Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 20:24

Κανάκης και Τσιγαρίδης για τους γυμναστές των προγραμμάτων “Άθληση για όλους”

Κανάκης και Τσιγαρίδης για τους γυμναστές των προγραμμάτων “Άθληση για όλους”

Η φετινή χρονιά για το πρόγραμμα "Άθληση για Όλους" του Δήμου Καλαμάτας έφτασε στο τέλος της.

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν, η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την τοπική κοινωνία, που οφείλεται κυρίως στους γυμναστές που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν και την ψυχή τους για να συντονίσουν τα πρωταθλήματα και τα άλλα προγράμματα.

Δυσκολίες και Ευχαριστίες

Οι φετινές δυσκολίες περιελάμβαναν καθυστερήσεις στις προσλήψεις των γυμναστών, οι οποίοι προσλήφθηκαν για 4 μήνες αντί για τους συνήθεις 8 μήνες αρχικά λόγω καθυστέρησης της προκήρυξης των προγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στη συνέχεια λόγω της διοικητικής αλλά και φυσικής μετακόμισης του αθλητικού φορέα στο Δημαρχείο (καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις αρκετά νωρίτερα). Αυτό το γεγονός παράλληλα με την επαγγελματική αβεβαιότητα που δημιούργησε στους γυμναστές δημιούργησε επίσης σημαντικά εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων και περιόρισε αισθητά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων που μπορούσαν να προσφερθούν στους δημότες.
Παρά τις αντιξοότητες, οι γυμναστές που προσλήφθηκαν κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα του αθλητισμού στην τοπική κοινότητα. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους γυμναστές για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους.
Σας ευχαριστούμε!

Καθεστώς Προσλήψεων

Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, οι προσλήψεις γυμναστών στο πρόγραμμα "Άθληση για Όλους" πραγματοποιούνται με συμβάσεις οχτάμηνης διάρκειας. Ωστόσο, σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας, οι γυμναστές μονιμοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, καθώς η ανάγκη για παροχή οργανωμένης άθλησης προς τους δημότες είναι διαρκής, λαμβάνοντας υπόψη και αποφάσεις στήριξης από τους δήμους. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη στην Καλαμάτα. Το 2019-2020 που είχε λάβει χώρα ανάλογη προσπάθεια, δεν υπήρχε η ανάλογη στήριξη καθώς δόθηκε αρνητική εισήγηση από τον αθλητικό φορέα του δήμου μας, με το αποτέλεσμα να είναι άδικο και για τους γυμναστές.

Οφέλη του Προγράμματος

Το πρόγραμμα "Άθληση για Όλους" έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Προσφέρει ευκαιρίες για άθληση και ψυχαγωγία σε άτομα όλων των ηλικιών, ΑμεΑ, μαθητών για αγωνίσματα πανελληνίων,    συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και προάγει την κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος, ενθαρρύνεται η συμμετοχή των πολιτών στον αθλητισμό και η ανάπτυξη υγιών συνηθειών ζωής.

Προτάσεις για Περαιτέρω Επέκταση

Για να ενισχυθεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα, προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις:
1. Δημοτικό Γυμναστήριο: Βελτίωση της λειτουργίας και των υποδομών του δημοτικού γυμναστηρίου
2. Προγράμματα σε κοινότητες και χωριά: Επέκταση των προγραμμάτων άθλησης και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και χωριά του δήμου, όπου δεν υπάρχουν τόσες δυνατότητες για άθληση και ψυχαγωγία.
3. Θεραπευτική κολύμβηση για ΑμεΑ. Τα οφέλη της κολύμβησης είναι τεράστια για όλα τα παιδιά και ενήλικες με αναπηρία και οι γονείς δυσκολεύονται πολύ να βρουν γυμναστές αλλά και διάδρομο στο κολυμβητήριο, ώστε ακόμα και με προσωπικό κόστος να το προσφέρουν στα παιδιά τους.
4. Ενίσχυση Υποδομών: Βελτίωση και ενίσχυση των αθλητικών υποδομών, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν περισσότερες και ποικιλότερες δραστηριότητες.
5. Μόνιμες Προσλήψεις: Πίεση και στήριξη για τη μονιμοποίηση των γυμναστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ποιότητα του προγράμματος.
Με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, το πρόγραμμα "Άθληση για Όλους" μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για άθληση και ψυχαγωγία στους δημότες της Καλαμάτας.

Θανάσης Τσιγαρίδης Θανάσης - Βασίλης Κανάκης
Δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό Καλαμάτα Μετά