Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 08:42

Καθυστερεί το σημαντικό έργο αποχέτευσης του Πεταλιδίου

Καθυστερεί το σημαντικό έργο αποχέτευσης του Πεταλιδίου

Στις αντιρρήσεις του εργολάβου που ζητεί να γίνουν και άλλες αναγνωριστικές τομές, έχει μπλέξει το σημαντικό έργο αποχέτευσης του Πεταλιδίου, που καθυστερεί να ξεκινήσει.

Αυτό επισημάνθηκε στην 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Το θέμα έθεσε προς συζήτηση ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Διονυσόπουλος, ο οποίος είπε ότι “έχουν γίνει κάποια έργα με υλικά και το έργο είναι στον αέρα” και ρώτησε “πως πάνε οι εργασίες και που βρισκόμαστε;”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης μίλησε για έργο προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, για το οποίο υπογράφηκε η σύμβαση την 1η Σεπτεμβρίου 2023 με συμβατικό ποσό πάνω από 5,6 εκ. ευρώ και συμβατικό χρόνο 24 μήνες από την ολοκλήρωση ελέγχου της μελέτης.

Ενημέρωσε για τον έλεγχο εφαρμοσιμότητας της μελέτης από τον ανάδοχο, που ζήτησε να κάνει 275 αναγνωριστικές τομές για τα δίκτυα ύδρευσης και ομβρίων, ενώ η υπηρεσία του απάντησε να κάνει 45 τομές σε 60 ημέρες.

Ο αντιδήμαρχος είπε ότι έκανε 31 από τις 45 τομές κι έχασε την προθεσμία υποβολής της μελέτης και η υπηρεσία του υπέδειξε να ξεκινήσει στις 20/5 και σε 2 χρόνια να τελειώσει. Στις 31/5 ο ανάδοχος υπέβαλε ένσταση στο Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Υποδομών και σήμερα Τρίτη 2 Ιουλίου θα εξεταστεί.

Αφού ενημέρωσε ότι κάθε τομή που επιβαρύνει το έργο, κοστίζει 1.750 ευρώ, είπε πως ο ανάδοχος ζήτησε κι έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο και του υποδείχθηκε να ξεκινήσει.

Ακόμα, ο κ. Κοντοθανάσης πληροφόρησε ότι ζήτησε 900.000 ευρώ και του έδωσαν 500.000 για υλικά, καθώς έτσι προβλέπεται από το νόμο.

Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακόπουλος παρατήρησε ότι ο ίδιος εργολάβος κάνει την υπόγεια σήραγγα στην παράκαμψη Πεταλιδίου και ζήτησε να γίνει έλεγχος για τα υλικά που πληρώθηκαν.

Ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι ο ανάδοχος έχει υλικά και σε άλλες περιοχές της χώρας και δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος.

“ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ”

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι “είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά με την καλή συνεργασία με τον ανάδοχο και τις υπηρεσίες θα μπει σε τροχιά υλοποίησης. Στα μεγάλα έργα υπάρχουν προβλήματα. Στόχος να μπορέσουμε να το ομαλοποιήσουμε” και πρόσθεσε: “Ολες οι ενέργειες από την υπηρεσία γίνονται για να μπορέσει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Περιμένουμε την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου, εγώ δεν είμαι απαισιόδοξος. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει κάποιες δυσκολίες, αλλά δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης. Και ο ανάδοχος να δει ότι πληρώθηκε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη διευθύντρια και τον επιβλέποντα για να υλοποιηθεί άμεσα”.

Μη συμμεριζόμενος την αισιοδοξία του δημάρχου ο Κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε “πολλά χρόνια θα κολλήσουμε, μην χάσουμε και τη χρηματοδότηση” και ο Σπ. Κοντοθανάσης είπε πως “η υπηρεσία παρακολουθεί το έργο και θα ενισχυθεί το προσωπικό”.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Ακόμα, τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, ήταν η αλλαγή προϊσταμένου στα ΚΕΠ με ερώτηση του Κ. Γεωργακόπουλου, η κρίσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με ερώτηση του συμβούλου Κώστα Κατσούλη και τα ζητήματα της καθαριότητας με ερώτηση της συμβούλου Σοφίας Γιάνναρη.

Γ.Σ.