Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 09:28

Θολό τοπίο 5 μήνες πριν τις εκλογές: 10 υποψήφιοι για το Δήμο Καλαμάτας

Θολό τοπίο 5 μήνες πριν τις εκλογές: 10 υποψήφιοι για το Δήμο Καλαμάτας

Θολό κι αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το προεκλογικό σκηνικό στο Δήμο Καλαμάτας με το φεύγα του 2018, μόλις 5 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέχρι τώρα 10 είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που το έχουν ανακοινώσει επίσημα ή ανεπίσημα, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες υποψηφιότητες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα κατέλθουν τελικά στις εκλογές του Μαΐου. Πέρα από την απλή αναλογική, είναι και η αποχώρηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα που οδηγεί σε υπερπληθώρα υποψηφιοτήτων και σε φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα όρια της κοινής πολιτικής λογικής.

Από το χώρο της Ν.Δ. υποψηφιότητα έχουν ανακοινώσει η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο τελευταίος επιχειρεί ως συνεχιστής της ομάδας Νίκα, τη δημιουργία συνδυασμού με κορμό από συμβούλους της δημοτικής αρχής. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή των αντιδημάρχων Θανάση Ηλιόπουλου και Δημήτρη Μπούχαλη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μπουζιάνη.

Η κ. Αλειφέρη και η κ. Οικονομάκου δηλώνουν αποφασισμένες να επιμείνουν στην αυτόνομη κάθοδό τους και στη διεκδίκηση του δήμου, με καινούργια πρόσωπα στο συνδυασμό τους.

Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής - πρώην της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.

Ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κοσμόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος το 2002 και το 2006, στοχεύει να στηριχθεί σε παλιούς συνεργάτες και σε καινούργια πρόσωπα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης αυτή τη φορά δεν θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και 6 δημοτικούς συμβούλους, αλλά ανακοινώνει νέα πρόσωπα.

Η αρχιτέκτονας Τόνια Κουζή είναι επικεφαλής του συνδυασμού "Καλαμάτα Τόπος Ζωής", προερχόμενου από την κίνηση “Καλαμάτα 2030”, με ιδέες και προτάσεις για την πόλη και με την προοπτική της διεύρυνσης σε νέα πρόσωπα.

Ο γεωπόνος Νίκος Αλεξανδρόπουλος ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Ο γενικός διευθυντής και διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Τζαμουράνης έχει ανακοινώσει ανεπίσημα την κάθοδό του, καθώς έχει ασυμβίβαστο. Περιμένει νομοθετική ρύθμιση για την άρση του, προκειμένου να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του και με ονόματα υποψηφίων συμβούλων.

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” (παράταξης του ΚΚΕ) Δημήτρης Οικονομάκος.

Από κει και πέρα, σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι στηρίξεις των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να κατέλθει με κομματικό ψηφοδέλτιο, κόντρα στην κεντρική γραμμή των ευρύτερων συνεργασιών, με υποψήφιο τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Νίκο Πατσαρίνο.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να επιλέγει κομματικό υποψήφιο και αναμένεται να στηρίξει κάποια από τις υφιστάμενες υποψηφιότητες, με πιθανότερη αυτή του Β. Τζαμουράνη.

Τέλος, η Ν.Δ. φέρεται να έχει αφήσει ελεύθερα τα πράγματα και τις φιλοδοξίες, παρά τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό για τις 3 υποψηφιότητες, με την προοπτική της στήριξης και της συμπόρευσης με την υποψηφιότητα που θα περάσει στη δεύτερη Κυριακή. Κάποιες φωνές για παρέμβαση από τα κεντρικά του κόμματος, ώστε να υπάρξει μία υποψηφιότητα, δεν φαίνεται για την ώρα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Γ.Σ.