Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 14:15

Σύσκεψη για βιολογικούς Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από τον
Σύσκεψη για βιολογικούς Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας για θέματα που αφορούν τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης και την επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν.

Προβλήματα που εντοπίζονται σε μέρος των ομβρίων που καταλήγουν στα λύματα, αλλά και με τη διαχείριση της λυματολάσπης. Ωστόσο φαίνεται ότι για τη δημοτική αρχή τα ζητήματα των βιολογικών αποτελούν προτεραιότητα. Ετσι όπως όλα δείχνουν ξεμπλοκάρει το ζήτημα με την ολοκλήρωση της μελέτης του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων και εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο δήμος θα έχει στα χέρια του ολοκληρωμένη τη μελέτη του έργου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ένταξη χρηματοδότησης στο νέο πρόγραμμα. Σημαντικό επίσης για αυτό το ζήτημα είναι ότι η διαχείριση υλοποίησης του έργου θα γίνει από το δήμο και όχι από την Περιφέρεια, όπως είχε αποφασιστεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και προγραμματική σύμβαση παρά την απόφαση δεν είχε υπογραφεί ποτέ.
Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον βιολογικό καθαρισμό Κυπαρισσίας, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι με τη συμμετοχή του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου, του προέδρου της ΔΕΥΑΚΥ Παναγιώτη Γυφτάκη, του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας Γιώργου Σαμπαζιώτη, εκπροσώπων της εταιρείας που διαχειρίζεται τη λειτουργία του και υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΚΥ και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, συζητήθηκε το πρόβλημα με τα όμβρια που καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης της πόλης και από εκεί στο βιολογικό καθαρισμό. Τονίστηκε πως θα πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι παράνομες συνδέσεις που υπάρχουν. Σημαντικό ζήτημα είναι και η διαχείριση της λυματολάσπης για το οποίο στο δήμο έχουν επιβληθεί και πρόστιμα. Αυτό που συζητήθηκε είναι η δημιουργία στον χώρο της ίδιας μονάδας ενός κλειστού συστήματος  αποξήρανσης. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε να γίνει μια οικονομική διερεύνηση του κόστους ενός τέτοιου συστήματος. Τέλος για τον βιολογικό της Κυπαρισσίας χρειάζεται να γίνει και ανανέωση της περιβαλλοντικής μελέτης.
Η περιβαλλοντική μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό Φιλιατρών -η οποία δεν υπάρχει καθόλου και θα πρέπει να εκπονηθεί-, καθώς και τα επιμέρους προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας σύσκεψης.
Σε ότι αφορά τώρα τον βιολογικό Γαργαλιάνων, φαίνεται ότι υπάρχουν καλές εξελίξεις. Επιτέλους μετά από... 18 χρόνια η μελέτη του έργου ολοκληρώνεται και μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς αναμένεται να παραδοθεί στο δήμο. Λύνεται έτσι ένας γόρδιος δεσμός για ένα έργο που πριν καν ξεκινήσει η υλοποίησή του έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ο δήμος έχει έρθει σε συμφωνία με τους μελετητές κι έχει εγκριθεί και η διαδικασία πληρωμής τους, και έτσι όλα δείχνουν ότι μπαίνει τέλος σε αυτό το σίριαλ. Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει και θέμα για ανάκληση παλιάς του απόφασης που αφορούσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για την υλοποίηση του έργου - μια προγραμματική σύμβαση που ποτέ δεν υπογράφτηκε, δεν προχώρησε και έμεινε μόνο στις αποφάσεις.
Από τη δημοτική αρχή υπάρχει αισιοδοξία πως με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της ένταξης και δημοπράτησης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER