Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 14:34

Θαν. Πετράκος για απόφαση δ. σ. Μεγαλόπολης: Χρειάζεται κοινό μέτωπο και όχι αντιπαράθεση

Γράφτηκε από την



Με έκπληξη είδαμε το Δ.Σ. Μεγαλόπολης να αποφασίζει ότι είναι υπέρ της δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη του Δήμου Πύλου – Νέστορος!!! (Και μάλιστα το θέμα να τίθεται προ ημερησίας διάταξης!!!)
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε, με όλο το σεβασμό στο Συμβούλιό σας και σε σας, να σας πω ότι, η απόφαση αυτή:
1) Παραβιάζει κάθε δεοντολογία και εγκαινιάζει νέα ήθη. Είναι δυνατόν ένας Δήμος να αποφασίζει για το τι είδους ανάπτυξη θα υπάρξει σε έναν άλλο Δήμο, 100 χλμ. μακριά; Και μάλιστα να χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα, χωρίς να ελεγχθεί η ορθότητά του ότι συζητάτε το θέμα επειδή ακούσατε ότι κάποιοι προσέβαλαν τη Μεγαλόπολη.
2) Είναι δυνατόν να μην παίρνει υπόψη του το Δ.Σ. Μεγαλόπολης τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των συναρμόδιων Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, τις αποφάσεις και τη θέληση των πολιτών της Νοτιοανατολικής Πυλίας, την ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων και τις ομόφωνες αποφάσεις του τέως Ν.Σ. Μεσσηνίας (δύο φορές μάλιστα στο παρελθόν), αλλά και την ίδια τη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και να χρησιμοποιεί για να αιτιολογήσει την απόφασή του τα σαθρά και ανυπόστατα επιχειρήματα της εταιρείας, για την οποία ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι δεν έχει άδεια μεταλλευτικών δικαιωμάτων;
3) Είναι δυνατόν να λαμβάνετε μια τέτοια απόφαση, χωρίς να συνυπολογίσετε την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επιφέρουν τα επιφανειακά ορυχεία της «αρπαχτής» και τους σοβαρούς κινδύνους οι πολίτες της Ανατολικής Πυλίας να μην έχουν νερό ούτε για να πιουν με βάση τη γνωμοδότηση της ίδιας της ΡΑΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2005;
4) Είναι δυνατόν να λαμβάνετε μια τέτοια απόφαση, χωρίς να συνυπολογίσετε την τεράστια οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι πολίτες της Νοτιοανατολικής Πυλίας, οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό και τη γεωργία; Πιστεύω ότι γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν γίνει επενδύσεις κυρίως στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες θα υποστούν μεγάλο πλήγμα και συνεπώς θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας.
5) Αναρωτιέμαι, με ποια λογική μπήκε ο Δήμος Μεγαλόπολης σε μια αδιανόητη «κόντρα» με τους Δήμους, τους φορείς και τους πολίτες της Μεσσηνίας; Αλήθεια, τι εξυπηρετεί αυτό; Αδυνατώ να καταλάβω.
Πιστεύοντας ότι η απόφαση αυτή να λήφθηκε «εν θερμώ», στηριγμένη σε ανυπόστατες πληροφορίες, ελπίζουμε να την αναθεωρήσετε. Διότι σίγουρα μια τέτοια αντιπαράθεση δεν βοηθάει κανέναν, γιατί τα προβλήματα πράγματι είναι πάρα πολλά και χρειάζεται κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις θύελλες που έρχονται.



Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


NEWSLETTER