Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 14:43

Ενεργειακοί δήμοι κατά της απόφασης μείωσης ποσοστού από τα δικαιώματα εκπομπής αερίου

Γράφτηκε από την
Ενεργειακοί δήμοι κατά της απόφασης μείωσης ποσοστού από τα δικαιώματα εκπομπής αερίου

 

Ο Δήμος Μεγαλόπολης και οι υπόλοιποι δήμοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων διαφωνούν με τη μείωση του ποσοστού που θα λάβουν οι λιγνιτικές περιοχές από τα έσοδα των πλειστηριασμών για τα δικαιώματα εκπομπής αερίου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, που έγινε το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα, παρουσία διά ζώσης των δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και διαδικτυακά του δημάρχου Μεγαλόπολης, λήφθηκαν αποφάσεις για άμεσες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η δρομολογούμενη μείωση των πόρων.

Μετά από εισήγηση του προέδρου του Δικτύου και δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, αποφασίστηκε άμεσα να δρομολογηθεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και να κατατεθεί πρόταση με σκοπό τη διατήρηση του ποσοστού κατανομής στο προηγούμενο επίπεδο.

Ο κ. Γιαννάκης σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η πληθώρα ζητημάτων, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τα μεγάλα προβλήματα, όπως η διαδικασία απολιγνιτοποίησης και η διαχείριση της πανδημίας, απαιτεί να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προς αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων παραμένουμε σταθεροί στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για διατήρηση της κατανομής των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς το Πράσινο Ταμείο είναι το μοναδικό εργαλείο από το οποίο μπορούμε να αντλούμε άμεσα πόρους στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της επόμενης περιόδου".

Επιπρόσθετα με την ευκαιρία σύγκλησης της συνεδρίασης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα σχετικά με την εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης και των επιδράσεών της στις κοινωνίες των ενεργειακών περιοχών, την επικείμενη εγκατάσταση των δικτύων φυσικού αερίου και το μοντέλο λειτουργίας της διαδημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης, που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.

 


NEWSLETTER