Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 14:31

Παράταξη Τζαμουράνη: Θεατές μιας αποτυχημένης προσπάθειας της δημοτικής αρχής Καλαμάτας

Παράταξη Τζαμουράνη: Θεατές μιας αποτυχημένης προσπάθειας της δημοτικής αρχής Καλαμάτας

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στον σύμβουλο Σπύρο Χανδρινό, καθώς και το επεισόδιο του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας απέναντι στον σύμβουλο Θεόδωρο Σταυριανόπουλο βρίσκονται ανάμεσα στα θέματα που σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, “ Καλαμάτα Μετά” με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Θεατές μιας αποτυχημένης προσπάθειας της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να κρύψει τη μεγάλη ολιγωρία της για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου, γίναμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Η δημοτική αρχή έφερε δήθεν ως επείγον θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης , την καταγγελία της σύμβασης για τη μίσθωση δύο δημοτικών κτιρίων, για τα οποία δεν καταβάλλονται τα μισθώματα εδώ και χρόνια. Μάλιστα για το ένα από τα δύο κτίρια η μισθώτρια είχε την υποχρέωση να προχωρήσει στην επισκευή του τον πρώτο χρόνο της μίσθωσης, το 2018 -και γι’ αυτό το λόγο το μίσθωμα ήταν χαμηλό- κάτι που δεν έγινε, χωρίς ο Δήμος μέχρι σήμερα να έχει προβεί σε ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του. Δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις που η δημοτική αρχή αφήνει τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου ή ακόμη και τα κληροδοτήματα να απαξιώνονται ή να μην αποδίδουν τα συμφωνημένα έστω έσοδα. Ανάλογα απογοητευτικά παραδείγματα αποτελούν το ξενοδοχείο “Αχίλλειον”, το κληροδοτήματα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια και Χανδρινού στην Κηφισιά, το Τουριστικό του Ταϋγέτου. Η δημοτική αρχή, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένων πολλών χρόνων τώρα, ολιγωρεί, υστερεί, αδυνατεί να κάνει αυτά που πρέπει για την αξιοποίησή της. Κρίμα και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν άλλες, προηγούμενες δημοτικές αρχές, να αποκτηθούν αυτά τα ακίνητα και για τους διαθέτες που αποφάσισαν να τα κληροδοτήσουν στο Δήμο για κοινωνικούς και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, αποκατέστησε την αλήθεια σε ό,τι αφορά τη δήλωση του δημάρχου ότι οι πρόσθετες εργασίες που χρειάζεται να γίνουν στο κολυμβητήριο (στεγάνωση της δεξαμενής, οικίσκος του ΔΕΔΔΗΕ) έπρεπε να έχουν προβλεφθεί στη μελέτη, που όμως έγινε πριν εκλεγεί εκείνος, αποδίδοντας εμμέσως στην προηγούμενη δημοτική αρχή, είτε στον ίδιο τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, που την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο κύριος Τζαμουράνης κάλεσε τον κύριο Βασιλόπουλο να σταματήσει αυτό που συχνά πυκνά επαναλαμβάνει, να επιρρίπτει δηλαδή ευθύνες σε άλλους για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ίδιος. Να το σταματήσει γιατί δεν γίνεται πια πιστευτός. Όσο και αν προσπαθεί να κρύψει τις αβελτηρίες του πίσω από θολές εικόνες δεν θα τα καταφέρει, γιατί είναι πια πέντε χρόνια δήμαρχος. Στις ευθύνες της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του κυρίου Βασιλόπουλου αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός σε ότι αφορά την επιβάρυνση των 600.000 ευρώ που επιβαρύνονται οι Καλαματιανοί πολίτες για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Καλλιρόη, που όπως ανακοίνωσε ο κύριος δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση, θάβεται το 70-80% , αντί να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση. Ο κύριος Χανδρινός επεσήμανε πως είναι αδιανόητο ο κύριος Βασιλόπουλος να αποποιείται τις ευθύνες του και να δηλώνει άγνοια, ενώ διανύει την δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος και ήταν αντιδήμαρχος καθαριότητας τα προηγούμενα χρόνια. Στις ευθύνες της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις των έργων και τις ελλιπείς μελέτες αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κανάκης. O δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της ΔΕΥΑΚ να πληρώνουν τέλη υπονόμου οι κάτοικοι των περιοχών που έχει γίνει επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, ζητώντας άμεσα την άρση της συγκεκριμένης απόφασης. Ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Σωφρονάς ανέδειξε το θέμα της χορήγησης Αιγίδας από το Δήμο στην διοργάνωση εκδηλώσεων , λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να χορηγείται η Αιγίδα με φειδώ και να μην λαμβάνονται για την επιλογή ψηφοθηρικά κριτήρια αλλά τα ποιοτικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά της κάθε εκδήλωσης. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό του τελευταίου χρονικού διαστήματος, επιχειρώντας να ανακόψει τον δημοτικό μας σύμβουλο, Σπύρο Χανδρινό, από το να τοποθετηθεί στο Σώμα. Ο κύριος Τζαμουράνης δήλωσε, κατά τη συνεδρίαση, ότι ο πρόεδρος έχει δημοκρατικό χρέος να αφήνει τους δημοτικούς συμβούλους να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Τέλος εκφράσαμε την έντονη αντίδραση μας και για ό,τι συνέβη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, όπου ο πρόεδρος είχε απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στο μέλος του συμβουλίου Θεόδωρο Σταυριανόπουλο. Ιδίως εκφράσεις όπως “έξω από την αίθουσα” που έχουμε ακούσει και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτά δεν μπορεί να συνεχίζουν να ακούγονται σε δημοκρατικά συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης».