Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 20:38

Θαν. Πετράκος: Να μην ξεπουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ

Γράφτηκε από την
Θαν. Πετράκος: Να μην ξεπουληθούν οι μονάδες της ΔΕΗ

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος πήρε μέρος σήμερα στη σύσκεψη που οργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης,  η ΓΕΝΟΠ   ΔΕΗ   και τα σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ της Μεγαλόπολης.
Κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη ο Θανάσης Πετράκος, μεταξύ των άλλων δήλωσε:
«Είμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας για να δηλώσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα όλων των εργαζομένων για να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» έχει δώσει αγώνα μέσα στο Π.Σ. ενάντια στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Επιμείναμε αρκετές φορές να λάβει το Π.Σ. απόφαση που να δηλώνει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο με το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και με την εκποίηση της ΔΕΗ, γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ χτίστηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού.  Της  ΔΕΗ
Θέλουμε   να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο συμπαράταξης όλου του Ελληνικού Λαού για να μην ξεπουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και η ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση και η τρόικα βγάζουν στο σφυρί για τα υπερκέρδη των ιδιωτών τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που χτίστηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού!
Το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν αποτελεί μια "απλή", έτσι και αλλιώς καταδικαστέα, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, σαν όλες τις άλλες. Αντιθέτως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να κουρσευθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα. 
Και αυτό γιατί ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο που παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η παραγωγή του (εξόρυξη, μεταφορά, καύση κλπ), απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες και θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν ενώ αποσβένονται σε βάθος δεκαετιών! Πώς λοιπόν, θα ανοίξει ο λιγνίτης για τους ιδιώτες, άμεσα όπως θέλουν Κυβέρνηση – Κομισιόν και ΔΝΤ;
Πολύ απλά πωλούνται οι έτοιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και είναι βέβαιο ότι μετά το ξεπούλημα των λιγωτικών μονάδων έρχεται και η εκποίηση της ΔΕΗ!
Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβότερο ιδιωτικό ρεύμα, "θηλιά στο λαιμό" των εργαζομένων και πολύ περισσότερο των επισφαλών εργαζόμενων και των ανέργων!
Όταν εκποιήθηκαν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή, την περίοδο 1996-99, όπου και αυτή βρισκόταν κάτω από τους ίδιους μηχανισμούς του ΔΝΤ και με μια κυβέρνηση που έλεγε και αυτή σε όλα όσα της ζητούσαν οι δανειστές, ναι, την επόμενη τριετία ακρίβυνε το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και 93%. Κόπηκαν οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά σε ποσοστό 33%. Ένας στους τρεις δηλαδή δεν είχε ρεύμα.
Βλέπουμε δηλαδή να ακολουθούνται οι ίδιες συνταγές, που οδήγησαν την Αργεντινή στη χρεοκοπία. Η νέα τρικομματική κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο ακολουθεί με μεγαλύτερο φανατισμό την πολιτική του κ. Παπανδρέου και επιμένει στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Το θέμα του ξεπουλήματος των μονάδων δεν αφορά απλά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αφορά όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κάτω απ’ την πίεση των εργαζομένων και τη δική μας το Περιφερειακό Συμβούλιο αναγκάστηκε και πήρε θέση και τοποθετήθηκε ενάντια στην πώληση των μονάδων. Θα κριθεί όμως τι θα κάνει στην πράξη.  Η  απουσία  σήμερα   του  Περιφερειάρχη   και  των  στελεχών  της  Περιφέρειας  δείχνει το  ενδιαφέρον  τους   για  το  ζήτημα. 
Εμείς τονίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πλατιά αγωνιστική συμπαράταξη όλων των αυτοδιοικιτικων  και κοινωνικών δυνάμεων της Πελοποννήσου μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι αγωνίζονται για να μην ξεπουληθούν οι λιγντικές μονάδες και να μην εκποιηθεί η ΔΕΗ. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας την καθολική συμμετοχή όλου του λαού, όχι μόνο της περιοχής, αλλά της Πελοποννήσου.  Προτείνουμε   η  Συντονιστική  Επιτροπή  :Αγώνα  να  ζητήσει  από  όλους  τους  Δήμους  της  Πελοποννήσου  ,την  Περιφέρεια  και  όλους  τους  φορείς  της Πελοποννήσου   να  συνεδριάσουν  και  να  λάβουν  αποφάσεις  εναντία  στη  πώληση  των  λιγωτικών  μονάδων   και  να   ορίσουν  εκπρόσωπο  τους  στη  Συντονιστική  Επιτροπή  Αγώνα
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και ο πολιτικός μας χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλάι  της  ΓΕΝΟΠ, των εργαζομένων της  ΔΕΗ  Μεγαλόπολης  και του Δήμου Μεγαλόπολης και θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στις όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν. Το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων δεν πρέπει να γίνει και δεν θα το επιτρέψουμε.
Όλοι στον αγώνα για να ανατρέψουμε τα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικα.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

 


NEWSLETTER