Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 08:55

Σοβαρό ζήτημα με την 23ης Μαρτίου - Αντίδραση Βασιλόπουλου για παύση πληρωμών ΕΣΠΑ

Σοβαρό ζήτημα με την 23ης Μαρτίου - Αντίδραση Βασιλόπουλου για παύση πληρωμών ΕΣΠΑ

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Σοβαρό ζήτημα με τη συνέχιση της υλοποίησης του έργου ανάπλασης της Πλατείας και της Οδού 23ης Μαρτίου, προκαλεί η παύση πληρωμών από το ΕΣΠΑ.

Τον κίνδυνο διάλυσης της εργολαβίας και διακοπής του έργου παραδέχεται ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος , σε δηλώσεις του στην “Ε”. Κι εκφράζοντας την αντίδρασή του, επισημαίνει πως “δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό να γίνει. Θα αναζητήσουμε κάθε λύση, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα έργα να ολοκληρωθούν”.

Ο κ. Βασιλόπουλος παρατηρεί ότι το θέμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ θα είναι ένα από τα κυρίαρχα στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου, για να πιεστεί η κυβέρνηση και να ξεκινήσουν και πάλι οι χρηματοδοτήσεις.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας τονίζει ότι “δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να έχουμε χρηματοδοτήσεις μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης” και αποκαλύπτει πως δεν έχει ακόμα εξοφληθεί ο εργολάβος για το έργο ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτησή μας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η παύση πληρωμών του ΕΣΠΑ, ο Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε:

“Δυστυχώς, μένουν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ πίσω. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Για το έργο στην Πλατεία 23ης Μαρτίου έχουμε αρκετούς μήνες να λάβουμε χρήματα. Η χρηματοδότηση έρχεται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γιατί είναι από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Το έργο αυτό δυσκολεύεται πάρα πολύ.

Τη Δευτέρα έκανα μια σύσκεψη με τους συνεργάτες μου και τους ενημέρωσα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε στα έργα να διαλυθούν οι συμβάσεις. Γιατί αν διαλυθεί η σύμβαση στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, ανεξαιρέτως αν αυτή θέλει κάποιες τροποποιήσεις που θα τις δούμε μετά, γιατί πραγματικά το βλέπουμε και εμείς ότι θέλει το έργο.

Ομως, αν αφήσουμε το έργο και διαλυθεί αυτή τη στιγμή η σύμβαση, αυτό σημαίνει ότι θα φάμε χρόνια για να δούμε το έργο να ξαναξεκινά και να υλοποιείται. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στην Αναγνωσταρά. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό να γίνει. Θα αναζητήσουμε κάθε λύση, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα έργα να ολοκληρωθούν.

Και βέβαια είμαστε σε επικοινωνία και με τα αρμόδια υπουργεία και εμείς ως ΠΕΔ κι εγώ ως πρόεδρος της ΠΕΔ προβληματιζόμαστε γι’ αυτό και ετοιμαζόμαστε μέσα από τη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιήσουμε για πρώτη φορά ως ΠΕΔ Πελοποννήσου - θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβρη - ένα από τα κυρίαρχα θέματα που θα συζητήσουμε και τις αποφάσεις που θα λάβουμε, είναι η πίεση προς την Πολιτεία, προς την κυβέρνηση, προς το υπουργείο να ξεκινήσουν και πάλι οι χρηματοδοτήσεις.

Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να έχουμε χρηματοδοτήσεις μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

 

ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΤΡΙΤΣΗΣ”Σε ερώτησή μας για τον αν επηρεάζεται και έχει πρόβλημα και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο δήμαρχος απάντησε: “Ολα επηρεάζονται. Δεν έχομε τόσο πολύ πρόβλημα με το πρόγραμμα ‘Τρίτσης’, γίνονται οι πληρωμές από αυτό το πρόγραμμα, αλλά και αυτό δεν κινείται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Εκείνο όμως που πραγματικά είναι πρόβλημα μεγάλο, είναι το ΕΣΠΑ”.

Για το αν η παύση πληρωμών του ΕΣΠΑ έχει επηρεάσει το έργο του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) παρατήρησε:

“Το ΚΗΦΗ δεν έχει επηρεαστεί. Εχει ολοκληρωθεί, το κτήριο. Μένουν από κει και πέρα να γίνουν οι προσλήψεις και οι προμήθειες που χρειάζονται, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Δεν επηρεάζονται άλλα έργα τόσο πολύ. Το μεγάλο έργο που επηρεάζεται, είναι αυτό της Πλατείας 23ης  Μαρτίου, όπου δεν έχουν γίνει και οι εξοφλήσεις λογαριασμών. Δηλαδή, για την Πλαστήρα που ο εργολάβος έχει τελειώσει, τα χρήματά του δεν έχουν έρθει. Ολα αυτά συνδέονται. Και ο κάθε εργολάβος έχει ένα έργο, αλλά συγχρόνως κάνει και άλλο ένα έργο στον Δήμο Καλαμάτας. Ολα αυτά συνδέονται και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να πιέσουμε, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι χρηματοδοτήσεις με τον ρυθμό που ήταν μέχρι πρότινος, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα έργα”.

 

“ΠΕΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΗΝΕΣ”

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στις 25 Απριλίου, την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου εγκρίθηκε η διευθέτηση κυκλοφορίας - σήμανσης εκτελούμενων εργασιών για τη συνέχιση υλοποίησης του έργου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης είχε επισημάνει ότι “5 ακόμα μήνες θα χρειαστούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για να ολοκληρωθεί το έργο αναδιάταξης - αναδιοργάνωσης της Πλατείας 23ης Μαρτίου. Και ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει από τις 8 Μαΐου”.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης του Δ.Σ., οι ρυθμίσεις αφορούσαν τις φάσεις 4 και 5. Η φάση 4 η οποία εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια 4 μήνες, περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Οδό 23ης Μαρτίου. Προβλέπεται να κατασκευαστεί η διαπλάτυνση του βόρειου πεζοδρομίου, πλήρως η νησίδα και ο δρόμος με κυβόλιθους.

Η φάση 5 η οποία εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια ένα μήνα, περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες βορειο-ανατολικά από τον κυκλικό κόμβο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Οδό Υπαπαντής.