Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 04:42

Δημοπρατείται τον Ιανουάριο η πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος

Δημοπρατείται τον Ιανουάριο η πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος

ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ




Δημοπρατείται μέσα στον Ιανουάριο η μελέτη της πράξης εφαρμογής του Ασπροχώματος, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ενώ όσον αφορά στην Κηπούπολη ήδη παραδόθηκε η μελέτη της πράξης εφαρμογής και τις επόμενες ημέρες θα γίνει ανάρτησή της.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι η υπόθεση της πράξης εφαρμογής στη Βέργα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλό δρόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "είναι θέμα εβδομάδων να κλείσει το θέμα της Βέργας".
Δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, για την πολεοδομική μελέτη στη Μικρή Μαντίνεια, η οποία -σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας- θα καθυστερήσει ακόμη, καθώς το θέμα είναι "πιο σύνθετο".
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε χθες, οι γενικότερες εξελίξεις στα πολεοδομικά ζητήματα στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές.
Ιδιαίτερα για την Κηπούπολη, η αντιδήμαρχος είπε ότι πλέον αναμένεται η χρηματοδότηση 60.000 ευρώ από το "πράσινο ταμείο" του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αποπληρωμή της μελέτης της πράξης εφαρμογής, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει από το δήμο -στο πλαίσιο της ανάρτησης- πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες στην περιοχή για να διατυπώσουν τυχόν ενστάσεις.
Οσον αφορά στο Ασπρόχωμα, η Π. Ντίντα δήλωσε ότι τον Ιανουάριο θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη της πράξης εφαρμογής, ενώ αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση χρηματοδότηση από το "πράσινο ταμείο" του ΥΠΕΚΑ.
Επιπλέον, η αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν στο δήμο οι δύο μελέτες που αφορούσαν στις ισάριθμες πράξεις εφαρμογής, αφ’ ενός των πυκνοδομημένων στην Ανατολική Παραλία -βόρεια της οδού Ναυαρίνου, στην περιοχή της Ανάστασης- και αφ’ ετέρου της περιοχής της Αγιάννας.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις θα ακολουθήσει, τις επόμενες ημέρες, η ανάρτηση των εν λόγω μελετών και πρόσκληση των ιδιοκτητών για να ενημερωθούν.
Εξ άλλου, η αντιδήμαρχος γνωστοποίησε ότι κυρώθηκε το δίκτυο κοινοχρήστων δρόμων στα Λέικα  και σύντομα θα ακολουθήσει ανάρτηση και ενημέρωση των ιδιοκτητών.

ΒΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Αισιόδοξος για την πορεία της υπόθεσης όσον αφορά στην πράξη εφαρμογής της Βέργας δήλωσε, στο μεταξύ, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, όταν ρωτήθηκε σχετικά. "Είναι θέμα λίγων εβδομάδων, ήδη βλέπουμε φως στον ορίζοντα" τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή έχει πλέον επικεντρώσει τις προσπάθειές της να δοθεί σύντομα λύση και στην υπόθεση αυτή, ανάλογη με του Ασπροχώματος.
Υπενθύμισε ότι ο δήμος έχει στα χέρια του και ήδη προωθεί προς έγκριση τη μελέτη επικαιροποίησης και συμπληρωματικής οριοθέτησης των ρεμάτων την οποία είχε ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ στο τελευταίο στάδιο ελέγχου -από την  Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτηριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του εν λόγω υπουργείου- βρίσκεται και η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας.
Πολύ πιο επιφυλακτικός ήταν ο δήμαρχος ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τη Μικρή Μαντίνεια, αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί.
"Είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα εκεί, θα πάμε πιο πίσω" είπε ο Π. Νίκας, αρκούμενος να ενημερώσει ότι η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας βρίσκεται επίσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος για έλεγχο από την ΔΟΚΚ, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να εκκρεμεί στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ και η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης στη συγκεκριμένη περιοχή.

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ"
Στο μεταξύ, από το δήμο ανακοινώθηκε χθες ότι υποβλήθηκαν στο "πράσινο ταμείο", για εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων, οι φάκελοι που αφορούν α) την μελέτη πράξης εφαρμογής στην Κηπούπολη (60.000 ευρώ), β) την μελέτη πράξης εφαρμογής σε πυκνοδομημένα τμήματα της Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας (35.000) και γ) την μελέτη επικαιροποίησης και συμπληρωματικής οριοθέτησης των ρεμάτων στην περιοχή της Βέργας (15.000 ευρώ).
Υποβλήθηκε επίσης και ο φάκελος που αφορά στην εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας (759.975,49 ευρώ).
Β.Γ.Μ.