Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 15:19

Οι θέσεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου για την απογραφή και το τεχνικό πρόγραμμα

Γράφτηκε από την

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τατούλης και η ηγετική ομάδα επέδειξαν αντιδημοκρατική προοπτική και μεγάλη υποτίμηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Είναι πάγια τακτική φαίνεται, όταν έρχονται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως ήταν και αυτά τα δύο, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να μην έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις εισηγήσεις.
Συνεπώς εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ή υπάρχει έλλειψη οργάνωσης και προχειρότητα ή επίδειξη αλαζονείας της εξουσίας ή κάτι θέλουν να κρύψουν ή και τα τρία. Ας επιλέξουν ποια από αυτά ισχύουν.

Α) Απογραφή
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στους Περιφερειακούς Συμβούλους την Κυριακή το απόγευμα πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας!!!
Ο κ. Τατούλης και η κα Νικολάκου εξέπεμψαν διθυράμβους για τη συναίνεση που υπήρξε με τις παρατάξεις του κ. Δράκου και του κ. Μπούκλη και μίλησε υποτιμητικά για τους «αρχάγγελους της προοδευτικότητας, οι οποίοι  θα ανησυχήσουν». Βέβαια, είναι γνωστό ότι υπήρξαν αντιδράσεις και από συμβούλους της πλειοψηφίας, για την πολιτική επιλογή της συναίνεσης.
Η θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι:
α) Θεωρούμε απαράδεκτο να δίνεται στους συμβούλους μισή μέρα  πριν η εισήγηση, διότι είναι αδύνατον να μπορεί να μελετηθεί. Εκτός αν αυτό ήθελε η ηγετική ομάδα…
β) Συζήτηση δεν έγινε στην Επιτροπή που είχε συσταθεί διότι ουσιαστικά δεν συνεδρίασε.
γ) Ο κ. Περιφερειάρχης επέμενε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να μη γίνει συζήτηση επί της ουσίας για το αν βρέθηκαν ότι ήταν όλα καλά στα πεπραγμένα των πρώην Νομαρχιών. Το γιατί, μάλλον το ξέρει αυτός και η μείζων μειοψηφία.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σαφές ότι εμείς δεν υπερψηφίζουμε τον απολογισμό.

Β) Τεχνικό Πρόγραμμα
Το αποκορύφωμα της υποτίμησης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
α) Η εισήγηση στάλθηκε 4 ώρες πριν τη συνεδρίαση!!! Αναρωτιόμαστε με ποια γνώση συζήτησαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και φυσικά αν αυτό λέγεται δημοκρατική πρακτική και σοβαρότητα για ένα από τα πιο ουσιαστικά θέματα του 2011. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Μας προξενεί εντύπωση η ευκολία με την οποία οι συνάδελφοί μας αποδέχονται τον ευτελισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον κ. Τατούλη.
β) Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 ήρθε προς συζήτηση στις 29 Αυγούστου δηλαδή 4 μήνες μέχρι το τέλος του 2011. Τα συμπεράσματα είναι προφανή για το τι Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2011 αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
γ) Επί της ουσίας του προγράμματος: Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε έργα ύψους 20.385.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται ότι η ανάπτυξη που προσδοκά ο κάθε πολίτης της Περιφέρειας είναι 32 ευρώ το άτομο!!! Και αν προσθέσουμε και το 20% που «κράτησε» ο Περιφερειάρχης για έργα γενικότερα, σημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι 40 ευρώ ανά κάτοικο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Βέβαια ο κ. Τατούλης με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα που αντιστοιχεί σε ανάπτυξη 40 ευρώ ανά κάτοικο το χαρακτήρισε «βαθύτατα αναπτυξιακό και απολύτως συνεπές με το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου»!!! Ο κάθε πολίτης εύκολα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του… Όταν μάλιστα το άθροισμα του προϋπολογισμού των τεχνικών προγραμμάτων των πρώην Νομαρχιών το 2010 και το 2009 ήταν μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας.
Φυσικά το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι απόρροια του προϋπολογισμού, για τον οποίο εμείς είχαμε τονίσει ότι είναι μειωμένος σε σχέση με το άθροισμα των προϋπολογισμών των 5 πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κατά 25% και είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με ένα τέτοιο προϋπολογισμό.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σαφές ότι καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα, αφού αφενός δεν είναι αναπτυξιακό και αφετέρου η επιλογή της ηγετικής ομάδας να συμπεριφερθεί με τόσο υποτιμητικό τρόπο στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου μας οδηγεί στο να καταγγείλουμε και τη διαδικασία.

1/9/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος