Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 07:50

“Καλαμάτα Μετά”: Συνεχίζεται η αλαζονεία και ο κομπασμός της δημοτικής αρχής

“Καλαμάτα Μετά”: Συνεχίζεται η αλαζονεία και ο κομπασμός της δημοτικής αρχής

“Η δημοτική αρχή Καλαμάτας συνεχίζει να κομπάζει και με αλαζονεία να ισχυρίζεται ότι το έργο της δεν έχει προηγούμενο στα τελευταία 25 χρόνια (!) και φυσικά να απέχει από κάθε ίχνος αυτοκριτικής”, σχολιάζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη, για την 3η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 3 Ιουλίου.

 Αναλυτικά, η παράταξη “Καλαμάτα_Μετά” αναφέρει:

“Η παράταξη μας συνεχίζει να αναδεικνύει σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν έργα του δήμου μας και επηρεάζουν σοβαρά τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.  Η δημοτική αρχή Καλαμάτας συνεχίζει να κομπάζει και με αλαζονεία να ισχυρίζεται ότι το έργο της δεν έχει προηγούμενο στα τελευταία 25 χρόνια (!) και φυσικά να απέχει από κάθε ίχνος αυτοκριτικής. Αυτή ήταν η συμπεριφορά της και στο πρόσφατο συμβούλιο λογοδοσίας!

Αρκεί να σημειώσουμε, ως μία μόνο ένδειξη της έπαρσης και της αλαζονείας της, ότι ενώ υπάρχουν υπάλληλοι-εκτελεστές της Φιλαρμονικής που δηλώνουν υπεύθυνα ότι δεν έχουν πληρωθεί, η αρμόδια αντιδήμαρχος, όχι μόνο αρνείται ότι υπάρχουν οφειλές αλλά παραβιάζοντας με τον πιο απαράδεκτο τρόπο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, άρχισε να διαβάζει, σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο, τα μισθολογικά στοιχεία ενός υπαλλήλου-εκτελεστή, πόσα ένσημα κόλλησε το Μάιο, πόσα χρήματα πληρώθηκε, σε ποιο μισθολογικό κλιμάκιο ανήκει!

Ανησυχούμε πραγματικά για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας από τον Δήμο Καλαμάτας, όταν η κ. αντιδήμαρχος, η οποία μάλιστα έχει και την ευθύνη των νομικών θεμάτων, προέβη σε μια τέτοια παραβίαση.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσίας θέσαμε τα παρακάτω θέματα:

Ο επικεφαλής Βασίλης Τζαμουράνης μίλησε για τα έργα του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Άρι, για το δρόμο Άνω-Κάτω Βέργας και για την “Ηλέκτρα”, τα οποία απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ όχι χωρίς να ολοκληρωθούν αλλά χωρίς να έχουν καλά καλά ξεκινήσει! Υπογράμμισε ότι και τα τρία έργα είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, ωστόσο από τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής προέκυψε ότι μόνο για την “Ηλέκτρα” μπορεί να υπάρχει μια σχετική σιγουριά ότι θα ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο κ. Τζαμουράνης, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της δημοτικής αρχής, ότι οι μελέτες, ιδιαίτερα για τα έργα στον Άρι και στην Ανω-Κάτω Βέργα, είχαν σοβαρά προβλήματα, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η μόνιμη δικαιολογία για να μη γίνονται τα έργα, αλλά το κίνητρο για την αναζήτηση άλλων λύσεων προκειμένου τα έργα να μη χάνονται.

Ο σύμβουλος μας Κώστας Τσαπόγας αναφέρθηκε στους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν σημαντικά έργα για την ύδρευση του δήμου, όπως το έργο του νέου αγωγού Φ800, η νέα δεξαμενή στον Αϊ-Γιάννη Καρβούνη, οι γεωτρήσεις για την ενίσχυση των υδραγωγείων σε περιπτώσεις λειψυδρίας, αλλά και έργα που δεν έχουν ξεκινήσει, παρότι είναι πολύ σημαντικά, όπως η νέα εξισωτική δεξαμενή, η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών, η αναβάθμιση και εκμετάλλευση των νερών του βιολογικού καθαρισμού. Ο κ. Τσαπόγας τόνισε ότι η δημοτική αρχή ολιγωρεί και ότι ο κίνδυνος να μείνει η Καλαμάτα από νερό λόγω λειψυδρίας ή βλάβης θα είναι αποκλειστικά δικό της έργο. Ωστόσο, η απάντηση του κ. δημάρχου ήταν ότι το έργο της δημοτικής του αρχής στον τομέα της ύδρευσης είναι το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες…

