Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 08:28

Παρουσίαση αρχών και στόχων από Πετράκο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Παρουσίαση αρχών και στόχων από Πετράκο στην Καλαμάτα

 

“Αγωνιζόμαστε για την άλλη Πελοπόννησο, την Πελοπόννησο της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης” τόνισε μεταξύ άλλων χθες βράδυ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θανάσης Πετράκος στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Καλαμάτα.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μια εύκολη εκλογική μάχη καθώς από τη μια πλευρά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν το γνωστό χαρτί της δικομματικής πόλωσης και των διλημμάτων σε όλα τα επίπεδα. Και από την άλλη πλευρά Τατούλης και Νίκας στην προσωπική τους αντιπαράθεση αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαγκωνιζόμενοι ποιος θα εκπροσωπήσει περισσότερο επάξια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το συντηρητικό χώρο. Μια πολιτική που αγκαλιάζουν με το δικό τους τρόπο Δέδες και Μπουντρούκας εκφράζοντας την ουσία της πολιτικής που ακολουθούν τα κόμματα που τους στηρίζουν και διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής  σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα” επεσήμανε ο κ. Πετράκος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: “Είναι πρόκληση ή όχι να κατασκευάζεται ο δρόμος Τζάνε- Καλαμάκι, μήκους 7,5 χλμ. 7 χρόνια; ΄Η να μην έχουν ακόμη επιλυθεί τα βασικά προβλήματα στο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι; Ή να συνεχίζει να είναι άθλιος ο δρόμος Μεγαλόπολη - Δημητσάνα; Αλλά και για την Κυνουρία; Ή το σκάνδαλο Σκούρα - Πυρί; Ή η γέφυρα της Μακρυνάρας; Ή το λιμάνι του Γυθείου που παραδόθηκε χωρίς υποδομές; Ή το σκάνδαλο με το φράγμα του Ασωπού; Ή η άθλια εικόνα του Ισθμού και οι είσοδοι της Κορίνθου; Ή η συνεχής αναβολή του έργου του Αναβάλλου; Ή η ΣΔΙΤ της Μαρίνας του Ναυπλίου που δίνει προίκα στον ιδιώτη τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης 3ώροφων κτηρίων συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ; Ή το 1.500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Ναύπλιο για την κατασκευή κτηρίου για να καλύψει τις υποτιθέμενες «ανάγκες» μίας «κοινωνικής δομής» αλλά στην πραγματικότητα για «ευλογημένη μπίζνα». Είναι ή όχι πρόκληση οι δρόμοι και τα έργα να είναι ημιτελή και ο τρόπος που σχεδιάζει και υλοποιεί τα έργα ο κ. Τατούλης να οδηγούν σε διεκδικήσεις 85 εκατ. ευρώ από τους μεγαλοεργολάβους”.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Πετράκου:

