Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 17:04

Περιοδεία Πετράκου στη Λακωνία

Γράφτηκε από την

Επίσκεψη στο Δήμο Ευρώτα πραγματοποίησε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, για να συζητήσει με τους πολίτες και τους φορείς τα δύο οξυμμένα ζητήματα στα οποία είχε αναφερθεί στις 20 και 23 Ιανουαρίου, το θέμα της ρύπανσης του Ευρώτα και τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών.
Α) Ρύπανση και μέλλον του Ευρώτα
Ο Θανάσης Πετράκος είδε από κοντά το πρόβλημα της ρύπανσης του Ευρώτα και συναντήθηκε στο Δημαρχείο του Ευρώτα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Έλους, Λέιμονα και Περιστερίου, με τους οποίους συζήτησε αναλυτικά για το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού, αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει ο Ευρώτας στην ανάπτυξη της Λακωνίας.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους σας, γιατί αναδείξατε και αγωνιζόσαστε να λυθεί το μέγα πρόβλημα της ρύπανσης του Ευρώτα. Ήρθαμε σήμερα εδώ και για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που κάνετε και γιατί για μας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα η προστασία του Ευρώτα και για το περιβάλλον αλλά και γιατί καθαρός Ευρώτας είναι πηγή ζωής και ανάπτυξης για όλη τη Λακωνία.
Ήδη έχουμε κάνει παρέμβαση στην Περιφέρεια και θα επανέλθουμε και θα ζητήσουμε:
1) Να γίνουν άμεσα αυστηροί έλεγχοι σε όλες τις πιθανές αιτίες και εστίες ρύπανσης του Ευρώτα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΥΠΕΚΑ. Είναι ντροπή να κινδυνεύει ο Ευρώτας από την αδιαφορία των αρχών και τη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με οικονομικά συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Τώρα λοιπόν και έλεγχοι και τιμωρία όσων καταστρέφουν το ποτάμι!!!
2) Θα ζητήσουμε στη συνέχεια να υπάρξει ολοκληρωμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο καλώντας τη δημοτική αρχή και όλους τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου για να ανατεθούν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα για να αποτελέσει ο Ευρώτας πηγή ανάπτυξης της περιοχής. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι:
α) Πρέπει άμεσα να δημοπρατηθεί έργο αρδευτικό κλειστού κυκλώματος, ώστε να υπάρχει μεγάλη οικονομία στο νερό και συγχρόνως να ανατεθούν μελέτες για δημιουργία μικρών φραγμάτων.
β) Να ανατεθεί μελέτη για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού (ιστορικός, περιπατητικός και θρησκευτικός τουρισμός).
γ) Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του κ. Περιφερειάρχη, ότι πρέπει άμεσα να δημοπρατηθεί η αντικατάσταση της γέφυρας του Ευρώτα προς τους Μολάους, διότι κινδυνεύει να κοπεί ο Νομός στη μέση.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι και στη Βουλή και μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί το θέμα στη Βουλή και θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να αναλάβει και αυτό τις ευθύνες του.
Τέλος, έγινε μια σύντομη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Ηλία Παναγιωτακάκο, ο οποίος συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες και να παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ανάδειξη του Ευρώτα.
Β) Μέτρα τώρα για την ενίσχυση των εσπεριδοκαλλιεργητών
Σε σχέση με τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών ο Θανάσης Πετράκος συζήτησε με απλούς παραγωγούς και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σκάλας και συζήτησε με τη διοίκηση για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά οι εσπεριδοκαλλιεργητές, με συνέπεια να έχει καταρρεύσει το εισόδημά τους και το μέλλον της καλλιέργειας να είναι εξαιρετικά επίφοβο.
Ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε: «Είμαστε στο  πλευρό των εσπεριδοκαλλιεργητών και των υγιών συνεταιρισμών στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας.
Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Ένα από αυτά είναι τα εσπεριδοειδή. Ενώνουμε την αγωνία μας με όλους τους παραγωγούς για την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Καταγγέλλουμε:
1) Τις εξευτελιστικές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί. Ενώ το κόστος είναι 0,13 € οι παραγωγοί φέτος παίρνουν για το βρώσιμο 0,07-0,11 € και το χυμοποιήσιμο τους το παίρνουν το καρτέλ σχεδόν τσάμπα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την αλλαγή του καθεστώτος της επιδότησης. Διότι το προηγούμενο καθεστώς λειτουργούσε ως «ασπίδα ασφαλείας» των τιμών. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση που έκαναν οι παραγωγοί να επιδοτηθούν 150.000 τόνοι για τα έξοδα συγκομιδής, ποσό ελάχιστο, που θα λειτουργούσε όμως ως πίεση προς τα καρτέλ και θα στηρίζονταν οι τιμές.
2) Την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και την εφαρμογή των εναρμονισμένων πρακτικών από τους βιομηχάνους χυμών εις βάρος των παραγωγών. Η λειτουργία του καρτέλ αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ενώ οι τιμές των χυμών διεθνώς ανεβαίνουν, οι τιμές που δίνουν στον παραγωγό είναι εξευτελιστικές και όμοιες (Τυχαίο; Δε νομίζω...). Πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους οι μηχανισμοί που υποτίθεται ελέγχουν τις εναρμονισμένες πρακτικές.
3) Τονίζουμε ότι πρέπει να υποστηριχτεί η εξαγωγική προσπάθεια Να ανοίξει πόλεμος ενάντια στις «παράνομες εξαγωγές». Δηλαδή την αποστολή προϊόντων χύμα και ανώνυμα σε πλαστικά κιβώτια συγκομιδής, στο εξωτερικό. Αν δεν παταχθεί το φαινόμενο στη βάση του, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε άλλο στάδιο. Με τις παράνομες εξαγωγές δυσφημείται το ελληνικό προϊόν, χάνονται υπεραξίες, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός των υγιών επιχειρήσεων. Άρα απαιτείται εντατικοποίηση ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ποιοτικού Ελέγχου και κατάσχεση παράνομων φορτίων και μεταφορικών μέσων. Επίσης πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και για τις ελληνοποιήσεις. Θα θέσουμε το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
4) Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
5) Να βοηθήσει το Υπουργείο να ανοίξουν νέες αγορές.
6) Να ασχοληθεί η Περιφέρεια και με το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
7) Θεωρούμε απαράδεκτο να ζητάει το Υπουργείο Οικονομικών περαίωση από τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί εσπεριδοειδών πωλούν για λογαριασμό των παραγωγών τους. Είναι παράλογο επί αυτού του τζίρου να επιβάλλεται φόρος. Ενώστε τη φωνή σας με τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς.
8) Για το σοβαρό πρόβλημα με την καταστροφή μέρους της καλλιέργειας από τον πάγο πρέπει η Περιφέρεια να συμβάλλει ώστε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις γιατί με το προσωπικό που διαθέτει ο ΕΛΓΑ, είναι αδύνατον να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. Το Υπουργείο εμπαίζει τους παραγωγούς, διότι γνωρίζει ότι το προσωπικό του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί.
Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να συζητηθεί ολοκληρωμένο το ζήτημα των εσπεριδοειδών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Τόνισε ότι είναι επείγον να ληφθούν τώρα τα άμεσα μέτρα για την προστασία και από την Περιφέρεια και από το Υπουργείο και όχι λόγια του αέρα σε διαβουλεύσεις δημοσίων σχέσεων.
Τέλος, δήλωσε ότι η παράταξή μας είναι αλληλέγγυα σε όλα τα αιτήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών της Λακωνίας αλλά και όλης της Πελοποννήσου και ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.

28 Ιανουαρίου 2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»


Θανάσης Πετράκος




NEWSLETTER