Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 00:33

Πόσοι εκλέγονται από τους περιφερειακούς συμβούλους

Γράφτηκε από την

Καινούργιος θεσμός η Περιφέρεια και έτσι οι συγχύσεις… δίνουν και παίρνουν. Χθες παρουσιάσαμε αναλυτικά τη διαδικασία υπολογισμού των εδρών κάθε συνδυασμού και το ποιοι εκλέγονται κατά σειρά. Φυσικά λείπουν τα ονόματα των περιφερειακών συμβούλων όπου χρειάζεται να γίνει καταμέτρηση ψήφων καθώς αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το Πρωτοδικείο και τα ανεπίσημα στοιχεία δεν είναι επαρκή, αφού παίζει ιδιαίτερο ρόλο κάθε φορά η ανθρωπογεωγραφία των εκλογικών τμημάτων που έχουν ή δεν έχουν καταχωρισθεί.

Επειδή κατά καιρούς έχουν γραφτεί ή ακουστεί πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, παρουσιάζουμε σήμερα και τις επίσημες διατυπώσεις του νόμου που υποστηρίζουν τα όσα αναφέρθηκαν στο χθεσινό μας δημοσίευμα

1. Στο άρθρο 113 του νόμου με τον οποίο υλοποιείται το σχέδιο "Καλλικράτης" προβλέπεται ότι "σε κάθε Περιφέρεια τον περιφερειάρχη επικουρούν αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άμεσα κατ’ αντιστοιχίαν προς τον αριθμό των περιφερειακών ενοτήτων και οι οποίοι δεν καταλαμβάνουν θέση περιφερειακού συμβούλου". Κατά συνέπεια στη Μεσσηνία για παράδειγμα, ο Χρ. Μαλαπάνης που θα είναι αντιπεριφερειάρχης δεν θα είναι περιφερειακός σύμβουλος και έτσι εκλέγονται οι 7 πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης από το ψηφοδέλτιο Τατούλη. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στους υπόλοιπους νομούς.

2. Στο άρθρο 140 περιγράφεται η διαδικασία με την οποία γίνεται η κατανομή των εδρών που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί. Η εφαρμογή της δίνει τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν χθες σε σχετικό πίνακα στην "Ε", τον οποίο αναδημοσιεύουμε για πρακτικούς λόγους. Παράλληλα δημοσιεύουμε και πίνακα που δείχνει την διαδικασία για το ψηφοδέλτιο του Δ. Δράκου (στο χθεσινό φύλλο υπήρχαν αριθμητικά λάθη στον υπολογισμό των υπολοίπων).

3. Στο άρθρο 142 γίνεται αναφορά στην… τύχη των υποψηφίων περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών επιλαχόντων συνδυασμών. Ετσι προβλέπεται ότι "οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Αν ο συνδυασμός καταλαμβάνει έδρες σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο υποψήφιος περιφερειάρχης λαμβάνει την έδρα της εκλογικής περιφέρειας, όπου ο συνδυασμός έλαβε περισσότερες έδρες. Σε περίπτωση ίσου αριθμού εδρών σε περισσότερες περιφέρειες, τότε λαμβάνει την έδρα αυτής στην οποία ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες ψήφους". Με την εφαρμογή αυτής της διάταξης εκλέγονται: Ο Δ. Δράκος στη Μεσσηνία, ο Ν. Γόντικας στη Μεσσηνία, ο Θαν. Πετράκος στη Μεσσηνία και ο Λ. Μπούκλης στην Κορινθία.

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι "οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται επιτυχόντες υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού τους στην εκλογική περιφέρεια στην οποία ήταν υποψήφιοι, εφόσον ο συνδυασμός τους έλαβε έδρα". Με την εφαρμογή αυτής της διάταξης από το συνδυασμό Δράκου εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι στη Μεσσηνία ο Σωτ. Παναγιωτόπουλος, στην Αρκαδία ο Κ. Μανδρώνης, στη Λακωνία ο Π. Φαρλέκας, στην Αργολίδα ο Β. Σωτηρόπουλος και στην Κορινθία ο Ν. Ταγαράς. Ενώ από το συνδυασμό Γόντικα εκλέγεται ο Βαγγ. Γούργαρης στην Αρκαδία.

4. Με δεδομένα αυτά οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλεγούν στις θέσεις που… περισσεύουν με βάση τη φθίνουσα σειρά αριθμού ψήφων σε κάθε συνδυασμό και νομό. Οι θέσεις που θα καταληφθούν από υποψήφιους συμβούλους με αυτό τον τρόπο εμφανίζονται στον δεύτερο πίνακα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Κατανομή εδρών Δ. Δράκου (Εκλογικό μέτρο [154.691/16] + 1 = 9.669)

Νομός

Ψήφοι

Εδρες

Υπόλοιπο

Τελικές έδρες

Αργολίδα

24.160

2

4.882

2

Αρκαδία

19.396

2

58

2

Κορινθία

36.195

3

7.188

4

Λακωνία

28.503

2

9.165

3

Μεσσηνία

46.437

4

7.761

5

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Οι σύμβουλοι που εκλέγουν οι συνδυασμοί ανά νομό

Νομός

Πέτρος Τατούλης

Δημήτρης Δράκος

Νίκος Γόντικας

Θανάσης Πετράκος

Λάμπρος Μπούκλης

Σύνολο

Αργολίδα

7

2

0

0

0

9

Αρκαδία

5

2

1

0

0

8

Κορινθία

7

4

0

0

1

12

Λακωνία

5

3

0

0

0

8

Μεσσηνία

7

5

1

1

0

14

Σύνολο

31

16

2

1

1

51

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Εκλεγόμενοι σύμβουλοι πλην περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών

Νομός

Πέτρος Τατούλης

Δημήτρης Δράκος

Αργολίδα

7

1

Αρκαδία

5

1

Κορινθία

7

3

Λακωνία

5

2

Μεσσηνία

7

3

Ανάλυση - παρουσίαση

από τον Ηλία Μπιτσάνη

 


NEWSLETTER