"Πολίτες της Πελοποννήσου,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες τόσο τις δικές μου όσο και των συνεργατών μου, για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση. Λίγες ημέρες πριν την κάλπη η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” δίνει τη δική της μάχη για μια διαφορετική πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι αυτή η Περιφέρεια δεν είναι αυτόνομη, η πορεία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της χώρας. Στο μέτρο που μας αναλογεί όμως επιχειρούμε να δείξουμε και να πείσουμε ότι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση των υποθέσεων της Περιφέρειας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και η διαφορετική λογική που υπερασπίζεται τόσο τη δημόσια περιουσία όσο και τα λαϊκά συμφέροντα. Αγωνιζόμαστε για την άλλη Πελοπόννησο, την Πελοπόννησο της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Σήμερα εδώ μαζί τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να γυρίσει σελίδα αυτός ο τόπος, θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων για να ξανανθίσουν χαμόγελα σε τούτη τη γη.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και τα στελέχη της έχουν μακρόχρονη παρουσία στα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια και συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο που χαράξαμε εξ αρχής χωρίς να μετακινηθούμε από θέσεις και απόψεις. Σηματοδοτήσαμε και σηματοδοτούμε τη διαφορετική αντίληψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε για πολλά χρόνια στο στόχαστρο του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και των συνεργατών του, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να μας πλήξουν. Δεν τα κατάφεραν, είμαστε εδώ και δίνουμε τη μάχη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης εκπροσώπησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μια εύκολη εκλογική μάχη καθώς από τη μια πλευρά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν το γνωστό χαρτί της δικομματικής πόλωσης και των διλημμάτων σε όλα τα επίπεδα. Και από την άλλη πλευρά Τατούλης και Νίκας στην προσωπική τους αντιπαράθεση αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα την περιφέρεια Πελοποννήσου, διαγκωνιζόμενοι ποιός θα εκπροσωπήσει περισσότερο επάξια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το συντηρητικό χώρο. Μια πολιτική που αγκαλιάζουν με το δικό τους τρόπο Δέδες και Μπουντρούκας εκφράζοντας την ουσία της πολιτικής που ακολουθούν τα κόμματα που τους στηρίζουν και διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Φίλοι και φίλες
Τα 8 χρόνια διοίκησης της περιφέρειας από τον κ Τατούλη μόνο σαν χαμένη οκταετία για τους πολίτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Δε σχεδιάστηκε ούτε ένα βασικό έργο υποδομής, δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακό. Η περιφερειακή αρχή διαχειρίστηκε τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου με νεοφιλελεύθερη λογική και τρόπο πελατειακό ,αναποτελεσματικό και αδιαφανή. Λειτούργησε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά. Περιφρόνησε τη φωνή των πολιτών. Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ουραγός στον τουρισμό, στην παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, στο ΑΕΠ, στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έχει τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα και υπανάπτυξη. Ο κ Τατούλης μαζί με τις κυβερνήσεις των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών απολύτως υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω. Σήμερα ο Περιφερειάρχης κρύβεται επιμελώς και δεν εμφανίζεται στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις για να εξηγήσει στον πελοποννησιακό λαό τα πεπραγμένα της 8ετίας του. Απέφυγε την τηλεοπτική αντιπαράθεση που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Κορινθία γιατί ακριβώς ελάχιστα πράγματα έχει να επιδείξει Ο βασιλιάς, ωστόσο, είναι γυμνός. Γι αυτό καλούμε τους πολίτες της Πελοποννήσου, να δώσουν την απάντηση τους στις 26 Μαΐου.
Ας αναρωτηθούμε, όμως, σήμερα:
● Είναι πρόκληση ή όχι ; Να κατασκευάζεται ο δρόμος Τζάνε- Καλαμάκι, μήκους 7,5 χιλιομέτρων 7 χρόνια; ΄Η να μην έχουν ακόμη επιλυθεί τα βασικά προβλήματα στο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι; Ή να συνεχίζει είναι άθλιος ο δρόμος Μεγαλόπολη –Δημητσάνα; Αλλά και για τη Κυνουρία; Ή το σκάνδαλο Σκούρα – Πυρί; Ή γέφυρα της Μακρυνάρας; Ή το λιμάνι του Γυθείου που παραδόθηκε χωρίς υποδομές; Ήτο σκάνδαλο με το φράγμα του Ασωπού; Ή η άθλια εικόνα του Ισθμού και οι είσοδοι της Κορίνθου ; Ή συνεχής αναβολή του έργου του Αναβάλλου; Ή το ΣΔΙΤ της Μαρίνας του Ναυπλίου το οποίο δίνει προίκα στον Ιδιώτη την δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης 3όροφων κτιρίων συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ; Ή το 1.500.000 Ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο Ναύπλιο για να την κατασκευή κτιρίου για καλύψει τις υποτιθέμενες «ανάγκες» μίας «κοινωνικής δομής» αλλά στην πραγματικότητα για «ευλογημένη μπίζνα». Είναι ή όχι πρόκληση οι δρόμοι και τα έργα να είναι ημιτελή και ο τρόπος που σχεδιάζει και υλοποιεί τα έργα ο κ. Τατούλης να οδηγούν σε διεκδικήσεις 85 εκατ. ευρώ από τους μεγαλοεργολάβους.
● Είναι ή όχι; χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας και ανικανότητας το γεγονός ότι τα έργα υποδομών για τη γεωργία μένουν ημιτελή αλλά σκοπιμότητας το ότι κόβουν τα έργα και να τα προωθούν σε ημέτερους π.χ. Τάκα , Φιλιατρινό, Ασωπός, φράγμα Κελεφίνας, όπου προβλέπουν μόνο φράγματα και όχι δίκτυα.
● Συνιστά ή όχι έλλειψη σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομία η αδιαφορία της περιφερειακής αρχής στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχαία Μεσσήνη, αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, όταν απουσιάζουν βασικά έργα υποδομής και εξαιτίας αυτών των ελλείψεων ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
● Διαφωνεί ο κ. Τατούλης αλλά και οι κκ Νίκας, Δέδες και Μπουντρούκας στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ στον τόπο μας; Φυσικά και όχι . Αντέδρασαν; Όχι βέβαια.
● Που διαφωνούν επίσης οι κ.κ. Νίκας, Δέδες και Μπουντρούκας με τον κ. Τατούλη στο τεράστιο σκάνδαλο της διαχείρισης των απορριμμάτων; Πουθενά φυσικά . Ούτε για την κατάθεση πλαστών τίτλων ιδιοκτησίας από την ΤΕΡΝΑ δεν λένε τίποτα . Ενώ έπρεπε να είχε εκπέσει η εταιρεία .Ούτε για το σκάνδαλο με την πλαστογράφηση των πρακτικών δεν μιλάνε. Σε τι λοιπόν τελικώς διαφοροποιούνται από την πολιτική του κ. Τατούλη; Σε τίποτα φυσικά .Εμείς εκτός από την προσφύγει τις επόμενες ημέρες καταθέτουμε και μήνυση. Θα προασπίσουμε τη νομιμότητα με όλες μας τις δυνάμεις και ολους τους τρόπους. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε μπανανία

