Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 22:33

Σημαντική η αναθέρμανση σχέσεων Καλαμάτας - Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

Ως πρώτο θετικό δείγμα για διμερή συνεργασία μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή συνάντηση του νέου δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη με τον ομόλογό του της Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Επρόκειτο φυσικά για μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την εκλογή του κ. Τσώνη, αλλά το κλίμα της συνάντησης ήταν αυτό που ουσιαστικά δημιουργεί προσδοκίες για πραγματική συνεργασία των δύο πλευρών. 

 

Τα περιθώρια συνεργασίας των δύο μερών είναι αρκετά και οι καλές προθέσεις θα μπορούσαν σε πρώτη φάση να μεταφραστούν σε μια από κοινού προσπάθεια για την τακτική επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των δύο πόλεων. Κάτι που φυσικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προάγγελος της αναβίωσης του προαστιακού σιδηροδρόμου της Μεσσηνίας, για τον οποίο πολλά λέγονται και γράφονται, αλλά πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα το παραθαλάσσιο μέτωπο της Δυτικής Καλαμάτας, συνέχεια του οποίου μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί η περιοχή της Μπούκας, χρήζει σημαντικής προσοχής και από τις δύο δημοτικές αρχές, ώστε αφενός να προστατευθεί και αφετέρου να αναδειχθεί.

Σε πρώτο πλάνο φυσικά είναι θέματα της καθημερινότητας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και η οργάνωση της Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης, το ρόλο της οποίας μέχρι σήμερα -ελέω "Καλλικράτη"- παίζει η αντίστοιχη της Καλαμάτας.

 

Οι καλές σχέσεις των δύο όμορων περιοχών σε ουσιαστικό επίπεδο μόνο κέρδη μπορούν να αποφέρουν και για τις δύο πλευρές. Αρκεί να αποδείξουν οι δύο πολιτικοί άρχοντες ότι μπορούν να μετουσιώσουν σε πράξεις το χθεσινό θετικό κλίμα και να δείξουν ότι έχουν και οι δύο την πρόθεση για κάτι καλό μεταξύ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και του Νησιού.