Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 08:10

Εκδήλωση του “Ανοιχτού Δήμου” για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Εκδήλωση με θέμα "Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ενα συλλογικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης" οργανώνει η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" μεθαύριο Κυριακή στο "Φαραί Παλλάς", στις 10.30 το πρωί. Χθες σε συνέντευξη Τύπου έγινε ενημέρωση για το στόχο και τη σημασία της εκδήλωσης.

Ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης είπε ότι «η διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση για την πόλη μας, η οποία δυστυχώς αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο». Παρατήρησε πως «ύστερα από ένα χρόνο πλήρους απουσίας οποιασδήποτε σχετικής δραστηριότητας, η δημοτική αρχή προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στη δημιουργία φακέλου διεκδίκησης, χωρίς να έχει συζητήσει με τους πολίτες για το τι είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ποιο είναι το κόστος, πώς θα επιμεριστεί και ποιο θα είναι το τελικό όφελος για την πόλη και τους κατοίκους».
Ο κ. Μάκαρης εξήγησε πως «αυτό το κενό ενημέρωσης και διαλόγου έρχεται να το καλύψει ο "Ανοιχτός Δήμος" με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας» - και κάλεσε όλους τους πολίτες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται γενικότερα, να παραστούν.
«Θα ενημερωθούμε για το θεσμό, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Θα χαράξουμε τους άξονες δράσης και θα συνδιαμορφώσουμε μια συλλογική πρόταση πολιτιστικής ανάπτυξης για την πόλη μέσα από τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», επεσήμανε ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου".
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, μέλος του Δ.Σ. στη "Φάρις", εκτίμησε ότι «ίσως το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι ότι δεν ξεκαθαρίσαμε ως πόλη τι θέλουμε, τι περιμένουμε από αυτή τη διεκδίκηση». Παρατήρησε πως «αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης». Ανέφερε ότι «υπάρχει ένα δίμηνο να προσδιορίσουμε το στόχο, το τι θέλουμε ως πόλη» και σημείωσε: «Στόχος μας είναι να βάλουμε την πρότασή μας σε διαδικασία συλλογικής επεξεργασίας, να δούμε τι μπορεί και τι πρέπει να σημαίνει για την πόλη ένα τέτοιο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης. Να αναδείξουμε το ρόλο το θεσμικό των συλλογικών εκφράσεων της πόλης και της περιοχής που πρέπει να συμβάλλουν σε όλες τις φάσεις αυτής της ετοιμασίας. Να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαμορφωθούν επαγγελματικές προοπτικές για συλλογικότητες νέων και άλλες ομάδες».
Διευκρίνισε, ακόμα, ότι η πρωτοβουλία τους -όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν- δεν έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα με τις πρωτοβουλίες του δήμου και του Γραφείου Διεκδίκησης.
Στη μεθαυριανή εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Μυρσίνη Ζορμπά, διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής. Αυγουστίνος Ζενάκος, δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού "Unfollow". Τάσος Σαπουνάκης, οικονομολόγος, σύμβουλος τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συζήτηση θα έχει τη μορφή στρογγυλού τραπεζιού, και μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών θα γίνουν παρεμβάσεις από τους καλεσμένους και θα ακολουθήσει διάλογος.
Γ.Σ.