Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 12:43

Δήλωση Πετράκου για το Λιγνιτωρυχείο στην Πυλία: "Εκθετη η ηγεσία της Περιφέρειας"

Γράφτηκε από την

"Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη την ηγεσία της Περιφέρειας για την εν γένει στάση της στο συγκεκριμένο θέμα και δημιουργεί ερωτήματα ως προς το τι συμφέροντα εξυπηρετεί". Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Θανάσης Πετράκος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, με τις οποίες μπαίνει τέλος στα σχέδια για λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη.
Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του κ. Πετράκου:
«Η σημαντική εξέλιξη χθες το βράδυ (Τρίτη 13 Μαρτίου) στη Βουλή σήμανε ουσιαστικά "ταφόπλακα" στην προσπάθεια του επενδυτή για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση και του δικού μας αγώνα να αποτραπεί η κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας.
Κυρίως όμως αποτελεί δικαίωση του ενωμένου, μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα, πρώτα απ’ όλα των πολιτών και των φορέων και των δήμων της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας.
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι:
1) Τα επιχειρήματα όλων όσοι αντιδρούμε στην καταστροφική προσπάθεια για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης είναι απολύτως σωστά και εμπεριστατωμένα.
2) Ο ενωμένος, μαζικός και μαχητικός αγώνας του λαού συνήθως οδηγεί σε νίκες.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη την ηγεσία της Περιφέρειας για την εν γένει στάση της στο συγκεκριμένο θέμα και δημιουργεί ερωτήματα ως προς το τι συμφέροντα εξυπηρετεί.
Είναι έξω από κάθε λογική να διατηρείται πλέον αυτή η εκκρεμότητα και να μη συντάσσεται η ηγεσία της Περιφέρειας με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού της περιοχής και του περιβάλλοντος. Και βέβαια να μη συντάσσεται και να μη θεωρεί επαρκή την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος  της Π.Ε. Μεσσηνίας, η οποία ουσιαστικά δικαιώνει το χαρακτηρισμό που είχαμε κάνει, ότι η Μ.Π.Ε. είναι "για τα σκουπίδια", αλλά να ζητάει επιπλέον γνώμες από τον κ. Σαμαρά, την κ. Καραβασίλη και το ΕΜΠ, ενώ ο υφυπουργός υιοθέτησε πλήρως αυτή τη γνωμοδότηση.
Οφείλει επιτέλους η ηγεσία της Περιφέρειας να συνταχθεί με την ομόθυμη θέληση του λαού και των φορέων της Μεσσηνίας και να φέρει άμεσα θέμα απόρριψης της Μ.Π.Ε., αλλά και πολιτικά να τοποθετηθεί ενάντια στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης.
Το Π.Σ. Πελοποννήσου οφείλει να κλείσει και με πολιτική απόφαση οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην περιοχή και για κάθε μελλοντική προσπάθεια. Η απόφαση πρέπει να τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι, για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και συνολικά δημοσίου συμφέροντος, απορρίπτει και κάθε μελλοντική προσπάθεια δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης, και να απαιτεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή τα εν λόγω αποθέματα να χαρακτηριστούν "στρατηγικά αποθέματα και να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας"».