Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 21:55

Καταγραφή τσιγγάνων στο Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Καταγραφή τσιγγάνων στο Δήμο Μεσσήνης

Την καταγραφή του τσιγγάνικου πληθυσμού έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο διάστημα στο Δήμο Μεσσήνης, με στόχο τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους τσιγγάνους στο νέο ΕΣΠΑ.

Οπως είπε στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβίλλας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΜΟΔ) ΑΕ του υπουργείου Ανάπτυξης, απευθύνθηκε στο Δήμο Μεσσήνης «προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς στην έρευνα για το πόσοι τσιγγάνοι μένουν στο δήμο μας, πού βρίσκονται εγκατεστημένοι και τις συνθήκες διαβίωσής τους». Και εξήγησε ότι αυτή η καταγραφή του πληθυσμού τους θα γίνει στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα που "τρέχουν" για το νέο ΕΣΠΑ. «Μας ενδιαφέρει μήπως μπορέσουμε και εντάξουμε και το Δήμο Μεσσήνης, που είναι από τις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό τσιγγάνων», είπε ο κ. Δαβίλλας, προσθέτοντας ότι με αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης θα μπορέσουν να φροντίσουν την κοινωνική τους ένταξη. Κι αυτό μέσω δράσεων για την εκπαίδευσή τους και την παραμονή των παιδιών τους στο σχολείο, αλλά και τη στέγασή τους. «Ευελπιστούμε μέσω μιας τέτοιας χρηματοδότησης να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα που έχουμε με τους τσιγγάνους στο δήμο μας, στο μέτρο βέβαια που μπορούμε και όσο μας το επιτρέψουν τα οικονομικά μεγέθη για να τα επιλύσουμε», ανέφερε ο αντιδήμαρχος. Πρόσθεσε επίσης ότι βρίσκονται ακόμη στην αρχή της καταγραφής των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του τσιγγάνικου πληθυσμού και σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα γιατί πολλοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει εκτίμηση πόσος είναι ο πληθυσμός τους, άλλωστε εκτός του μόνιμου πληθυσμού είναι και οι περιφερόμενοι, που ζουν διάσπαρτοι και τους ψάχνουμε σε διάφορα χωριά. Να σημειωθεί ότι την καταγραφή κάνουν υπάλληλος του δήμου, μαζί με κοινωνικό λειτουργό, που πάνε ψάχνοντας προκειμένου να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που ζητά η Περιφέρεια, το πόσοι είναι οι τσιγγάνοι και σε ποιες περιοχές κατοικούν «προκειμένου να ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε το θέμα της στέγασης και επιμόρφωσής τους», είπε καταλήγοντας ο Γ. Δαβίλλας. Την πρόταση για την χρηματοδότηση θα καταθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τη ΜΟΔ ΑΕ. 

 

Ν.Κ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER