Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 20:36

Δήμος Δυτικής Μάνης: Σύσταση επιτροπής για το πρόβλημα της λειψυδρίας

Δήμος Δυτικής Μάνης: Σύσταση επιτροπής για το πρόβλημα της λειψυδρίας

Η σύσταση επιτροπής κατοίκων για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας στην Δυτική Μάνη, με σκοπό να συντονίσει και να πάρει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος, αποφασίστηκε σε σύσκεψη - συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο Καρδαμύλης.

Η επιτροπή που αποτελείται από προέδρους και κατοίκους χωριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση υπογραφών σε όλο τον δήμο και σήμερα Δευτέρα σκοπεύει να συναντήσει τον δήμαρχο, για να καταθέσει τα αιτήματα των κατοίκων και να ενημερωθεί για τις άμεσες ενέργειες, που θα κάνει η δημοτική αρχή για να λύσει τα προβλήματα.
Στη σύσκεψη της Πέμπτης που οργάνωσαν πρόεδροι κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Μάνης,    παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι από πολλά χωριά και μεταφέρθηκε η τραγική κατάσταση που υπάρχει με το νερό στον δήμο.
Οπως επισημάνθηκε, σε άλλα χωριά υπάρχει νερό μόνο 1-2 ώρες την μέρα, σε άλλα καθόλου, σε άλλα το δίκτυο φέρνει θαλασσινό νερό. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σε κακή κατάσταση, οι υπηρεσίες του δήμου υποστελεχωμένες κ.α.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη επιστολή τους οι πρόεδροι των κοινοτήτων Νομιτσί Χρήστος Κυβέλος, Σαϊδώνας Αγγελος    Κλαμπατσέας, Τραχήλας Μιχάλης Μιχαλέας και Πύργου Λεύκτρου Σπύρος Καμπανάρος, με την οποία είχαν καλέσει στη σύσκεψη της Πέμπτης, ζητούσαν “άμεσα να παρθούν τα απαιτούμενα μέτρα από τον δήμο, την περιφέρεια, το κράτος για να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης νερού στον δήμο μας”.
Και σημείωναν: “Στον Δήμο Δυτικής Μάνης, εν έτει 2024 υπάρχουν χωριά που μένουν χωρίς νερό μέχρι και μέρες, ενώ άλλα μπορεί να έχουν νερό για λίγες ώρες την μέρα. Το πρόβλημα χειροτερεύει ειδικά την τουριστική περίοδο που ο πληθυσμός των χωριών μας αυξάνεται. Αγγίζει εξίσου τους κατοίκους αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Οι συγχωριανοί μας πληρώνουν τα τέλη τους, τους φόρους τους και είναι απαράδεκτο να μην έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της παροχής πόσιμου νερού.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!
Μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος: Με ευθύνη δήμου, περιφέρειας, κράτους να μισθωθούν υδροφόρες για να γεμίζουν τις δεξαμενές των χωριών, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αυτό να γίνεται επαναλαμβανόμενα, για όσο χρειάζεται, με σκοπό να μην μένουν τα χωριά από νερό. Σε όσες δεξαμενές δεν έχουν πρόσβαση οι υδροφόρες να βρεθεί άμεσα τεχνική λύση. Έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων, για τις διακοπές νερού και πόσο θα διαρκούν. Με ευθύνη του δήμου να παρέχονται δωρεάν εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους”.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Συζήτηση - ενημέρωση από τον δήμαρχο Δυτικής Μάνης Γιώργο Χιουρέα για τα σοβαρά ζητήματα της λειψυδρίας στην περιοχή, πρόκειται να γίνει πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 1η Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.
Στην ίδια συνεδρίαση άλλα θέματα με ενδιαφέρον είναι: Οι επανεγγραφές - διαγραφές παιδιών στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κάμπου για το σχολικό έτος 2024 - 2025. Η έγκριση παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των έργων αντικατάστασης εξωτερικών δικτύων ύδρευσης στη Δ.Ε. Λεύκτρου και ανάπλασης πλατείας Κάτω Χώρα Μελέας. Η λήψη απόφασης για αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των ειδικών συνεδριάσεων λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.