Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2024 17:04

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απόφαση για μετεγκατάσταση Ρομά στη Μπιρμπίτα

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Απόφαση για μετεγκατάσταση Ρομά στη Μπιρμπίτα

 

Τη δημιουργία οργανωμένου χώρου στην Μπιρμπίτα για την προσωρινή μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης.

Το Συμβούλιο ενέκρινε και τον Πρότυπο Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας, που θα διέπει την μετεγκατάσταση των Ρομά στην Μπιρμπίτα, με τον οποίο θεσπίζεται ένα πλαίσιο κανόνων με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τις οικογένειες και τα μέλη τους που θα διαμένουν εκεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Κουτραφούρης και Σαράντος Μαρινάκης, πρόκειται για όλα εκείνα τα βήματα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες Ρομά που σήμερα ζουν σε κακές συνθήκες σε παραπήγματα, και αφετέρου να απελευθερωθούν οι εκτάσεις στην Αγία Τριάδα και να αποδοθούν στους ιδιώτες - ιδιοκτήτες τους και στον ΟΑΕΔ.

Από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Καλαμάτας έχουν καταγραφεί 66 οικογένειες και τα μέλη τους (σύνολο 224 άτομα) και έχει στοιχειοθετηθεί το προφίλ τους, που ήταν στις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Οπως αναφέρθηκε, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες θα βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες αυτές υποστηρικτικά,  παρακολουθώντας την πορεία εξέλιξής τους έως την οριστική κοινωνική τους ένταξη.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι επιχειρούν να λύσουν “δύο προβλήματα: Να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση για τους Ρομά που διαβιούν σήμερα σε κακές συνθήκες στην Αγία Τριάδα, με κατοικίες εξοπλισμένες στην Μπιρμπίτα και υποδομές ικανές να φιλοξενήσουμε με αξιοπρέπεια κάθε συνάνθρωπό μας. Και να αποδοθούν επιτέλους, μετά από σχεδόν 40 χρόνια τα οικόπεδα, οι ιδιοκτησίες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στους ιδιοκτήτες τους. Να πράξει επιτέλους η Πολιτεία δηλαδή αυτό που πρέπει, σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται για δεκαετίες. Αυτή η δημοτική αρχή ανέλαβε μία ευθύνη. Και αυτή την ευθύνη που αναλάβαμε θα προσπαθήσουμε να την πάμε μέχρι τέλους, γιατί αυτό είναι το δίκαιο”.

 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, αφού εξέφρασε παράπονα για τη μη παραλαβή των μελετών του χώρου της Μπιρμπίτας και τη μη ενημέρωση της Δημοτικής Επιτροπής, παρατήρησε ότι στόχος του είναι να μην επαναληφθεί το προηγούμενο λάθος με την Μπιρμπίτα όπου κατασπαταλήθηκε ένα μεγάλο ποσό. Δήλωσε ότι υποστηρίζει τη μετεγκατάσταση των Ρομά, αλλά να γίνει με τρόπο, που θα δίνει τα εχέγγυα ότι δεν θα έχουμε δεύτερη αποτυχία.

Ζήτησε ένα μίνιμουμ αποδοχής των Ρομά για τη μετεγκατάσταση και να υπάρξει ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική στήριξη, την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος που καταψήφισε, μίλησε για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της πόλης, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που δεν έχουν δώσει λύση κι εκτίμησε ότι από το ένα γκέτο στο άλλο θα συνεχιστεί η εγκληματικότητα. Εκανε λόγο για εξαγορά ψήφων και ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα με ευθύνη του κράτους, με μετεγκατάσταση, διασπορά κι εκπαίδευση των Ρομά με έμφαση  στη νεότερη γενιά.

 

ΟΙΚΙΣΚΟΙ ΜΕ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Από τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει εκτενής και αναλυτική παρουσίαση του μάστερ πλαν των εγκαταστάσεων της Μπιρμπίτας. Σύμφωνα όσα έγιναν γνωστά, θα κατασκευαστούν 66 αυτόνομοι οικίσκοι των 70 τ.μ με δύο δωμάτια και ενιαίο καθιστικό - κουζίνα, που θα έχουν και τουαλέτα. Στον χώρο θα διαμορφωθούν 164 θέσεις στάθμευσης, 12 θέσεις για ΑμεΑ, πεζοδρόμια με ράμπες και όδευση τυφλών, δίκτυα ομβρίων, θα γίνει δεντροφύτευση και θα εγκατασταθεί αυτόματο πότισμα, θα διαμορφωθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως 5Χ5 γήπεδο αλλά και παιδική χαρά. Ενώ θα λειτουργούν ιατρείο, και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τέλος, θα διαμορφωθούν 8 χώροι για τους κάδους απορριμμάτων (σύμμεικτα και ανακύκλωσης) και θα γίνει η σύνδεση των οικίσκων με βιολογικό καθαρισμό.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Για τη σωστή λειτουργία της Μπιρμπίτας προβλέπεται από τη νομοθεσία Επιτροπή Συντονισμού από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ενώ θα συγκροτηθεί και Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων που θα έχει έδρα - γραφείο στον χώρο της Μπιρμπίτας, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση των υποδομών και η εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Η Ομάδα Διαχείρισης εισηγείται τα τυχόν προβλήματα στην Επιτροπή Συντονισμού. Παράλληλα, έχει την εποπτεία και αναλαμβάνει την επίλυση των ζητημάτων διαχείρισης και λειτουργίας του χώρου.

Ακόμα, ο δήμος θα υποβάλλει ετησίως έκθεση στον γ.γ. Καταπολέμησης Φτώχειας για την πρόοδο των Ατομικών Σχεδίων Ένταξης των οικογενειών της Μπιρμπίτας. Το Ατομικό Σχέδιο Ένταξης αφορά τη μέριμνα για απασχόληση, εκπαίδευση, δημόσια υγεία - υγιεινή, κοινωνική στήριξη και γενικότερη μέριμνα των κατοίκων της Μπιρμπίτας.