Πρόοδος”.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ως εκπρόσωπος της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς - αντισυνταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Μπαλάσης, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο αρχιπυροσβέστης Νεκτάριος Παπαδόπουλος, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κεφαλινού Δήμητρα Κωνσταντοπούλου - Δελλή, Ζερμπισίων Ευστάθιος Μπολέτης, Ρευματιάς Χρήστος Μπολέτης, η εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων Παναγιώτης Κορμάς, οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Καλαμάτας Ιωάννης Μαρκόπουλος, του Πολιτιστικού Συλλόγου “Παράδεισος” Καλαμάτας “Παναγιώτης Κεφάλας” Θεόδωρος Αλεξόπουλος και αντιπροσωπείες του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης και του

Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

“Είναι χρέος μας να αποδίδουμε τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν για να έχουμε μία ελεύθερη πατρίδα”, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος. Ανέφερε ότι η απήχηση που έχει στην τοπική κοινωνία η εκδήλωση αυτή, ώθησε τη δημοτική αρχή να προβεί στην ανάδειξη και εορτασμό και άλλων ιστορικών γεγονότων, όπως έκανε πρόσφατα με τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Παπαφλέσσα στη Δραΐνα. Πρόσθεσε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και να εκδηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αυτοθυσία τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Γ. Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κεφαλιναίων Π. Κορμάς.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου, με τίτλο “Ο αντιστράτηγος Ηλίας Κορμάς (1780-1825) και το Μανιάκι: Απαράμιλλο υπόδειγμα αυταπάρνησης και ηρωισμού”.

Στη συνέχεια, έγινε το προσκλητήριο νεκρών και οι μαθήτριες Μαρία Κορμά και Ουρανία Κατσιάρα απήγγειλαν ποιήματα.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή μελών από πολιτιστικούς συλλόγους της Μεσσήνης και της Καλαμάτας. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ακούστηκε ένα ηχητικό αφιέρωμα στην πορεία του Ηλία Κορμά από το Κεφαλινού στο Μανιάκι.