Φίλες και φίλοι
Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες πολίτες της περιοχής ζητώντας τη στήριξη του ψηφοδελτίου της που αποτελείται από ανθρώπους με συνεχή και συνεπή παρουσία σε κάθε Νομό. Συγκροτήθηκε με ανοικτή συνέλευση και δημοκρατικές διαδικασίες και οι συναγωνιστές μου έκαναν την τιμή να με προτείνουν και να με επιλέξουν ως επικεφαλής. Επιστρέφω λοιπόν από εκεί που ξεκίνησα μια πολύχρονη πολιτική πορεία και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς στην καθημερινή μας επαφή οι πολίτες αναγνωρίζουν σε μένα και του συνεργάτες-συνυποψήφιους τη συνέπεια και τη μαχητική διάθεση με την οποία πολιτευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό και την ορθότητα των θέσεων. Το δικό μας μέλημα είναι να πείσουμε ότι αυτή η εκτίμηση και συμπάθεια θα πρέπει να μεταφραστεί και σε ψήφο στην κάλπη ώστε με δυνατή τη λαϊκή εντολή να εκπροσωπηθούμε και να εκπροσωπήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα συμφέροντα των στρωμάτων που πλήττονται από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση.
Η κίνησή μας είναι είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος» που έχει τη γνώμη ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στην Πελοπόννησο και όχι απλά να αλλάξει ο διαχειριστής της ίδιας σε γενικές γραμμές νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής.
Πορευόμενοι με τις αρχές που μας γνώρισαν οι πολίτες της Πελοποννήσου, δεσμευόμαστε για τη στάση μας σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Μένουμε αταλάντευτα αντίθετοι απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και της παραλλαγές του στην Πελοπόννησο όπως εκφράζονται από τις υποψηφιότητες Νίκα, Τατούλη, Δέδε και Μπουντρούκα. Οι οποίοι ασπάζονται τα μνημόνια και θα υλοποιήσουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες οδήγησαν την περιφέρεια σε αυτήν την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Για αυτό το πραγματικό δίλημμα, το ουσιαστικό ερώτημα των εκλογών είναι με ποιους θα πάνε οι πολίτες; με την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ή με τους διαχειριστές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον τόπο μας ;
Πολίτες της Πελοποννήσου,
Εμείς οι υποψήφιοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα. Τα πράγματα στην Πελοπόννησο μπορεί να αλλάξουν. Μπορούν οι ενεργοί πολίτες μαζί με μια διεκδικητική περιφερειακή αρχή να ανατρέψουν πολιτικές και να επανασχεδιάσουν το μέλλον της περιοχής μας. Μπορούμε μαζί με τους νέους και τις νέες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τον καθένα και την καθεμία από εσάς να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο. Γι αυτό σήμερα με πίστη στο δίκιο μας και στη δύναμη των πολλών:
Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι σήμερα στον δημόσιο βίο. Με συνέπεια, σταθερότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα. Δεν παλεύουμε για να “αναπαυθούμε” στις καρέκλες του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά για να τις χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προβάλουμε τις διεκδικήσεις των πολιτών για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημά τους. Δεν επιδιώκουμε να ακούμε τη φωνή μας με την ικανοποίηση πως τα είπαμε, αλλά για να μεταφέρουμε στο βουλευόμενο όργανο της Περιφέρειας τη φωνή των κινημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε μαζί με άλλες δυνάμεις που μπορούμε να αναζητήσουμε κοινά σημεία δράσης αλλά και μαζί με τους ενεργούς πολίτες, να ανατρέψουμε τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και να σπάσουμε τις δεσμεύσεις του μνημονιακού μεσοπρόθεσμο 2019-2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023. Γιατί δεν βλέπει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αλλά μόνο την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των δανειστών που εξαθλίωσαν τη χώρα και θυσίασαν την οικονομία της για να σωθούν οι κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μαζί με τους πολίτες και άλλες περιφερειακές δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπορευτούμε μετεκλογικά θα δώσουμε τη μάχη έτσι ώστε μην επιτρέψουμε να εκποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Δίνουμε τη μάχη για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τις οποίες όπως αποδείχθηκε από τις προσφορές προσπαθούν να πάρουν κοψοχρονιά οι ενεργειακοί όμιλοι που άνθησαν την εποχή της κρίσης με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Είχαμε προειδοποιήσει και επιβεβαιωθήκαμε ότι η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης  η απόφαση της να ξεπουλήσει άρον-άρον τις λιγνιτικές μονάδας, προσφέροντες ακόμη και σούπερ δώρα στους δήθεν επενδυτές, θα τους ανοίξει την όρεξη, οι οποίοι θα   ζητήσουν να τους πληρώσουμε και από πάνω και όχι να πληρώσουν για να  «αρπάξουν»     τις λιγνιτικές μονάδες  της ΔΕΗ.


