Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011 20:37

Συντονίζουν τη δράση τους οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου για πόρους και σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Συντονίζουν τη δράση τους οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου για πόρους και σκουπίδια

Σε εγρήγορση για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν τόσο την Πελοπόννησο όσο και την αυτοδιοίκηση γενικότερα φαίνεται ότι βρίσκονται οι δήμαρχοι της Περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο χθες προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στην Τρίπολη νέα συνάντηση με σκοπό την εκλογή συντονιστικής επιτροπής και τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της μείωσης πόρων, καθώς και τη λήψη αποφάσεων για το μείζον θέμα των σκουπιδιών. H κίνηση αυτή δείχνει τη διάθεση και την ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για να ξεπεραστούν οι σημαντικές δυσκολίες σε βασικά θέματα.
Στο μεταξύ ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης δημάρχων και αντιδημάρχων της Πελοποννήσου με τον αιρετό περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας - όπως την χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης - διαπιστώθηκε συναίνεση και πνεύμα συνεργασίας από όλους τους φορείς με στόχο τη «διάσωση του ΕΣΠΑ» έστω και την τελευταία στιγμή.
Ο Πέτρος Τατούλης επεσήμανε ότι κακώς χάθηκε ένα εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η κατάσταση επιδεινώθηκε, ενώ προς επίρρωση του ισχυρισμού του επικαλέσθηκε και την σχετική δήλωση του επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Hahn, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεπάρκεια ώριμων έργων και, γενικότερα, στενώσεις και δύσκαμπτες διαδικασίες στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου».
Ο κ. Τατούλης ενέμεινε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα επίτευξης των στόχων πριν το τέλος του έτους, διότι ειδάλλως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπει σε δυσμένεια για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Μάλιστα, απευθυνόμενος στους δημάρχους είπε χαρακτηριστικά ότι «στο τέλος μιας μάχης, δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο στρατηγός, αλλά για το αν κέρδισε ή έχασε την μάχη». «Εμείς αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Τατούλης.
Οσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι υπόκειται στο νέο μοντέλο διοίκησης που εισάγεται πλέον στη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την δημιουργία τριών δομών σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας, οι οποίες έχουν ως εξής: σύμβουλος για την κινητικότητα του ΕΣΠΑ στο επίπεδο της Περιφέρειας, σύμβουλος για παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους, σύμβουλος ωρίμανσης έργων και μελετών προς ένταξη στο ΕΣΠΑ και για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ εξήγγειλε και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας. Παράλληλα, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, αρμόδιας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την προετοιμασία του επόμενου προγράμματος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι νιώθει πως ξημερώνει μια ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας, γεγονός που πηγάζει τόσο από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων όσο και από το ίδιο το πρόσωπο του περιφερειάρχη, σε αντιδιαστολή με τις τακτικές του παρελθόντος που έχουν κάνει τους προηγούμενους κρατικούς περιφερειάρχες να κρύβονται, αφού τα όσα εξήγγειλαν στο τέλος λίμνασαν και ναυάγησαν. Τέλος ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης έκανε λόγο για τη σημασία που θα έχει ο σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη λογική που δημιουργούσε έργα χωρίς ανταποδοτικότητα, ασύνδετα μεταξύ τους, που δε δημιουργούσαν προστιθέμενη αξία.


NEWSLETTER