Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2025 14:15

Χανδρινός: “Ανοιχτό Θέατρο: 2 εκ. ευρώ δεν έφτασαν… ούτε για την αρίθμηση θέσεων!”

Γράφτηκε από την

Χανδρινός: “Ανοιχτό Θέατρο: 2 εκ. ευρώ δεν έφτασαν… ούτε για την αρίθμηση θέσεων!”

“Ανοιχτό Θέατρο: 2 εκ. ευρώ δεν έφτασαν… ούτε για την αρίθμηση θέσεων!”, επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός, επικρίνοντας δριμύτατα τη δημοτική αρχή Καλαμάτας και προσωπικά τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίδρασή του στην παραχώρηση της λειτουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου στη “Φάρις”, απευθύνει ερωτήματα για στοιχειώδεις εργασίες που δεν έγιναν με την κατασκευή του Θεάτρου κι επαναλαμβάνει την πρότασή του για “διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελείται από καταξιωμένους ανθρώπους του πολιτισμού, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη του συνόλου των υποδομών του πολιτισμού στην πόλη μας για την αναβάθμιση της ποιότητας και τον περιορισμό του άσκοπου κόστους”.

Αναλυτικά, ο Σπ. Χανδρινός αναφέρει:

“Ένα ακόμα κακό παράδειγμα κακής διαχείρισης κατασκευής δημοσίου έργου αποτελεί αναμφίβολα το νέο ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο έργο, αρχικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ περίπου, ολοκληρώθηκε με διπλάσιο κόστος σχεδόν 2 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως η παράταξή μας έχει επισημάνει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική Επιτροπή, ότι οι στατικές μελέτες για τις κερκίδες έχουν πληρωθεί δύο φορές στο ίδιο μελετητικό γραφείο(!). Είναι αυτονόητο επίσης ότι όλες αυτές οι συμπληρωματικές μελέτες και συμβάσεις οδήγησαν για μια ακόμα φορά σε τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Μετά απ’ όλες αυτές τις ...περιπέτειες και τις προχειρότητες που παρακολουθήσαμε την περσινή περίοδο κατά την τελετή των εγκαινίων του, το έργο παραδόθηκε προς χρήση το Σεπτέμβριο του 2024.

Ο κ. Δήμαρχος παραχώρησε την λειτουργία του θεάτρου στην «Φάρις» δήθεν προσωρινά, εμπαίζοντας για ακόμη μία φορά τους πολίτες αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τελικά στην Δημοτική Αρχή του κ. Βασιλόπουλου ισχύει η ρήση «τίποτα μονιμότερο του προσωρινού». Πριν λίγους μήνες λοιπόν, το νέο ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας με απόφαση της τελευταίας στιγμής παραχωρήθηκε στην «Φάρις» για τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς να δοθεί καμία απολύτως τεκμηριωμένη εξήγηση στις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε πριν λίγες μέρες ότι η «Φάρις» αποφάσισε να διαθέσει 22.000 ευρώ περίπου για …πρόσθετες εργασίες του ολοκαίνουργιου πολυδιαφημιζόμενου ανοιχτού θεάτρου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αυτονόητα: 1) Στα 2 εκ. ευρώ που στοίχισε τελικά η κατασκευή του δεν είχε προβλεφθεί εγκατάσταση φωτισμού στα σκαλοπάτια των κερκίδων (κόστους 10.000 ευρώ; 2) Δεν είχε προβλεφθεί εγκατάσταση σήμανσης για αρίθμηση θέσεων (κόστους 4.700ευρώ); 3) Δεν είχαν προβλεφθεί κλιματιστικά για τους βοηθητικούς χώρους;

Είναι άκρως προκλητικό και προσβλητικό να θεωρεί ο κ. Βασιλόπουλος ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς. Με λογικές «ωχαδερφισμού» και προχειρότητας δεν μπορούμε να λειτουργούμε τις υποδομές πολιτισμού, ιδιαίτερα στην Καλαμάτα που είναι μια πόλη με βαριά πολιτιστική κληρονομιά. Είναι προσβολή επίσης για προηγούμενους Δημάρχους που έθεσαν τα θεμέλια για τον πολιτισμό στην Καλαμάτα”.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνει “για μία ακόμη φορά την πρόταση που έχω καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο επανειλημμένα. Απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφές χρονοδιάγραμμα, υπό την εποπτεία διοικητικού συμβουλίου που θα αποτελείται από καταξιωμένους ανθρώπους του πολιτισμού, προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη του συνόλου των υποδομών του πολιτισμού στην πόλη μας για την αναβάθμιση της ποιότητας και τον περιορισμό του άσκοπου κόστους”.