Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 08:14

Στον χώρο των 600 στρεμμάτων της Μπιρμπίτας: Σπίτια 70 τετραγωνικά για εγκατάσταση Ρομά

Στον χώρο των 600 στρεμμάτων της Μπιρμπίτας: Σπίτια 70 τετραγωνικά για εγκατάσταση Ρομά

 

Σπίτια 70 τ.μ. με αυλή και οργανωμένο δίκτυο δρόμων προβλέπει η προκαταρκτική μελέτη του Δήμου Καλαμάτας για την κατασκευή καταυλισμού - χώρου προσωρινής εγκατάστασης Ρομά, στον χώρο των 600 στρεμμάτων της Μπιρμπίτας.

Αυτό μας επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Νέων Εργων και Πολεοδομίας Βασίλης Κουτραφούρης, από τον οποίο ζητήσαμε ενημέρωση για τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στις 31 Μαΐου, από τον μελετητή Αντώνη Κουτρουμπή.

Αναλυτικά, ο Β. Κουτραφούρης μας ενημέρωσε ότι η προκαταρκτική μελέτη προβλέπει οργανωμένο δίκτυο δρόμων, σπίτια 70 τ.μ. με αυλή (με κουζίνα και τουαλέτα) για 64 οικογένειες ρομά, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, κλειστό χώρο πολλαπλών χρήσεων που θα μπορεί να φιλοξενήσει ιατρείο και παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και χώρους στάθμευσης.

Ο αντιδήμαρχος παρατήρησε ότι ο χώρος της Μπιρμπίτας θα είναι φιλόξενος και αξιοπρεπής και ανέφερε πως το επόμενο βήμα θα είναι να δοθούν κάποιες αναγκαίες εγκρίσεις και να συνταχθούν οριστικές μελέτες. Η κατασκευή θα γίνει μέσα από πρόγραμμα που έχει βγάλει το υπουργείο Εσωτερικών, η  γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα αφορά παρέμβαση, για την οποία υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο στην Μπιρμπίτα να γίνει η μετεγκατάσταση και η προσωρινή στέγαση των ρομά που μένουν στην Καλαμάτα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση από τον δήμο, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αυτή τη δημοτική αρχή από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, έχοντας γίνει συγκεκριμένα βήματα σε συνεννόηση με την γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση ένα πρόβλημα που συμπληρώνει σχεδόν 40 χρόνια και αφορά στην απόδοση στους ιδιοκτήτες τους, οικοπέδων που με πράξη εφαρμογής είχαν παραχωρηθεί.

Ο δήμος υπενθυμίζει ότι για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του καταυλισμού έχει προηγηθεί η καταγραφή και των 64 οικογενειών ρομά που διαβούν σε παραπήγματα στην Αγία Τριάδα και έχει, επίσης, δημιουργηθεί και το απαραίτητο κατά τις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας προφίλ για την κάθε οικογένεια.

Γ.Σ.