Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 16:18

Ελπίδες για μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας

Ελπίδες για μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας

Ελπίδες για λύση του προβλήματος των τσιγγάνων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα αφήνει η χθεσινή ευρεία και καθοριστική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αποφασίστηκε, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, να συντάξει ο δήμος κείμενο προγραμματικής σύμβασης η οποία θα συναφθεί μεταξύ του δήμου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, και να το αποστείλει σε όλους τους συμμετέχοντες. Σε 15 - 20 ημέρες θα γίνει νέα συνάντηση για συμφωνία επί του κειμένου, υπογραφή και υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα και γενικότερα για τη διαχείριση του ζητήματος των τσιγγάνων στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού.

«Το κλίμα ήταν άριστο. Το θετικό συμπέρασμα είναι πως για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα ένα τόσο σοβαρό θέμα», σχολίασε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Και παρατήρησε πως έγινε αυτό που ήθελε διαχρονικά ο Δήμος Καλαμάτας: Να καθίσουν όλοι όσοι έχουν ευθύνη γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν».

Ανακοινώσεις με λεπτομέρειες για τη σύσκεψη θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου, σήμερα στη 1.45 το μεσημέρι. 

Στη χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 2 ώρες, προήδρευσε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης και μετείχαν ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου και Φάνης Στεφανόπουλος και η διευθύντρια Πρόνοιας της Περιφέρειας, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείων Εργασίας και  Εσωτερικών, ειδικοί σύμβουλοι υπουργών και εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του ΟΑΕΔ (ως διαδόχου του ΟΕΚ).

Σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ για το πρόβλημα των τσιγγάνων σε όλη τη χώρα αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, προτίθεται να θέσει σε λειτουργία σχέδιο μετεγκατάστασης των Ρομά σε χώρους με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης». Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «το σχέδιο αυτό επιχειρεί την αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής και συναινετικής λύσης από όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των Ρομά στα όρια του αστικού ιστού, η πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά και η ομαλή κοινωνική τους ένταξη».