Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 08:53

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Στο επίκεντρο το ταμειακό έλλειμμα και το κτήριο Τσερπέ

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Στο επίκεντρο το ταμειακό έλλειμμα και το κτήριο Τσερπέ

 

 

Το εμβληματικό κτήριο Τσερπέ στην είσοδο της Μεσσήνης, που έχει κατεδαφιστεί το μισό και το σοβαρό ζήτημα του ταμειακού ελλείμματος, της υπεξαίρεσης στην ΚΕΑΔΗΜ, κυριάρχησαν στην 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν μετά από πρωτοβουλίες της μείζονος μειοψηφίας, ερωτήσεις των συμβούλων Κώστα Μαλιώτη και Κώστα Θεοδωρακόπουλου, αντίστοιχα.

Για το κτήριο Τσερπέ στο ΟΤ 157 της Μεσσήνης, ο Κ. Μαλιώτης αναφέρθηκε στο ιστορικό, υπενθυμίζοντας ότι έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με απόφαση κατά πλειοψηφία. Μίλησε για ετοιμόρροπο, επικίνδυνο κτήριο, για κατεδάφιση του ορόφου τον Απρίλιο του 2022, για χειρότερη εικόνα τώρα κι εστία μόλυνσης και πληροφόρησε πως σύμφωνα με το ΓΠΣ προβλέπεται σε αυτό ρυμοτομία και χώρος πρασίνου.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στάθηκε στον αποχαρακτηρισμό του κτηρίου από μνημείο στην προσκύρωση, τακτοποίηση και πράξη αναλογισμού, στη διάνοιξη δρόμων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και στον χώρο πρασίνου και ρώτησε τη δημοτική αρχή “τι έχετε κάνει από τον Απρίλιο του 2022”.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος μίλησε για ενέργειες που έχουν γίνει από το τέλος του 2019, είπε ότι “είναι προτεραιότητα για μας” και ανέφερε πως με βάση το σχέδιο στο ΟΤ 157 προβλέπονται διανοίξεις δρόμων και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Μίλησε για εφαρμογή του ΓΠΣ, για πράξη εφαρμογής στο ΟΤ 157 κι ενημέρωσε πως “ξεκινήσαμε πράξη αναλογισμού” ότι στις 16 Απριλίου έγινε το δικαστήριο για προσωρινή τιμή μονάδας  και πως θα υπάρξει δανειοδότηση για να καλυφθεί η δαπάνη και των όμορων ιδιοκτητών.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τον χώρο “κομβικό σημείο που θα αναμορφώσει όλο το κέντρο της Μεσσήνης”, δήλωσε πως “θα καθαριστεί ο χώρος του ΟΤ 157, είναι στόχος μεγάλος της δημοτικής αρχής”.

Ανταπαντώντας και δηλώνοντας μη ικανοποιημένος από την απάντηση, ο Κ. Μαλιώτης επεσήμανε ότι “πρέπει να αποχαρακτηριστεί ο χώρος και αυτό γίνεται με αίτηση του ιδιοκτήτη”.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος επέμεινε ότι “ο χώρος θα καθαριστεί και θα αποδοθεί στους πολίτες”.

93.818 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΚΕΑΔΗΜ

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Θεοδωρακόπουλος ζήτησε ενημέρωση για ΚΕΑΔΗΜ και τις οφειλές της και διευκρίνιση για το τι είναι το ποσό των 93.818 ευρώ.

Ρώτησε να μάθει για τις οφειλές στον εργαζόμενο Μπουρολιά και για “παράνομη” πληρωμή στον πρώην πρόεδρο Γιώργο Δαβίλλα.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Αθανασακόπουλος μίλησε για απαιτήσεις της επιχείρησης, για ταμειακό έλλειμμα της περιόδου 2015 – 2019 (δημοτική αρχή Γιώργου Τσώνη) είπε πως λείπουν χρήματα από το ταμείο, που δεν δικαιολογούνται ως έξοδα και ότι το θέμα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Ενημέρωσε για την επιτροπή απογραφής και καταγραφής που ορίστηκε από τον δήμαρχο για κατάργηση και συγχώνευση της επιχείρησης στον δήμο, σύμφωνα με τον νόμο, ενώ για την οφειλή 15.000 ευρώ τον Ευάγγελο Μπουρολιά απάντησε πως “ο συγκεκριμένος δεν πληρωνόταν”.

Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι στις 16/10/2020 υπήρξε έκθεση ορκωτή ελεγκτή για τις οφειλές της ΚΕΑΔΗΜ, γιατί δεν λειτουργούσε ορθολογικά και ανέφερε πως με απόφαση της ερχόμενης Δημοτικής Επιτροπής θα πληρωθεί και ο κ. Μπουρολιάς και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Απευθυνόμενος στον ερωτώντα σύμβουλο, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε “εσείς να λογοδοτήσετε, αφού αναλάβατε αυτή την ευθύνη” και μίλησε για “υπεξαίρεση 93.818 ευρώ”, για “ταμειακό έλλειμμα, διασπάθιση δημοσίου χρήματος”. Είπε πως “η υπόθεση είναι και στα ποινικά δικαστήρια, η Οικονομική Αστυνομία διενεργεί προανάκριση, έχει κληθεί ο υπεύθυνος να δώσει προανάκριση και ταυτόχρονα υπάρχει και η διοικητική διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είχε γίνει προσφυγή από την τότε υπεύθυνο και αναμένουμε την απόφαση της ένστασης που είχε κάνει. Πριν ένα μήνα έγινε κλήση”. Συνεχίζοντας, απάντησε πως “εμείς είπαμε ότι δεν θα τα κρύψουμε αυτά τα πράγματα. Είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου για τη χρηστή διαχείριση. Λειτουργήσαμε αμέσως και σε 1,5 χρόνο είχε βγει το πόρισμα και ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος”.

Επίσης, για την οφειλή Μπουρολιά, ο δήμαρχος είπε ότι “ήταν οφειλές στο προσωπικό που αποπληρώσαμε, οφειλές στις εργαζόμενες στο Βοήθεια στο Σπίτι που πληρώσαμε και μένει ένας μήνας. Δεν μπορούσαμε όλα αυτά να πληρώσουμε σε 4 χρόνια. Εξετάζει και ένα ποσό 250.000 ευρώ η Οικονομική Αστυνομία”.

Στην ερώτηση του Κ. Θεοδωρακόπουλου “αν κάνατε μήνυση και αγωγή”, απάντησε πως “κάναμε ό,τι μας υπέδειξε η Νομική με την Οικονομική Υπηρεσία” και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: “Υπήρχαν και 250.000 απωλεσθέντες πόροι και αυτό μπαίνει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, είμαστε ηθικά ικανοποιημένοι, κάναμε το χρέος μας. Εγινε και ρύθμιση στο ΙΚΑ. Τη βάλαμε σε μια σειρά την ΚΕΑΔΗΜ’.

Η συζήτησε ολοκληρώθηκε με ερώτηση του Κ. Θεοδωρακόπουλου “στον Εισαγγελέα γιατί δεν πήγατε;”.