Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 12:10

Π. Τατούλης: Σημαντικό πρόπλασμα για την αλλαγή του μοντέλου οικονομίας το πρόγραμμα JESSICA

Γράφτηκε από την
 Π. Τατούλης: Σημαντικό πρόπλασμα για την αλλαγή του μοντέλου οικονομίας το πρόγραμμα JESSICA

Π. Τατούλης: Σημαντικό πρόπλασμα για την αλλαγή του μοντέλου οικονομίας το πρόγραμμα JESSICA

 

«Φιλοσοφία κινητικότητας της οικονομίας και σημαντικό πρόπλασμα για την αλλαγή του μοντέλου οικονομίας χαρακτήρισε το πρόγραμμα JESSICA ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τεχνική σύσκεψη για την έναρξη λειτουργίας του χρηματοδοτικού αυτού μηχανισμού που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με συμμετοχή των δυνητικών δικαιούχων του προγράμματος, Δήμων και Επιμελητηρίων, καθώς και εκπροσώπων της Eurobank, εκ μέρους του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης του Μηχανισμού.

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το πρόγραμμα Jessica για τα δεδομένα της χώρας και μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «το οποίο προσφέρει καλές ευκαιρίες και θα έχει μακρό βίο καθώς μπορεί να αποτελέσει μόνιμο θεσμό για το μοντέλο της οικονομίας που θα υιοθετηθεί».

Για την επιτυχία του προγράμματος έθεσε ως προτεραιότητα ο Περιφερειάρχης την άμεση συνεργασία όλων των φορέων καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και οι απαιτήσεις πολλές. «Πρέπει ωστόσο να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή για την αξιοποίηση του ταμείου αυτού, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο για πολλά χρόνια στην Ελλάδα θα είναι το ΕΣΠΑ».

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως βασική λογική τη μετατροπή των πόρων του ΕΣΠΑ σε δανειακούς πόρους, ανακυκλώνοντας τους, μοχλεύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και παρέχοντας κίνητρα επιχειρηματικότητας. «Πρόκειται για πρόγραμμα εκτέλεσης δημοσίων έργων ανάπλασης αστικών χώρων με ταυτόχρονη ανάπτυξη του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Τατούλης, ενώ πρόσθεσε ότι «τα έργα αυτά θα προσαρμοστούν στις προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδιασμού».

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή θα διαχειριστεί το πρόγραμμα αυτό, βοηθώντας στην ωρίμανση των έργων  τους τελικούς δικαιούχους, οι οποίοι δεν θα είναι μόνο οι μεγάλοι Δήμοι της Περιφέρειας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αποθήκη ώριμων έργων προς ένταξη, τα οποία αν δεν τα εντάξουμε σε αυτό το πρόγραμμα, να μπορούμε να τα εντάξουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο κ. Τατούλης.

«Βασική μας φιλοσοφία στα έργα που θα υλοποιήσουμε θα είναι η σύνδεση των τεχνικών έργων με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ανταπόδοση», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης και κάλεσε τους δημάρχους να στείλουν μέχρι το τέλος του μήνα τις προτάσεις τους.

 


NEWSLETTER