Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 19:12

Δήμος Καλαμάτας: Τοποθέτηση μεταλλικών κάδων για χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια

Δήμος Καλαμάτας: Τοποθέτηση μεταλλικών κάδων για χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια

Συμφωνητικό συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με εταιρεία (την Fargeco Hellas Α.Ε. που κάνει και την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών) για τη διαχείριση χρησιμοποιημένων οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων, με την τοποθέτηση μεταλλικών κάδων, στο πλαίσιο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων στον δήμο, ενέκρινε χθες η Δημοτική Επιτροπή.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας ανέφερε ότι “η απόρριψη χρησιμοποιημένων οικιακών ελαίων στις αποχετεύσεις, λόγω των φυσικοχημικών τους χαρακτηριστικών, δημιουργεί προβλήματα, όπως τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τη φραγή των αποχετευτικών συστημάτων. Επίσης, δημιουργεί δυσοσμία στους υπονόμους και τα έλαια που καταλήγουν στη θάλασσα προκαλούν επιπλέον ρύπανση. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της μαθητικής κοινότητας του δήμου µας, αλλά και η παραγωγή και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας µας, η οποία επιπλέον θα κερδίζει από την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων της. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος η αδειοδοτηµένη εταιρεία ανακύκλωσης που θα συνεργαστεί με τον δήµο, θα πρέπει να εγκαταστήσει ειδικά συστήματα συλλογής χρησιμοποιημένων οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων σε δημοτικούς κεντρικούς χώρους τους οποίους θα υποδείξει η υπηρεσία μας”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός εκτίμησε ότι “από μόνη της αυτή η κίνηση δεν μπορεί να βοηθήσει, γιατί δεν υπάρχει ολιστικό σχέδιο, ολοκληρωμένος σχεδιασμός από τον δήμο”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης συμφώνησε να γίνει η συγκεκριμένη διαχείριση, όμως, υπενθύμισε ότι είχε γίνει ξανά και ρώτησε “γιατί σταμάτησε και δεν υλοποιείτο για αρκετά χρόνια”.

Οπως έγινε γνωστό, για τη συλλογή των χρησιμοποιημένων οικιακών βρώσιμων λιπών και ελαίων θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο σημείων συλλογής, στα οποία οι πολίτες θα απορρίπτουν τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια κάθε τύπου (ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο, σπορέλαιο, καθώς και οποιοδήποτε άλλου τύπου λάδι ή συμπύκνωμα)
Η πρόταση της εταιρείας αφορά: Στη δωρεάν τοποθέτηση 30 μεταλλικών κάδων ειδικά σχεδιασμένων για την συλλογή πλαστικών φιαλών με χρησιμοποιημένα οικιακά έλαια. Εφόσον κριθεί σκόπιμο από την υπηρεσία μπορεί το εν λόγω δίκτυο να επεκταθεί. Αποκομιδή από την εταιρεία με τα ειδικά οχήματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Η εταιρεία θα προσφέρει στον δήμο συνολικά 1.300 ευρώ τον χρόνο, που θα επιμερίζονται ως εξής: 450 ευρώ ο αντισταθμιστικό ποσό που αφορά χωνάκια πλήρωσης που θα διανεμηθούν στους δημότες και 850 ευρώ αντισταθμιστικό ποσό για τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με το πρόγραμμα.

Τα χρησιμοποιημένα έλαια που θα συλλέγονται, θα οδηγούνται προς επεξεργασία για την παραγωγή βιοκαυσίμων και οι άδειες πλαστικές φιάλες θα οδηγούνται προς ανακύκλωση.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ

Οι 30 θέσεις που θα τοποθετηθούν οι μεταλλικοί κάδοι, είναι: Πάρκινγκ Νέδοντα, Κεντρική Αγορά, πλησίον ΝΟΚ, οδός Κανάρη (ΑΒ Βασιλόπουλος), οδός Κανάρη (ΕΦΚΑ), οδός Ψαρών (ΑΒ Βασιλόπουλος), Ακρίτα (Σούπερ Μάρκετ Μουργή), 3ο Δημοτικό Σχολείο, 21ο (πλατεία Ταξιαρχών), 17ο, 12ο, 8ο, 13ο, 16ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Λέικα επί της οδού Λεΐκων (στροφή προς οικισμό Σπιτάκια, έναντι κοιμητηρίου), 1ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 14ο, 19ο, 20ο Νηπιαγωγεία Καλαμάτας, οδός Ορσιλόχου 2 και Βασ. Γεωργίου, οδός Εθνικού Σταδίου (Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας), οδός Φαρών 17 (πλατεία Φραγκόλιμνας), οδός Ηρώων Πολυτεχνείου(Σούπερ Μάρκετ Μετρό), Ασπρόχωμα ΔΥΠΑ Καλαμάτας, Πάρκο Τσέπης (εργατικές κατοικίες), Οδός Σαλαμίνος και Χίου, οδός Δαμοφώντος (ναός Αγίας Αικατερίνης), οδός Αθηνών 99 (Δημαρχείο Καλαμάτας), οδός Ναυαρίνου (Ξενοδοχείο Fotini).

Γ.Σ.