Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 08:47

Ιστορίες προεκλογικής τρέλας: “Πρώτο βιολί” η Ντίνα και στις πίτες ο Τατούλης

Γράφτηκε από τον

  

Με στόχο τη δεύτερη θέση στις περιφερειακές εκλογές και “πρώτο βιολί” την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, ο Πέτρος Τατούλης ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο αξιοποιώντας τόσο την ασθενική προεκλογική παρουσία του υποψήφιου Γιώργου Δέδε όσο και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να αναδείξει το πολιτικό έλλειμμα της περιφερειακής αρχής.

Η αδυναμία αυτή ήταν κάτι παραπάνω από ορατή στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αναδείξει το πρόβλημα που ανέκυψε με την ακύρωση της απόφασης για το σκουπιδοεργοστάσιο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Για την ακρίβεια, η αντιπολίτευση άκουσε αδιαμαρτύρητα τον πρόεδρο του Σώματος Ηλία Στρατηγάκο να λέει ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και αρκέστηκε σε αυτή την απάντηση χωρίς να δώσει πολιτική συνέχεια στο θέμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Τατούλης δεν δίστασε να αφήσει στο πόδι του στο Περιφερειακό Συμβούλιο την κ. Νικολάκου, καθώς βεβαιώθηκε πως δεν κινδυνεύει από τα άσφαιρα αντιπολιτευτικά πυρά. Ο Αρκάς πολιτικός φαίνεται ότι ανησυχεί μόνο για την... τηλεοπτική εικόνα της παράταξής του, και γι' αυτό προχθές έφυγε ήσυχος από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν διαπίστωσε πως ήταν παρόντες στη συνεδρίαση οι -απόντες στην προηγούμενη- αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος και Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, που είναι αντίστοιχα υποψήφιοι δήμαρχοι Αργους-Μυκηνών και Κορίνθου.

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΨΑΡΕΥΕΙ ΚΑΙ Η ΝΤΙΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙ

Από εκεί και πέρα ο κ. Τατούλης θα συνεχίζει να μαζεύει ψήφους σε πίτες και αποκριάτικες χοροεσπερίδες, αφήνοντας στην αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικλάκου τη "βρόμικη δουλειά" της αντιπαράθεσης με τους υποψήφιους περιφερειάρχες Παναγιώτη Νίκα και Γιώργο Δέδε. Ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τον συγκεντρωτισμό του κ. Νίκα (που δύσκολα θα δώσει το "πράσινο φως" σε κάποιον υποψήφιο να απαντάει αυτόβουλα στην κ. Νικολάκου) και την απουσία ενός "δευτέρου βιολιού" πίσω από τον κ. Δέδε (που θα μπορούσε να τρολάρει τα τρολ της περιφερειακής αρχής).

Αυτή η τακτική Τατούλη ούτε τυχαία είναι ούτε ενστικτώδης. Αντιθέτως υπακούει σε επιστημονικούς επικοινωνιακούς κανόνες που οι "κακές γλώσσες" λένε ότι υπαγορεύονται από το... μισό πρώην επιτελείο της Ντόρας Μπακόγιαννη. Ανεξάρτητα από αν οι "κακές γλώσσες" διαδίδουν μισές αλήθειες, έχοντας στόχο να προκαλέσουν σύγχυση στη δεξαμενή των γαλάζιων ψηφοφόρων, η επικοινωνιακή πολιτική Τατούλη αποδίδει καρπούς, καθώς κρατιέται "ζωντανός" στην επικαιρότητα μετά από 8 χρόνια θητείας.

Βεβαίως καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνιακή του πολιτική διαδραματίζουν οι στενές σχέσεις που έχει συνάψει η περιφερειακή αρχή με μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκμεταλλευόμενη την εξουσία της και τους πόρους των προγραμμάτων που διαχειρίζεται. Οι σχέσεις αυτές είναι... στενότερες σε νομούς της Περιφέρειας όπου η επιβίωση των μέσων εξαρτάται κυρίως από το δημόσιο χρήμα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ο κ. Τατούλης κάνει "επικοινωνιακό πάρτι" σε Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία, και ότι ουσιαστική κριτική τού ασκείται μόνο από μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεσσηνίας και της Κορινθίας. Σε όλους τους νόμους όμως υπάρχουν και μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν ως "ειδήσεις" αυτούσιες τις ανακοινώσεις της περιφερειακής αρχής και της "Νέας Πελοποννήσου", καθώς και τις γραπτές δηλώσεις της κ. Νικολάκου.

ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Την ίδια ώρα και ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εκμεταλλεύεται τους "γαλάζιους" διαύλους για να μεταδώσει τα μηνύματά του στο εκλογικό σώμα, η απουσία του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιώργου Δέδε από τον επικοινωνιακό χάρτη της Πελοποννήσου είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Η απουσία Δέδε σε συνδυασμό με την αδυναμία της μείζονος μειοψηφίας να παράγει αντιπολιτευτικό έργο αξιοποιήσιμο στην κάλπη, δίνει στον Π. Τατούλη το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, για να αντιμετωπίσει με "αριστερά δεκανίκια" τον νεοδημοκράτη Παναγιώτη Νίκα.

Το υπεραισιόδοξο αυτό σενάριο προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή "αντιδεξιά", επιχειρώντας να ψαλιδίσει τα εκλογικά κέρδη της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κ. Δέδε θα προτιμήσουν να πάνε... εκδρομή παρά να ψηφίσουν τον κ. Τατούλη, ο οποίος συγκρούστηκε σκληρά με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις καλές σχέσεις της περιφερειακής αρχής με την κυβέρνηση. Ετσι κι αλλιώς ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποδεχτεί ακόμα και σήμερα τη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, εναντίον της οποίας έδωσε ιδεολογική μάχη, και αναζητά μια ευκαιρία για ρεβάνς.

Σε κάθε περίπτωση, αν το υπεραισιόδοξο σενάριο αποδειχτεί φενάκη, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε αν έχει δίκιο ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας που υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές ο Πέτρος Τατούλης θα αποσυρθεί στο Καστρί Κυνουρίας - και αν η προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε για να αφήσει την Ντίνα Νικολάκου επικεφαλής της "Νέας Πελοποννήσου".

Θ.Λ.