Δίνουμε τη μάχη για ένα άλλο σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα ελαχιστοποιεί το κόστος και συμβάλει στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών διότι θα βασίζεται στη διαλογή στην πηγή στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση χωρίς ΣΔΙΤ αλλά υπό δημόσια και δημοτική διαχείριση κατά ομάδες Δήμων .Η κυβέρνηση προσχωρώντας στη λογική Τατούλη υποστηρίζει τα όσα κατήγγειλαν ακόμη και στελέχη του κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και ενέργειες οι οποίες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και νεοφιλελεύθεροι υποψήφιοι στηρίζουν μια σύμβαση η οποία θα φορτώσει μεγάλα βάρη στις λαϊκές πλάτες με τη θεαματική αύξηση των τελών για να γεμίσουν τα ταμεία των εταιρειών.
Αγωνιζόμαστε για να μην εκποιηθεί η δημόσια περιουσία στην Πελοπόννησο, στηρίζουμε όπως κάναμε πάντα την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που είναι ένα από το ανερχόμενα της χώρας και είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Είμαστε αντίθετοι με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Πελοποννήσου παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων που καταγγέλλουν μεγάλη οικολογική καταστροφή ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τα σχέδια για εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Και τονίζουμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι ανταγωνιστικές τουριστικά Πορτογαλία, Ισπανία Γαλλία, Κροατία και Ιταλία απαγορεύουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού και ενισχύουν, χρηματοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αγωνιζόμαστε για να μην εκποιηθεί η ιδιωτική περιουσία των λαϊκών στρωμάτων με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να προχωρήσει η Πελοπόννησος σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση για να γίνουν πραγματικότητα οι ανάγκες των πολιτών της.
Δεσμευόμαστε να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη κινημάτων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των «φιλέτων» που είναι ενταγμένα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Να υπερασπίσουμε τα λαϊκά εισοδήματα, τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία. Να αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι πόροι της αυτοδιοίκησης, το ΠΔΕ, το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και φυσικά να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επίλυση των πάμπολλων τοπικών προβλημάτων που υπάρχουν στη Περιφέρεια μας. Για έναν δημοκρατικό αναπτυξιακό προγραμματισμό ώστε να υλοποιηθούν με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα τα βασικά έργα υποδομής που θα συμβάλουν σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του, στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στις ανάγκες της νεολαίας και την προστασία των ηλικιωμένων. Προτεραιότητά μας έργα και υποδομές που θα στηρίζουν τον πολιτισμό, την αγροτική παραγωγή, τον δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον με ιδιαίτερη στόχευση τον ποιοτικό, τον πολιτιστικό, τον θρησκευτικό, τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό για να συγκρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.
● Προτείνουμε τη δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων, κάστρων, μονών, βυζαντινών εκκλησιών, φάρων κλπ. Με υποενότητες πχ Αρχαιοελληνική εποχή ,Μυκηναϊκή , Βυζαντινή , Επανάσταση του 21 , ολοκαυτώματα κατοχής και αντίστασης κλπ

● Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε να δεσμευτούν πόροι του νέου ΕΣΠΑ σε πρώτη φάση για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργος-Καλό Νερό – Ζευγολατιό-Καλαμάτα, καθώς και του Κόρινθος –Ναύπλιο και τη ριζική βελτίωση της μετρικής γραμμής Αργος – Καλαμάτα με σύγχρονα υψηλής ταχύτητας ανακλινόμενα βαγόνια ,για να ξανασφυρίξει το τρένο στη Πελοπόννησο. Τη σύνδεση του λιμανιού της Καλαμάτας με την Αρχαία Ολυμπία..
● Προτεραιότητα μας η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών Προτείνουμε η Περιφέρεια να αναλάβει το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον Ανάβαλο και στους ΤΟΕΒ διότι έτσι θα μηδενιστεί το κόστος αλλά και σε όλα τα αρδευτικά . Και τη μείωση του τιμολόγιου στις ιδιωτικές γεωτρήσεις., συνεπώς ανάγκη αναγέννησης του ινστιτούτου του Πόρου.

.Προτείνουμε να χρηματοδοτηθούν έργα αγροτικής έρευνας και καινοτομίας. Επιμένουμε στη πρόταση που έχουμε καταθέσει ώστε να κάνει η περιφέρεια προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα. Να μεταφερθεί το ινστιτούτο γενετικής βελτίωσης στο Πέλαγος Αρκαδίας. Υπάρχουν φυλές στα γίδια και στα πρόβατα ντόπιες που χάνονται. Στην Αργολίδα καταστρέφονται τα εσπεριδοειδή. Άρα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με ανθεκτικά υποκείμενα, συνεπώς ανάγκη αναγέννησης του ινστιτούτου του Πόρου. Να οργανώσει η περιφέρεια μαζί με τους συνεταιρισμούς agrologistic. Επιπλέον σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να δημιουργηθούν Δημοπρατήρια και Αγροτικά μουσεία .Να αξιοποιηθεί για όλη τη Περιφέρεια και να αναβαθμιστεί η ένταξη της Κορώνης στο δίκτυο πόλεων για τη μεσογειακή διατροφή.
● Στον τομέα της υγείας. Καμιά μείωση νοσοκομειακών κλινών (ακόμη περισσότερο καμιά μείωση ή υποβάθμιση νοσοκομειακών μονάδων). Βελτίωση των υποδομών στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία . Εξαιρείται η περίπτωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης του οποίου οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν στη νέα ψυχιατρική πτέρυγα του Παναρκαδικού.

● Στον τομέα του τουρισμού. Ήπια τουριστική ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις τοπικές κοινωνίες. Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Αξιοποίηση των ορεινών όγκων του Ταϋγέτου, του Πάρνωνα και του Μαινάλου και ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Τουριστική προβολή του τόπου μας σε συνεργασία με φορείς και επιμελητήρια. Σύνδεση τουρισμού με πρωτογενή τομέα και ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας

● Στον τομέα των υποδομών: Ουσιαστικά έργα σε όλους τους νομούς ριζικής βελτίωσης του εσωτερικού οδικού δικτύου το οποίο είναι σε τραγική κατάσταση και κατασκευή του Καλό Νερό-Τσακώνα από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ
*Να συνδεθούν όλοι οι νομοί με το φυσικό αέριο.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε ώστε να αναμορφωθεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πρόγραμμα σπουδών του ώστε να συνδεθεί με τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου μας .(Αγροτική ανάπτυξη, ορεινή οικονομία Ταϋγέτου Πάρνωνα και Μαινάλου, αναγέννηση εδαφών Μεγαλόπολης, πολιτισμός, ίδρυση τεχνολογικού πάρκου κ.λ.π.)
Ένα τέτοιο φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερο να προωθηθεί και να υλοποιηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή των εργαζομένων, των νέων, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών φορέων, του λαού της Πελοποννήσου.
Αυτό προϋποθέτει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί ως ένα «μικρό κοινοβούλιο» και για τα θέματα της περιφερειακής πολιτικής, αλλά και για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους άνεργους και τη νεολαία.
Συνεπώς επιδιώκουμε να γίνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένας θεσμός ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία, εγγυητής των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής, συντονιστής της ανάπτυξης, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, της προόδου και του πολιτισμού.
Για αυτό δεσμευόμαστε:
Για την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου
Για τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Για τη θεσμοθέτηση συλλογικού οργάνου κατά νομό.
Για να βαθύνουμε και να πλατύνουμε τη δημοκρατία με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη σοβαρών αποφάσεων μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα.
Φίλοι και φίλες
Πέρα από τις μεγαλοστομίες, τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις, η πραγματικότητα είναι μια: Η Πελοπόννησος βρίσκεται στον πάτο των ευρωπαϊκών περιφερειών από την άποψη της κατάταξης με βάση του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι σε αυτό για την περιοχή μας συμπεριλαμβάνονται το ακαθάριστο προϊόν μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τα διυλιστήρια στην Κορινθία που το “φουσκώνουν” και δίνουν πλασματική εικόνα.
Για την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνη όλοι εκείνοι που βρέθηκαν σε θέσεις διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων, είτε ως πρόσωπα, είτε εκπροσωπώντας κόμματα. Και δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κύριοι Δέδες, Μπουντρούκας, Νίκας και Τατούλης υπηρέτησαν για πολλά χρόνια πολιτικές που οδήγησαν και τον τόπο και τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και οι τέσσερεις με διαφορετικό τρόπο υποστηρίζουν την ίδια πολιτική, το νεοφιλελευθερισμό και τις συνταγές λιτότητας. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο διαχείρισης αυτών των πολιτικών στην Περιφέρεια, την οποία βλέπουν ως προσωπικό ή και κομματικό τρόπαιο. Την πρακτική συμφωνία τους επί της ουσίας εκφράζουν με τις θέσεις τους στην προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας αντιδικούν σε υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους για δευτερεύοντα ζητήματα. Και φυσικά οι έχοντες θέσεις εξουσίας προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν μέχρι την τελευταία στιγμή αξιοποιώντας κάθε είδους μηχανισμούς προπαγάνδας και εξάρτησης.
Στεκόμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές και πρακτικές, είμαστε στην άλλη όχθη και θέτουμε το πραγματικό δίλημμα: Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν. Από θέση “κόντρας” καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια και να ενισχύσουν την “Αγωνιστική Συνεργασία” θέτοντας τις βάσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο μέσα από μια ισότιμη συνεργασία των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή των σημερινών πολιτικών στην Περιφέρεια και τη χώρα.
● Πολίτες της Πελοποννήσου,
Δεν ταιριάζει στον τόπο μας με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, τη σπάνια φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, δεν αρμόζει στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους μας η ηττοπάθεια, η μιζέρια, η υπανάπτυξη και το πισωγύρισμα. Γι΄ αυτό μαζί ας οραματιστούμε, ας σχεδιάσουμε, ας γυρίσουμε σελίδα.
Μας γνωρίζετε
Ήρθε ή ώρα να μας στηρίξετε με την ψήφο σας και να μας δώσετε δύναμη για να αλλάξουμε μαζί τη μοίρα του. Η ψήφος σας δε θα πάει χαμένη. Θα την τιμήσουμε Το γνωρίζετε. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίστε μαζικά, με αισιοδοξία και πίστη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου. Μαζί με τους πολίτες αλλάξουμε την Πελοπόννησο. Και όπως λέει και ο μεγάλος πελοποννήσιος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος:
Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο".


NEWSLETTER