Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 19:05

Απόφαση για μετεγκατάσταση Ρομά στην Μπιρμπίτα

Απόφαση για μετεγκατάσταση Ρομά στην Μπιρμπίτα

Τη δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στην Μπιρμπίτα, συγκεκριμένα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρόνοιας που υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για: Την μετεγκατάσταση της ειδικής κοινωνικής ομάδας των Ρομά που κατοικούν στον πρόχειρο καταυλισμό Αγίας Τριάδας της Καλαμάτας. Την δημιουργία Οργανωμένου Χώρου Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών
Κοινωνικών Ομάδων, στη θέση “Μπιρμπίτα” του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα. Τα κριτήρια επιλογής των δυνητικά ωφελούμενων, όπως αυτά προσδιορίζονται ανωτέρω. Την υποβολή αιτήματος μετεγκατάστασης στην Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, όπως ορίζεται στο άρθρο 159 του Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31-7-2017). Την εξουσιοδότηση του δημάρχου Καλαμάτας για την υπογραφή κάθε απαραίτητου εγγράφου.

Στην ίδια εισήγηση αναφέρεται ότι “στα εδαφικά όρια του Δήμου Καλαμάτας, στην πόλη της Καλαμάτας και στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, υπάρχει μη οργανωμένος καταυλισμός Ρομά. Ο συγκεκριμένος καταυλισμός καταλαμβάνει δημόσιο και ιδιωτικό χώρο και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που είχε διενεργηθεί από την Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου μας την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2022, βρέθηκαν να κατοικούν μόνιμα σε αυτόν 66 οικογένειες (224 άτομα), σε συνθήκες μη αποδεκτές, στερούμενοι βασικών υποδομών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, διέμεναν σε πρόχειρα καταλύματα, κυρίως από λαμαρινοκατασκευή, χωρίς την ύπαρξη μόνιμων παροχών ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων, παροχών ηλεκτρικής
ενέργειας και δικτύων τηλεπικοινωνιών.
Με σκοπό την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης της ειδικής κοινωνικής ομάδας των Ρομά που κατοικούν έως σήμερα σε πρόχειρα παραπήγματα καταυλισμού στην περιοχή
της Αγίας Τριάδας, ο Δήμος Καλαμάτας βάσει της 157/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέγραψε χρησιδάνειο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την παραχώρηση στο Δήμο ακινήτου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας, στην περιοχή Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας, συνολικού εμβαδού 58.309,63 τ.μ., σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα.
Στο, συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να είναι οργανωμένος, θα δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες υποδομές για την στέγαση του πληθυσμού που προσωρινά θα μετεγκατασταθεί, με παράλληλη παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης για την κοινωνική τους ένταξη.
Τα κριτήρια επιλογής των δυνητικά ωφελουμένων, λαμβάνοντας υπόψη και το άρθρο 9 της ΚΥΑ με αριθμό οικ. ΡΟ 64/2018 (ΦΕΚ 412/Β/12-2-2018), δύναται να είναι: 1. Να είναι δημότες του Δήμου Καλαμάτας ή μόνιμοι κάτοικοι. 2. Να δηλώσουν σε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι ωφελούμενοι στεγαστικής συνδρομής σε άλλο Δήμο ή κοινωνικό πρόγραμμα, ούτε να έχουν καταμετρηθεί ως μέλη νοικοκυριού ωφελούμενου στεγαστικής συνδρομής σε άλλο Δήμο ή κοινωνικό πρόγραμμα. 3. Να μην έχουν αστικοδημοτικές εκκρεμότητες ή να είναι σε διαδικασία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων. 4. Να έχουν καταγραφεί ως ωφελούμενοι στις επιτόπιες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας και σε αυτές που θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη της διαδικασίας της μετεγκατάστασης. 5. Να διαβιούν σε συνθήκες μη αξιοπρεπείς (παραπήγματα, πρόχειρες κατασκευές, χωρίς βασικές υποδομές κ.α.) 6. Τύπος οικογένειας (μονογονεϊκή, χηρεία κ.α.) 7. Ύπαρξη ατόμου με αναπηρία, με πιστοποίηση από ΚΕΠΑ”.