Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 08:23

Παναγιωτόπουλο και Αφάλη ανακοίνωσε ο Τατούλης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 Δύο υποψήφιους συμβούλους στη Μεσσηνία με το ψηφοδέλτιό του στις επόμενες περιφερειακές εκλογές παρουσίασε χθες Κυριακή το μεσημέρι στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Διοικητήριο.

Πρόκειται για τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο -τον τ. περιφερειακό σύμβουλο στον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας του Δημήτρη Δράκου, στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο-, καθώς και τον επίτιμο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπο Αφάλη, ο οποίος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα εμφανιζόταν ως πιθανός υποψήφιος με τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη -και δημάρχου Καλαμάτας- Παναγιώτη Νίκα.

Ας σημειωθεί ότι η συνέντευξη διακρίθηκε από στιγμές ιδιαίτερα μεγάλης έντασης μεταξύ του περιφερειάρχη και μερίδας δημοσιογράφων - ιδιαίτερα μετά την αναφορά ενός από τους τελευταίους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που “λιβανίζουν” την περιφερειακή αρχή, αναφορά την οποία απέρριψαν τόσο ο Π. Τατούλης, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

Ο Π. Τατούλης, νωρίτερα, έχοντας υπενθυμίσει την παλιότερη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του καθηγητή ΤΕΙ Γιώργου Ζακυνθινού και του τ. δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη, είχε μιλήσει για “συνεννόηση, συνεργασία πέραν των κομμάτων, πέρα των κομματικών σχηματισμών”, δηλώνοντας παράλληλα ότι “οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά σε όλους αυτούς που θέλουν και θεωρούν ότι μπορούν οι πολίτες να είναι υποταγμένοι σε κάποιες απόψεις, σε κάποιες εντολές”.

Με αφορμή ερώτηση για πιέσεις που φέρονται να ασκούνται σε στελέχη του συνδυασμού του, να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, ο Π. Τατούλης, αφού υπενθύμισε το δικό του παρελθόν στο εν λόγω κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας -“όχι κάνοντας κριτική ως περιφερειάρχης, αλλά ως παλιό σημαντικό στέλεχος αυτού του χώρου” όπως δήλωσε- “να κάνει άμεση παρέμβαση, αν θέλει να έχει και να τηρήσει την οικογενειακή του παράδοση. Να σταματήσει αυτό που γίνεται, είναι τραγικό για το ίδιο το κόμμα, είναι τραγικό για την πολιτική ζωή του τόπου, είναι τραγικό για την ίδια την κοινωνία. Θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, ότι το πολιτικό διακύβευμα συνεχώς τροποποιείται, ότι τα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική κρίση δημιουργούν καινούργιες προϋποθέσεις που οι αστοχίες στις επιλογές σηματοδοτούν καινούργιες ραγδαίες εξελίξεις”.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι αναφορές του Π. Τατούλη και στον Π. Νίκα, που ξεκίνησαν με σχετικά ήπιους χαρακτηρισμούς περί “νεοπαγών πολιτικών” για να ενταθούν στη συνέχεια μέσα από ερωτήματα του τύπου “τι συνέδεε τον κ. Νίκα με τον κ. Καράμπελα;” όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Καλαμάτα:

“Εχω κάνει εξ αρχής μια τοποθέτηση, δεν έχω πάρει απάντηση. Το επαναλαμβάνω πάλι. Οσον καιρό ήταν σε ισχύ η σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με τον κ. Καράμπελα, ο κ. δήμαρχος αντιδρούσε πλήρως στο σχέδιό μας. Οταν ο κύριος Καράμπελας μπήκε σε αυτές τις δικαστικές περιπέτειες που έχει, ο κ. Νίκας άλλαξε άποψη. Θα πρέπει, λοιπόν, να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Τι συνέδεε τον κ. Νίκα με τον κ. Καράμπελα; Εκεί νομίζω ότι είναι το ζήτημα. Κι από την άλλη πλευρά, βέβαια, ότι προσπαθεί πάντοτε να έχει κάποιο άλλοθι”.

Νωρίτερα ο Π. Τατούλης είχε υποστηρίξει ότι δεν συνέτρεχε λόγος για παράταση της κατάστασης έκτακτης στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα - “η απόφαση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μόνον απόφαση του περιφερειάρχη. Η έγκριση και η εξουσιοδότηση γίνεται από τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας. Οι υπηρεσίες μου γνωμοδότησαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να ανανεώσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία απλόχερα έκανα πριν τρεις μήνες, όταν υπήρχε πάλι η υποψηφιότητα του κ. Νίκα. Ας μην τα συνδέουμε αυτά. Είναι νομίζω μία ανόητη προσπάθεια για να βρεις άλλοθι απέναντι σε αυτά που δεν έχεις κάνει τόσα χρόνια” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα υποστήριξε πως “ό,τι μου έχει ζητήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι, από βαθιά πίστη στην υπευθυνότητα που πρέπει να διακρίνει τον θεσμό, τα έχουμε υλοποιήσει όλα”, προσθέτοντας ότι “το 90% των έργων που γίνονται στην Καλαμάτα και που έγιναν την τελευταία οκταετία φέρουν την υπογραφή μου, στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων”, αλλά και πως “ό,τι έχει επιλεγεί από δω και πέρα ως στρατηγική της πόλης, πάλι φέρνει την υπογραφή τη δική μου”.

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ερωτώμενος ο Χ. Αφάλης για το πώς συμπαρατάσσεται με τον Π. Τατούλη όταν -όπως ειπώθηκε- φερόταν ότι θα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Π. Νίκα, απάντησε ότι “ο πολιτικός μου πολιτισμός δεν μου επιτρέπει να σχολιάζω άλλους υποψηφίους και άλλες παρατάξεις. Εγώ -το είπα και στη δήλωσή μου- συστρατεύτηκα με τον Πέτρο Τατούλη και τίποτα παραπάνω, για να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο”.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αποφάσισε την ενασχόλησή του με κοινά, αφ’ ενός από την “επιθυμία μου να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο από ένα άλλο μετερίζι, της αυτοδιοίκησης, όπως έπραττα επί 35 συνεχή χρόνια από τις τάξεις του πυροσβεστικού σώματος” και αφ’ ετέρου επειδή “στη δημοσιονομική συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα μας, πρέπει όλοι να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να αφήσουμε τον καναπέ και ο καθένας μας να βάλει το δικό του λιθαράκι με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει”.

Από την πλευρά του, ο Σωτ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι με τον Π. Τατούλη “γνωριζόμαστε πολύ καλά και μας συνδέει μία μακροχρόνια φιλία, αφού άλλωστε ανοίγουμε και στον ίδιο ιδεολογικό χώρο”,  υποστηρίζοντας παράλληλα:

“Η υποψηφιότητά μου και η συστράτευση στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη έχει καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, γιατί πιστεύω και υιοθετώ πλήρως αυτό που πιστεύει και ο ίδιος άλλωστε, ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση έχουν την δική τους ανεξαρτησία και δεν περιχαρακώνονται. Οι πολίτες στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν μπαίνουν σε κομματικά καλούπια και επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια”.

Β.Γ.Μ.