Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 04:43

Ενώ διαφωνούν Περιφέρεια και Δήμοι: Εντός του Αυγούστου ανακοινώσεις για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την
Ενώ διαφωνούν Περιφέρεια και Δήμοι: Εντός του Αυγούστου ανακοινώσεις για τα σκουπίδια


Μέσα στον Αύγουστο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα γνωστοποιήσει την πολιτική του ως προς την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση της μόνιμης λύσης που έχει δρομολογηθεί από την αιρετή περιφέρεια.
Αυτό γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ανακοινώνοντας ότι αύριο Τετάρτη, θα συνεδριάσει στην Τρίπολη ο περιφερειακός φορέας διαχείρισης (ΦοΔΣΑ) για να προτείνει στο ΥΠΕΚΑ τους χώρους όπου προτείνεται να εγκατασταθούν πλήρη συγκροτήματα διαχείρισης, με κέντρο διαλογής, κομποστοποιητή και δεματοποιητή.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι οι δήμοι έχουν διαφορετική προσέγγιση από την Περιφέρεια για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς η Περιφέρεια προτείνει δεματοποίηση και μόνο, ενώ οι δήμαρχοι προτείνουν κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση των αδρανών με μία μονάδα ανά νομό -και επιπλέον μία, στην Πύλο και μία στο Κρανίδι.
Παράλληλα, ο Π. Νίκας επαναλέλαβε ότι ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε στην πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα ότι θα διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε η «ημερομηνία λήξης» των ΧΑΔΑ να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012.
Πρόσθεσε ακόμα ότι ο υπουργός -που, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι αρμόδιος για το θέμα των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα- είπε ότι η Ε.Ε. θα φανεί ανεκτική αν καταδειχθεί ότι γίνονται βήματα για την επίλυση του προβλήματος.
Μετά από τα παραπάνω, ο δήμαρχος -απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε»- είπε ότι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν θα αποδεχθεί την επιβολή κανενός προστίμου για τις χωματερές:
«Ούτε ηθικά γίνονται δεκτά τα πρόστιμα, αφού δεν είναι δυνατόν να κλείσουν οι ΧΑΔΑ χωρίς να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης, αλλά ούτε και οικονομικά, γιατί δεν έχει λογική η πολιτεία από τη μια να χρηματοδοτεί τους δήμους και από την άλλη να επιβάλει πρόστιμα ζητώντας πίσω τις πιστώσεις που διέθεσε», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.
Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι ο λόγος δεν γίνεται για τα σκουπίδια της Καλαμάτας και μόνο, αλλά για τα απορρίμματα και των 5 νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος ειδικά στη Μεσσηνία, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι υπάρχουν 3 με 4 χώροι, οι οποίοι διαθέτουν μελέτες -«πρέπει να αξιοποιηθούν οι μελέτες, για τις οποίες έχουν διατεθεί χρήματα από το δημόσιο και την Ε.Ε.» τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, προσθέτοντας πως θα γίνει «ό,τι είναι επιστημονικά σωστό».
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER