Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 09:58

Γερμανική τεχνογνωσία στην ελληνική αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον

Ο ΧΑΝΣ ΓΙΟΚΑΧΙΜ ΦΟΥΧΤΕΛ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ 

«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε φίλοι και εταίροι με ειλικρινείς προθέσεις», τόνισε χθες ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, επισκεπτόμενος την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Στη συνάντηση εργασίας - στρογγυλό τραπέζι στο ξενοδοχείο "Μαίναλο" που ακολούθησε, ο κ. Φούχτελ σημείωσε ότι: «Υπάρχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες στη Γερμανία πρόθυμοι να βοηθήσουν, να αδελφοποιηθούν με περιοχές της Πελοποννήσου και να μεταδώσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία». Και ως τομείς συνεργασίας ανέφερε τη διαχείριση απορριμμάτων, τον τουρισμό, την ανάδειξη εθνικών δρυμών. 

Σε συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και όλους τους αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Φούχτελ επικεφαλής κλιμακίου στελεχών από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βετσφαλίας, θυμίζοντας μια ρήση του Αριστοτέλη που ξεχωρίζει τις φιλίες συμφέροντος από τις πραγματικές φιλίες, μίλησε για «στήριξη από φίλο σε φίλο που περνάει μια δύσκολη κατάσταση». Παρατήρησε ότι τους ισχυρούς δεσμούς της ελληνογερμανικής φιλίας δε θα κλονίσουν οι σημερινές καταστάσεις κι εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες». 

Σημείωσε ότι στόχος τους είναι να πάρει σάρκα και οστά η συμφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ και του τότε Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το 2010 για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους. Παρατήρησε πως από τη σύντομη εισήγηση του κ. Τατούλη κατάλαβε ότι «έχετε διάθεση, ενέργεια, προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχέδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε». 

Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Πέτρ. Τατούλης είπε ότι «η χώρα μας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που είναι αποτέλεσμα σωρεία πολιτικών και άλλων παρενεργειών που οδήγησαν σε face  loss στην διεθνή κοινότητα». Και ανέφερε πως «η πολιτική της εξωστρέφειας στην οποία επενδύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την βάση της σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αποτελέσει μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Στη συνάντηση εργασίας - στρογγυλό τραπέζι στο ξενοδοχείο "Μαίναλο" που ακολούθησε, ο κ. Φούχτελ σημείωσε ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Υπάρχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες στη Γερμανία πρόθυμοι να βοηθήσουν, να αδελφοποιηθούν με περιοχές της Πελοποννήσου και να μεταδώσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία». Και ως τομείς συνεργασίας ανέφερε τη διαχείριση απορριμμάτων, τον τουρισμό, την ανάδειξη εθνικών δρυμών. Τάχθηκε υπέρ της στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαβεβαίωσε πως «ειδικοί από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία θα έρθουν να σας βοηθήσουν» και ότι «οι επενδύσεις θα έρθουν, αν έχετε καταρτισμένα στελέχη».

Ο γενικός διευθυντής των περιφερειών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας κ. Γιακούμπι ενημέρωσε ότι «η εταιρεία Ζενίτ θα μελετήσει τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες και να αναζητήσει τους αντίστοιχους εταίρους» και είπε πως έχει εντοπίσει συγκεκριμένα στοιχεία συνεργασίας. Παρατήρησε ότι αυτοί έχουν ορυχεία για λιγνίτη, αλλά έχουν επικεντρωθεί στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), προέτρεψε να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ για κάθε Περιφέρεια και ως τομείς συνεργασίας ανέφερε τη διαχείριση απορριμμάτων που ξέρουν οι δήμοι της Γερμανίας, τη μεταποίηση τροφίμων και  ενδεχομένως και τη λιανική πώληση. Σημείωσε ότι «προηγείστε στον τουρισμό, λόγω κλίματος και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο κ. Τατούλης παρατήρησε ότι «πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και στην αλληλεγγύη των εταίρων και συνεταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η κρίση, αλλά το face loss (έλλειψη αξιοπιστίας και απώλειες) της χώρας μας από άστοχες ενέργειες. Και αυτό δεν αξίζει στη χώρα μας».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου παρουσίασε το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφέρειας, την υφιστάμενη κατάσταση, το όραμα και τις στρατηγικές προτεραιότητες.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης της Καλαμάτας και δήλωσε περήφανος που από την περιοχή του κατάγεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στη βοήθεια των αδελφών κρατών, στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη βοήθεια του γερμανικού λαού» και ζήτησε να μην ξεχνάει κανείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις θυσίες του ελληνικού λαού.

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης, μετά από παράκληση του κ. Τατούλη ως φόρο τιμής για το θάνατο του φιλέλληνα δημότη της Πελοποννήσου Γιόζεφ Βόζεν. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Βόζεν που διετέλεσε βουλευτής του SPD στη Γερμανία και δήμαρχος της Dyren, διέμενε στα Ιρια Αργολίδας, έχοντας δικό του σπίτι στην περιοχή. 

Στη γερμανική αντιπροσωπεία μετείχαν ο αναπληρωτής πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, η δήμαρχος Κατρίν Μπρένερ (ο δήμος της έχει 56.000 κατοίκους), περιφερειάρχης από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και δημοσιογράφοι.