Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 21:48

Ο Κατσίβελας στην ορκωμοσία του: "Η αυτοδιοίκηση είναι μια συνεχής σκυταλοδρομία"

Γράφτηκε από τον

«Ολοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», επανέλαβε ο νέος δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας κατά την ορκωμοσία του το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία του Δημαρχείου Κυπαρισσίας. «Επιβεβαιώνω την πίστη μου σε εσάς, την πίστη μου σε ένα μεγάλο όνειρο για την Τριφυλία, βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε», είπε στην πρώτη του ομιλία προς τους δημότες από τη θέση του δημάρχου.

Υπογράμμισε ακόμη πως «καλός πολίτης, καλός ηγέτης δεν είναι αυτός που διαπιστώνει ότι το ποτάμι είναι βρόμικο, καλός πολίτης είναι αυτός που σηκώνει τα μανίκια και καθαρίζει το ποτάμι. Και όλοι είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε στο ποτάμι των προβλημάτων και να δώσουμε λύσεις. Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια».

Η ορκωμοσία έγινε από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο που έδωσε τις ευχές του ώστε οι αιρετοί να έχουν στο πλάι τους τη χάρη του Θεού στα έργα τους. Επίσης διάβασε ευχετήριο μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου, ο οποίος κατάγεται από την Τριφυλία και τους Γαργαλιάνους. Μήνυμα έστειλε επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος. 

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης τόνισε πως η πενταετία που έρχεται θα είναι δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι πόροι έχουν μειωθεί σημαντικά, γι' αυτό χρειάζεται ορθολογικός σχεδιασμός και σωστή διαχείριση και για το τελευταίο ευρώ. Η Τριφυλία μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος για το νομό μας, είπε, ενώ σημείωσε πως σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινά η νέα δημοτική αρχή θα έχει την στήριξη τη κυβέρνησης του πρωθυπουργού, και φυσικά του ίδιου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επισήμανε πως τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολα και οι δήμαρχοι θα πρέπει να είναι ενωμένοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε με 70% λιγότερους πόρους, είπε, με λιγότερο και γερασμένο προσωπικό και με τον δήμο και τον δήμαρχο που πρέπει να δίνουν λύση για όλα. Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να είναι δίπλα στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Κόλλιας απευθυνόμενος στο νέο δήμαρχο τόνισε χαρακτηριστικά: «Εχεις το προνόμιο να παραλαμβάνεις έναν υπαρκτό και ενιαίο δήμο. Εχεις το προνόμιο να σε υποδέχεται και να σε καλωσορίζει ένας απερχόμενος δήμαρχος ενός ενιαίου δήμου. Αυτό το προνόμιο εγώ και οι συνεργάτες μου δεν το είχαμε. Εμείς την 1η Ιανουαρίου του 2011 δεν παραλάβαμε ενιαίο δήμο. Γι' αυτό και δεν μας υποδέχθηκε κανένας δήμαρχος. Πέντε "καποδιστριακούς" δήμους και μια κοινότητα παραλάβαμε, καθώς και μερικές δεκάδες άρθρα σ' έναν νόμο, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Και μ' αυτά τα υλικά έπρεπε να φτιάξουμε έναν ενιαίο δήμο, το Δήμο Τριφυλίας. Τον φτιάξαμε και σε λίγες ημέρες σάς τον παραδίνουμε». Για να συμπληρώσει: «Εκείνο που έχει αξία ν' ακουστεί είναι ότι παραδίνουμε το δήμο μας σε καλά χέρια. Παραδίνουμε το δήμο μας σ' έναν άνθρωπο με ήθος, με ικανότητα, με θέληση και προπαντός με αγάπη και όραμα για τον τόπο μας».

Από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε: «Η αυτοδιοίκηση είναι μια συνεχής σκυταλοδρομία. Αναλάβατε την διοίκηση του δήμου σε μια δύσκολη περίοδο και είναι γνωστές σε όλους μας οι επώδυνες συνέπειες της "καλλικρατικής" ενοποίησης. Γνωρίζουμε ότι κοπιάσατε όλοι. Δεν άλλαξαν όμως οι συνθήκες για εμάς καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης γίνονται όλο και πιο αισθητές». 

Ευχαρίστησε έπειτα τους πολίτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους, επίσης αυτούς που εξελέγησαν αλλά και όσους συμμετείχαν στις εκλογές και δεν εξελέγησαν, αφού δήλωσαν παρόντες. Μίλησε ακόμη για ένα Δήμο Τριφυλίας που είναι ξεχωριστός, ωραίος, που έχει τις χάρες όλες, όμως έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης τόσο ως θεσμός όσο και ως κοινωνία, και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι πολίτες μας έδωσαν καθαρά την εμπιστοσύνη τους και την εντολή να προχωρήσουμε να αποφασιστικότητα και σύνεση, με συναίνεση και σύνθεση χωρίς ανόητες και άσκοπες αντιθέσεις και συγκρούσεις, με αρχές, έντιμα και ηθικά, με καθαρά λόγια και έργα. Να λύσουμε προβλήματα σημερινά και χθεσινά, να υπερβούμε αγκυλώσεις και ριζωμένες αντιλήψεις. Να υπερβούμε μικρότητες και ιδεοληψίες, να υπερβούμε το συμφέρον και να κοπιάσουμε για το χρήσιμο, να υπερβούμε την ατομικότητα και να εργαστούμε για το κοινό και την κοινωνία, να υπερβούμε τους διαχωρισμούς και να μιλήσουμε για το όλον. Να υπερβούμε ό,τι αποκαλείται πολιτικό κόστος στοχεύοντας στο πρέπον και το διαρκές. Να επαναφέρουμε την ηθική της ομορφιάς, να ασχοληθούμε και να παλέψουμε για τις υποχρεώσεις και τις αναγκαιότητες για τα χρεία (καθαριότητα, φωτισμό, οδοποιία, την ύδρευση, την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη μας, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τον εθελοντισμό και την κοινωνική συμμετοχή, για νέους θεσμούς και υποδομές, για τη ζωή μας). Να διαμορφώσουμε το μέλλον του δήμου μας και των συμπολιτών μας, να μιλήσουμε για το νέο, να δημιουργήσουμε προοπτική αισιοδοξίας και ελπίδας. Τα προβλήματα είναι άλυτα όσο δεν ασχολείσαι με αυτά».

Στην ορκωμοσία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο πρόεδρος του ΔΣ Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος, Γιώργος Σαμπαζιώτης, Γαργαλιάνων Σπύρος Μπουντάς, Ακης Κατρίτσης, Αετού Δημήτρης Βόγκας, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος  Δημόπουλος, καθώς επίσης οι διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης, του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας Βασίλης Παρασκευόπουλος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος. 

Οπως ανακοινώθηκε, ο νυν και η νεοεκλεγείσα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης και Ελένη Αλειφέρη αντίστοιχα, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν καθώς βρίσκονταν στα μέτωπα της φωτιάς.

Κ.Μπ.