Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024 09:40

Σειρά συναντήσεων για άμεση ροή χρηματοδότησης: Πίεση Βασιλόπουλου για τα αντιπλημμυρικά

Σειρά συναντήσεων για άμεση ροή χρηματοδότησης: Πίεση Βασιλόπουλου για τα αντιπλημμυρικά

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας και να μην έχουμε καθυστερήσεις στις ροές χρηματοδότησης, καθώς και να τρέξουν τα θέματα με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ζήτησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος από το υπουργείο Υποδομών, αναφερόμενος στο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο στα Γιαννιτσάνικα. Εργο πολύ σημαντικό που πάει για το 2025, ένα χρόνο πίσω, λόγω των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν.

Ενημερώνοντας χθες Παρασκευή, για τις επαφές που είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη, σε υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση των μελετών για τη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων και την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι είχε συναντήσεις με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Νάσο Μπαλέρμπα, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών Θανάση Γιάνναρη, τον προϊστάμενο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Νικόλαο Μαμαλούγκα και προϊσταμένους διαχειριστικών αρχών και προγραμμάτων. 

ΣΤΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Με τον κ. Αναγνώπουλο, με τον οποίο συζήτησε για το σημαντικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο Κολυμβητήριο, είπε πως “εξασφαλίσαμε ότι σύντομα θα δοθεί 5μηνη χρονική επέκταση, προκειμένου να είμαστε εντός τους προγράμματος, δεδομένου της ιδιαιτερότητας της αθλητικής εγκατάστασης”. Εξήγησε ότι “επιλέξαμε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά  και τους αθλητές και να μην τους αφήσουμε εν μέσω περιόδου χωρίς κολυμβητήριο”.

Στον ίδιο έθεσε και πάλι το ζήτημα του κόμβου της οδού Μαρίας Κάλλας στον περιμετρικό και της υπόθεσης με την απαλλοτρίωση. Δήλωσε πως “είναι θέμα που έρχεται από το παρελθόν, δεν το έχει χειριστεί ο σημερινός γενικός διευθυντής, ωστόσο έδειξε ενδιαφέρον και εδώ εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε νέα”.

Ακόμα, ζήτησε τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στα Γιαννιτσάνικα να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και να μην έχουμε καθυστερήσεις στις ροές χρηματοδότησης, καθώς καο να τρέξουν τα θέματα με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

 

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία συζήτησε και για τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς, όπως είπε, “είναι ένα θέμα που άπτεται της λειτουργίας της υπηρεσίας. Αναμένεται να δοθεί λύση, προκειμένου μέχρι την έλευση των νέων δημοτικών αστυνόμων που θα προσληφθούν, να μην υπάρξουν κενά και να μπορεί η υπηρεσία να εκτελεί τα καθήκοντά της”

Επίσης, συζήτησε για τη νέα συνθήκη που δημιουργήθηκε σε σχέση με τα σχολεία, τη λειτουργία και συντήρησή τους, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

Όσον αφορά τα θέματα χρηματοδοτήσεων, έθεσε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση για μελέτες δύο παρεμβάσεων που ως δημοτική αρχή θεωρούν κρίσιμες και εμβληματικές, τη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων και την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα. “Είναι ένα θέμα που διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να πιέζουμε για να υλοποιηθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, συζήτησε θέματα που αφορούν αναθεωρήσεις και τη συνέχιση σε έργα του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, επισημαίνοντας ότι αναμένουν την τελική έγκριση για τα 1,9 εκ. ευρώ, που είναι η συμπληρωματική σύμβαση και η αναθεώρηση για το εμβληματικό έργο του αγωγού μεταφοράς νερού Φ800.

 

ΣΤΟ ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Με τον κ. Μαμαλούγκα συζήτησε για έργα που αφορούν το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, τις καθυστερήσεις στη ροή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ (λόγω της μετάβασης από το ένα πρόγραμμα στο άλλο) και ανέφερε τη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδοτήσεων για αναθεωρήσεις στα έργα της Ηλεκτρικής Εταιρείας, του Ανοιχτού Θεάτρου και του Κολυμβητηρίου, που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024.

 

ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Εξέτασε με τον μεσσήνιο στην καταγωγή Θαν. Γιάνναρη και υπηρεσιακά στελέχη, έργα που η ΚΤΥΠ “τρέχει” στην Καλαμάτα, όπως το Δημοτικό Σχολείο Βέργας, η παρέμβαση για τις ενανθρακώσεις στο Πολυκλαδικό που είναι προς δημοπράτηση, οι επισκευές στο Νηπιαγωγείο Λεϊκων, η μελέτη για το Κλειστό του Πολυκλαδικού που ολοκληρώνεται και τους τρεις μεγάλους στόχους που έχουν θέσει από κοινού και αφορούν την κατασκευή ενός νέου Δημοτικού Σχολείου ή δίδυμων σχολείων πλησίον του ΚΤΕΛ (5ο - 17ο Δημοτικά, το νέο Νηπιαγωγείο (στην ίδια περιοχή), αλλά και το Κλειστό Προπονητήριο στο 22ο Δημοτικό Σχολείο.

“Συνεργάζονται οι υπηρεσίες των ΚΤΥΠ με τις υπηρεσίες του δήμου,  σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και πολλά περισσότερα να ανακοινώσουμε”, ανέφερε ο δήμαρχος.

 

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Κλείνοντας, είπε ότι οι ανάγκες είναι πολλές, όπως και τα έργα που έχουν σχεδιάσει και για τα οποία αναζητούν χρηματοδοτήσεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση δήλωσε πως “έχουμε μια στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον περιφερειάρχη, τον οποίο συνάντησα προχθές στην Τρίπολη, όπου και συζητήσαμε θέματα που έχουμε στην ατζέντα μας και αφορούν το Δήμο Καλαμάτας”.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο δήμαρχος είπε ότι η παρέμβαση - διαπλάτυνση στο ρέμα Κερεζένια θα γίνει του χρόνου, ενώ το αντιπλημμυρικό έργο στο Πήδημα είναι ακόμα πιο πίσω. Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον εθνικό δρόμο (Αντικάλαμος - Θουρία) ενημέρωσε ότι αναμένουν χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πως για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Για το αντιπλημμυρικό της οδού Ευριπίδου είπε ότι η χρηματοδότησή του έχει διεκδικηθεί και από το υπουργείο και από την Περιφέρεια και πως εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό της Περιφέρειας (έτσι γενικόλογα).

Για το νέο κτήριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου επανέλαβε ότι οι μελέτες θα γίνουν από τις Κτιριακές Υποδομές και η υλοποίηση του έργου έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο “Αντώνης Τρίτσης” αλλά ακόμα τίποτα.

Ξεκαθάρισε ότι νέο νηπιαγωγείο δεν μπορεί να γίνει στη Ράχη και προβλέπεται να γίνει στην περιοχή του ΚΤΕΛ (δίπλα στο νέο Δημοτικό Σχολείο) με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, αναφερόμενος στο μεγάλο αντιπλημμυρικό του Νέδοντα είπε ότι “μετά τη Θεσσαλία έχουν αλλάξει τα δεδομένα”, ενώ για τη μελέτη κατολισθήσεων και αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Μικρή Μαντίνεια που εκπονείται για λογαριασμό της Περιφέρειας, ανέφερε ότι έχουν καταγράψει παρατηρήσεις, πως η μελέτη είχε τεράστια ζητήματα και δεν θα έπαιρνε ποτέ εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις.