Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 14:03

Ερωτήσεις Καφαντάρη για βιολογικό Κορώνης και ανάπλαση παραλιακής ζώνης

Ερωτήσεις Καφαντάρη για βιολογικό Κορώνης και ανάπλαση παραλιακής ζώνης

 

Δύο ερωτήσεις για το έργο αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης και το έργο ανάπλασης της παραλιακής  ζώνης από την οικία Τσικλητήρα έως τον δημοτικό τουριστικό ξενώνα της Πύλου, κατέθεσε η μείζων μειοψηφία, η παράταξη Καφαντάρη για τη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον επικεφαλής της Δημήτρη Καφαντάρη, αναλυτικά, οι δύο ερωτήσεις είναι:

“1) Τον Μάρτιο του 2019 εντάξαμε ως δημοτική αρχή στο πρόγραμμα ‘Φιλόδημος I’, μετά από σχετική μελέτη που καταθέσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών,  το έργο με τίτλο: «Έργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου-Νέστορος (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού) και προϋπολογισμό 7.825.700 € πλέον ΦΠΑ». Το καλοκαίρι του ίδιου έτους,  μετά από τρεις εναγώνιες προσπάθειες, τελικά τα καταφέραμε και αγοράστηκε η γη, όπου θα γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης. Το συγκεκριμένο έργο, όταν δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Τρίτσης», έμεινε «ορφανό», δηλαδή δεν πέρασε γέφυρα στο νέο πρόγραμμα. Θυμάμαι σε μία συνεδρίαση που κάναμε την εποχή εκείνη στη Μεθώνη, σας αναφέραμε ότι πρέπει άμεσα να κινηθεί ο δήμος στην κατεύθυνση δημιουργίας τεχνικού δελτίου και κατάθεσής του στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου ή στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου είχαν ανοιχτές προσκλήσεις για αποχετεύσεις. Δυστυχώς, καμία τέτοια προσπάθεια δεν κάνατε και σήμερα είμαστε στην δυσάρεστη θέση και το γνωρίζετε αυτό, να ψάχνετε να βρείτε τρόπο χρηματοδότησης.

Ο εργολάβος που δουλεύει τα δίκτυα και έχει καταθέσει αρκετούς λογαριασμούς προς πληρωμή, δεν έχει πληρωθεί κανένας, διότι το έργο δεν έχει χρηματοδότηση έως σήμερα.

Ερωτάσθε κύριε Δήμαρχε: Υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησής  του; Υπάρχει κίνδυνος το έργο αυτό, αν οι προσπάθειες δεν καρποφορήσουν,  να συνεχίσει  να είναι «ορφανό», δηλαδή, χωρίς ροή χρηματοδότησης και να μην ολοκληρωθεί ποτέ το έργο;”.

“2) Τον Μάιο του 2022, μετά από ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, υπεγράφη από το υπουργείο Εσωτερικών η επιχορήγηση  από το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος II’ με προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ του έργου «Ανάπλαση παραλιακής  ζώνης από οικία Κ. Τσικλητήρα έως το δημοτικό τουριστικό ξενώνα της Πύλου». Μετά απο τρεις διαγωνισμούς δεν προέκυψε ανάδοχος για την εκτέλεση του έργου, καθώς οι τιμές των υλικών από το 2022 και μετά έχουν αυξηθεί, καθιστώντας το έργο μη βιώσιμο στην υλοποίηση. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες  αναφέρουν ότι θα  προχωρήσετε μονομερώς σε απευθείας ανάθεση (σκανδαλώδη πρακτική) για την εκτέλεση του έργου των 800.000 ευρώ.

Για να είχαμε βιώσιμο έργο έπρεπε να είχαν συμβεί δύο πράγματα: Πρώτον έπρεπε η μελέτη πριν κατατεθεί να είχε επικαιροποιηθεί με τις τρέχουσες τιμές, ώστε να λάβει επιχορήγηση το πραγματικό ποσό του έργου και δεύτερο εφόσον έγινε ένταξη με το ποσό των 800.000 ευρώ περίπου, έπρεπε να προχωρήσει ο δήμος  στην επικαιροποίηση της μελέτης με τις νέες τιμές και να δημοπρατήσει το έργο με το νέο προϋπολογισμό.

Ερωτάσθε κύριε δήμαρχε: Τι προτίθεστε να κάνετε για το συγκεκριμένο έργο, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα και να ολοκληρωθεί, γιατί είναι ένα έργο το οποίο το θέλουμε όλοι και πρέπει να γίνει, αλλά να γίνει σωστά, με δημόσιο  διαγωνισμό  και με πλήρη διαφάνεια, άρα λοιπόν θα περιμένω να μας ενημερώσετε για την πορεία αυτού όλου του εγχειρήματος.

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου μας, ως αρμόδια διεύθυνση για το έργο και θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της πορείας του, με γνώμονα την υλοποίηση του προς όφελος των πολιτών”.