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς ρώτησε για τη διαιώνιση της κατάληψης οικοπέδων συμπολιτών μας στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου λειτουργεί καταυλισμός Ρομά. Είπε ότι δεν τιμά κανέναν ούτε οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, ούτε και οι Ρομά να ζουν υπό τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα και την απόδοση των ακινήτων στους ιδιοκτήτες τους, ωστόσο ούτε σε αυτή την περίπτωση η δημοτική αρχή ήταν σε θέση να παρουσιάσει χρονικά ορόσημα. Παρόλα αυτά αυτοεπαινέθηκε, ανακοινώνοντας ότι είναι η μοναδική στη χώρα που έχει ετοιμάσει πρόταση μετεγκατάστασης...

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Βασίλης Κανάκης με την ερώτησή του αναφέρθηκε στο μείζον αναπτυξιακό ζήτημα της διάνοιξης της οδού Κρήτης μέχρι τη Βέργα, του σχετικού διαγωνισμού πολεοδόμησης που έχει μια πρωτοφανή καθυστέρηση, όπως αναγνώρισε και η δημοτική αρχή και της εναλλακτικής επιλογής για τη διάνοιξη με αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως είχε προτείνει παλαιότερα ο Βασίλης Τζαμουράνης. Το έργο της διάνοιξης θα προσφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη ευρύτερα στην Καλαμάτα και πρέπει να προχωρήσει με την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων.

Η δημοτική μας σύμβουλος Ευγενία Κούβελα-Κάτσαρη ρώτησε για το σοβαρό ζήτημα, ιδιαίτερα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και θέρους, της κατάστασης του αγροτικού οδικού δικτύου του νομού. Τόνισε ότι υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι απροσπέλαστοι, ότι ρέματα δεν έχουν καθαριστεί, ότι ξερή

βλάστηση δεν έχει απομακρυνθεί, ιδιαίτερα στην περιοχή του πολεμικού αεροδρομίου, με σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της στρατιωτικής εγκατάστασης και του προσωπικού της αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Η δημοτική αρχή απάντησε ότι πράττει τα δέοντα, όμως η κ. Κούβελα-Κάτσαρη επιβεβαιώθηκε και από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης, που αναδεικνύουν το πρόβλημα της βλάστησης που πρέπει να αποψιλωθεί στο αεροδρόμιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός ρώτησε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Φιλαρμονική, μετά την κατάργηση της αυτονομίας της ως νομικού προσώπου και την ενσωμάτωσή της στις υπηρεσίες του δήμου. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση της ερώτησης και την επιμονή του κ. Χανδρινού, τα προβλήματα στη Φιλαρμονική είναι μεγάλα, με κυρίαρχο τη μη

πληρωμή μερίδας υπαλλήλων-εκτελεστών. Με απλήρωτους εκτελεστές δεν μπορεί η Φιλαρμονική να εκτελέσει το έργο της στο επίπεδο που της αρμόζει. Η δημοτική αρχή αρχικά είπε ότι δεν υπάρχουν απλήρωτοι, μετά ότι υπάρχουν μερικώς απλήρωτοι, ότι πράγματι υπάρχουν οφειλές αλλά η υπηρεσία δεν υπογράφει για τις πληρωμές κ.ά. Όλα αυτά ένα εξάμηνο μετά την ένταξη της Φιλαρμονικής στον δήμο, χρόνος επαρκής για να επιλυθούν προβλήματα, αρκεί να είχε ασχοληθεί έγκαιρα η δημοτική αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε μέλη της παράταξης μας, δεν θα την ανεχθούμε από δω και στο εξής! Οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι πρόεδρος όλων των μελών του συμβουλίου και όχι της παράταξης της πλειοψηφίας!”.