Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 14:34

Ευχές για το σύμφωνο εξοικονόμησης ενέργειας από αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους

Το "Σύμφωνο των δημάρχων" και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας για πιο βιώσιμη ενεργειακή τοπική κοινωνία, παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι «η Περιφέρεια αποφάσισε να ενισχύσει την προώθηση του "Συμφώνου των δημάρχων" μεταξύ των δήμων της Περιφέρειας και να υποστηρίξει τους δήμους που αποφασίζουν να προσχωρήσουν στο σύμφωνο».

Ο Γιάννης Σαρρής, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με αρμοδιότητα ενεργειακής αναβάθμισης - εξοικονόμησης ενέργειας, επεσήμανε ότι στόχος είναι «να υλοποιήσουμε το Γραφείο Ενέργειας μέχρι το τέλος του χρόνου και να παρέχουμε στρατηγική καθοδήγηση, τεχνική και οικονομική στήριξη στους δήμους».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε ότι στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να γίνει πρωτοπόρα σε σχέση με τη μείωση του κόστους της ενέργειας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε ότι «έχουμε κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Κάνουμε καινούργιο Δημαρχείο με βασική παράμετρο την εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποιώντας τη γεωθερμία. Θα αλλάξουμε 15.000 λαμπτήρες, όλους στην πόλη της Καλαμάτας, μέσω του προγράμματος "Jessica", εξοικονομώντας ενέργεια κατά 55%. Σχεδιάζουμε ηλιακά συστήματα στο Κολυμβητήριο και την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας».

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας παρατήρησε πως«υπάρχει η βούληση να ενταχθούμε στο Σύμφωνο, αλλά υπάρχουν οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα».

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης επεσήμανε ότι ο δήμος του είναι ο μοναδικός της Μεσσηνίας που μετέχει στο σύμφωνο. Ενημέρωσε πως 

έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια και αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων και την αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού.

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά ως «βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί» κι εξέφρασε τη βούληση του δήμου για μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας παρατήρησε ότι «το "Σύμφωνο των δημάρχων" είναι μια πρόκληση, το εργαλείο για τους μικρότερους δήμους.  Δεχόμαστε την πρόκληση». Κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει την απόφαση για συμμετοχή του δήμου στο σύμφωνο».

Ο σύμβουλος του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Γιάννης Γιόρκιζας είπε ότι «με μεγάλη προθυμία θα συμμετέχουμε. Εχουμε κάνει κάποιες ενέργειες με το ΕΜΠ» κι επεσήμανε πως «είναι μια πολλαπλή ευκαιρία με περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος».

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν περιφερειακοί σύμβουλοι, διευθυντές και στελέχη υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και δήμων της Μεσσηνίας, καθώς και μαθητές από το Β1 του 2ου Λυκείου Καλαμάτας.

Γ.Σ.