Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 12:29

Σύσκεψη φορέων στην Καλαμάτα: Λεφτά από την αυτοδιοίκηση για να μείνει το τρένο

Γράφτηκε από την

Να γίνει η ύστατη προσπάθεια για να παραμείνει το τρένο στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο, με την οικονομική συμβολή και της αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε χθες το βράδυ σε σύσκεψη στη Νομαρχία παρουσία αρκετών σιδηροδρομικών του νομού. Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" και του επικεφαλής της Θανάση Πετράκου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη και του νομάρχη Δημήτρη Δράκου, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα, αυτές τις μέρες, συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Ζηλιασκόπουλο.
Στη συνάντηση αυτή θα ζητηθεί να παραμείνει το τρένο στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο και να ανασταλούν για 1 μήνα οι μετατάξεις του προσωπικού. Μάλιστα θα ζητηθεί να παραστούν και να ηγηθούν οι αιρετοί περιφερειάρχες Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ αναμένεται να κληθούν να πάρουν μέρος δήμαρχοι και φορείς περιοχών από όπου περνάει το τρένο. Και όλα αυτά, ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο στους εργαζόμενους για να υποβάλουν δηλώσεις μετάταξης.
Μετά τη σύσκεψη, 40-50 εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο με πορεία στην οδό Αριστομένους έφτασαν στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, αλλά το βρήκαν κλειστό. Ετσι, τηλεφωνικά ζήτησαν από την ιδιαιτέρα του να στηρίξει ο υφυπουργός τον αγώνα τους και να μεσολαβήσει για το κλείσιμο του ραντεβού με τον κ. Ρέππα.
Στη σύσκεψη ο Χρ. Μαλαπάνης τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης της παραμονής των προαστιακών δρομολογίων της Καλαμάτας και, αν χρειαστεί, να υπάρξει οικονομική συμβολή της Περιφέρειας και των δήμων, μετά από κοστολογική εκτίμηση των δρομολογίων. Ο αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να παραμείνουν και οι γραμμές Τρίπολης - Κορίνθου και Πύργου - Πάτρας, με 2 και 1 δρομολόγιο ημερησίως, αντίστοιχα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας δήλωσε ότι «ως δήμος είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το χέρι στον δημοτικό κορβανά για να στηρίξουμε τα προαστιακά δρομολόγια, ώστε να συνδέονται με ασφάλεια η Θουρία, ο Αρις και το Πλατύ, αλλά και γιατί μπορούν να προσφέρουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας και των κυκλοφοριακών συνθηκών της πόλης».
Υπέρ της παραμονής του σιδηροδρόμου και των προαστιακών δρομολογίων τάχθηκαν επίσης ο δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Μιχάλης Ψαρούλης και εκπρόσωποι φορέων (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ΤΕΕ, Φίλοι Σιδηροδρόμου κ.λπ.).
Ο Ντίνος Σουρμελής, μέλος της διοίκησης της ΠΟΣ, κάλεσε τους συναδέλφους του να μην υπογράψουν καμία δήλωση μετάταξης και τόνισε πως φταίει η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων 10 χρόνων, που δε θέλει την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Αντώνης Πετράκος ανέφερε ότι με 1,7 εκ. ευρώ επιδότηση μπορεί να λειτουργήσει το μετρικό δίκτυο της Πελοποννήσου.
Γ.Σ.