Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 09:00

Νίκας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: “Η Πολιτεία να αναλάβει τον κύριο ρόλο για θέματα πρόνοιας”

Γράφτηκε από την
Νίκας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: “Η Πολιτεία να αναλάβει τον κύριο  ρόλο για θέματα πρόνοιας”

 

Την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου στα θέματα πρόνοιας που αφορούν στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και να αναλάβει η πολιτεία τον κύριο ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους -τον οποίον μέχρι τώρα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, έχει μεταθέσει στην Εκκλησία, σε ΜΚΟ και σε ιδιώτες- επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας κατά την εισήγησή στην θεματική ενότητα “Οι Περιφέρειες δίπλα στους πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη”  την Παρασκευή δεύτερη ημέρα του  8ου τακτικού συνεδρίου της Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),  με θέμα “Περιφερειακή διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Οι εργασίες  ξεκίνησαν την  Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στη Ρόδο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και με τη συμμετοχή περίπου 150 συνέδρων.

Υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Αττικής και αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γιώργου Πατούλη μετείχαν επίσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Ιωάννης Πασπάλας προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

“Υπάρχει πλεόνασμα λόγου και περίσσευμα ευαισθησίας, σε πολλές περιπτώσεις υποκριτικό” παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία τα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας εντάθηκαν λόγω των μνημονίων, της πανδημίας που ακολούθησε και πλέον του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως ανέφερε ο Π. Νίκας, η αδυναμία που διαπιστώνεται στην αντιμετώπιση των εν λόγων προβλημάτων δεν οφείλεται κατά βάση σε τυχόν ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, αλλά στην αδυναμία και στις ελλείψεις του σήμερα υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τα θέματα πρόνοιας και αλληλεγγύης: “Χρήματα δίνονται, αλλά τα προβλήματα μάς ξεπερνούν, οι προσπάθειες που γίνονται είναι μικρότερες από αυτά. Οι δράσεις των ΕΣΠΑ που αφορούν σε κοινωνικά ζητήματα έχουν την χαμηλότερη απορροφητικότητα” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο Π. Νίκας επισήμανε ότι μετά από δεκαετίες η κατάσταση στη χώρα μας δεν έχει βελτιωθεί ούτε για τους ρομά, ούτε στην προσβασιμότητα αλλά και σε άλλα προβλήματα των αμεα, ενώ ανάλογο είναι το περιβάλλον αναφορικά με το θέματα των διαφόρων εξαρτήσεων, της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει αφ’ ενός την ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου και αφ’ ετέρου τον ρόλο που της αρμόζει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση παραμένει υποβαθμισμένη, τόσο σε επίπεδο ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο πόρων:

“Πολλά στοιχεία δείχνουν πως οι αλλεπάλληλες διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ‘μετανιώσει’ για τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Υποσχέσεις δεν τηρούνται, οι υπηρεσίες των υπουργείων ενισχύονται περιφερειακά, όπως και η αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ οι πόροι μειώνονται. Η γραφειοκρατία και η παραπομπή περιφερειαρχών στη δικαιοσύνη για το παραμικρό, η ασάφεια του θεσμικού πλαισίου και πολλά άλλα, πλήττουν καίρια τον θεσμό” τόνισε ο Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Οι Περιφέρειες έχουν τις αρμοδιότητες τις οποίες δεν επιθυμεί να έχει η πολιτεία και την ίδια στιγμή στηρίζουν -χωρίς ωστόσο να έχουν αρμοδιότητα- κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσει το κράτος” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο που περιέγραψε οι Περιφέρειες “στηρίζουν οικονομικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας -Αστυνομία και Πυροσβεστική- τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, την δασική υπηρεσία και άλλες εκφάνσεις του κράτους στην περιοχή τους”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ πρέπει να είναι “σαφής και συγκεκριμένη σε αυτά που ζητεί, καθώς πρέπει να στηρίξουμε τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να τον προστατεύσουμε, να αγωνιστούμε για αυτόν. Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις δημοκρατικές χώρες, για όλες τις ελεύθερες κοινωνίες” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.


NEWSLETTER