Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 20:20

Συμφώνησαν Νίκας και Πετράκος για τη διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

Στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών συμφώνησαν χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, που επισκέφθηκε το δήμαρχο στο γραφείο του. Ο κ. Πετράκος εξέφρασε τη συμφωνία του στη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα, υπό προϋποθέσεις.

 

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίκας είπε ότι ενημέρωσε το βουλευτή για όλα τα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το Δήμο Καλαμάτας, εκτιμώντας πως «είναι πολλά και σοβαρά τα προβλήματα με σημαντικότερο το ότι σταδιακά η αυτοδιοίκηση χάνει τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα και μετατρέπεται σε διοίκηση».

Στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμαρχος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «δεν φαίνεται να έχουμε λύση για την προσεχή διετία κι αυτό είναι πάρα πολύ κακό, σε μια περιοχή η οποία επιδιώκει την τουριστική της ανάπτυξη». Ανέφερε, ακόμα, πως έθιξε το ζήτημα της εγκατάστασης των τσιγγάνων «και στα ποτάμια και στην περιοχή του Πολυκλαδικού», ενώ συζήτησαν και άλλα θέματα. Ο κ. Νίκας επεσήμανε πως ο κ. Πετράκος «προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, βοηθάει, καταθέτει ερωτήσεις, διεκδικεί για το νομό μας, για την πόλη μας και υπό την έννοια αυτή ως δήμαρχος τον ευχαριστώ θερμά για τον αγώνα, τον οποίον κάνει».

Ο Θ. Πετράκος, αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του με τους δημάρχους μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους για τη νέα δημοτική περίοδο, στο θέμα των απορριμμάτων τάχθηκε υπέρ της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και της κομποστοποίησης. Ζήτησε, μάλιστα, να προχωρήσουν όλοι οι δήμοι σε ολοκληρωμένη διαχείριση, «ώστε να ανατραπεί στην πράξη ένα σχέδιο της Περιφέρειας, το οποίο θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση τους δημότες, ενώ δεν είναι στη σωστή περιβαλλοντική κατεύθυνση και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές που έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε μία «απαράδεκτη απάντηση» του υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του» για την απένταξη έργων του Δήμου Καλαμάτας που δεν είχαν πρόβλημα. Ακόμα, σημείωσε την αναγκαιότητα ανάδειξης της Αρχαίας Θουρίας κι εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια του δήμου να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Για το θέμα των σχολικών φυλάκων, ο κ. Πετράκος εξέφρασε τη διαφωνία του με το δήμαρχο, επισημαίνοντας πως ο δήμος πρέπει να αποσύρει την έφεση και να προσληφθούν άμεσα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα με συναινετικό τρόπο, με κατανόηση των αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ τους, μετά από ανακατασκευή του χώρου και παραχώρηση σε κάθε οικογένεια του λυομένου που θα μένουν, ώστε να το νιώθουν δικό τους και να το προστατεύουν.

 

Τέλος, παρατήρησε ότι υπάρχει ενημέρωση από το δήμαρχο για τα θέματα του δήμου, δηλώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, με βάση τους θεσμικούς ρόλους που έχει καθένας μας, για το καλό του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας».