Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 14:15

Επιφυλακή στη Μεσσηνία για την κακοκαιρία: Σύσταση για περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων Κυριακή και Δευτέρα

Γράφτηκε από τον

 

Μήνυμα να μην υπάρξουν άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών κατά το νέο κύμα κακοκαιρίας την Κυριακή και τη Δευτέρα, έστειλε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το επικίνδυνο διάστημα για την περιοχή μας εντοπίζεται την Κυριακή, από το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και συντονισμός, γιατί αναμένονται ισχυροί άνεμοι και χιονόπτωση στον παλιό εθνικό δρόμο Καλαμάτα – Σπάρτη και στα ορεινά της 7ης επαρχιακής οδού (στη Δημοτική Ενότητα Είρας).

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα θα είναι σε ετοιμότητα για το Καλαμάτα - Σπάρτη, για την 7η επαρχιακή οδό και τα ορεινά της Είρας και κάλεσε τους δήμους να πάρουν τα αντίστοιχα μέτρα. Λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται, ζήτησε από τους πολίτες να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας για τα αντικείμενα στις βεράντες, που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος σημείωσε ότι προέχει η πρόληψη και παρατήρησε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός και αποτελεσματικότητα, συνεργασία των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της Π.Ε. και των δήμων του νομού.

Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι η υπηρεσία μπορεί να έχει οχήματα στον Ταΰγετο, στην Αλλαγή, στο Σύριζο, στο Καλό Νερό, στη Χώρα και στην Καζάρμα και πως θα διαθέσει και οχήματα με αλυσίδες.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας επεσήμανε ότι “θέλει προστασία ο Ταΰγετος, δε φθάνουμε εμείς” και στάθηκε στο δρόμο προς τη Γιάτρισσα, όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα τα μηχανήματα και το σύνολο του προσωπικού και ζήτησε να μην υπάρξουν απερίσκεπτες ενέργειες στα Θεοφάνια, στα λιμάνια που θα επικρατούν έντονοι κυματισμοί (Πύλο και Κορώνη). Ζήτησε, επίσης, να υπάρχει ετοιμότητα στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε ότι είναι σε ετοιμότητα τα μηχανήματα και πληροφόρησε πως έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με ιδιώτες εργολάβους, που μπορούν να επεμβαίνουν σεκάθε δύσκολη στιγμή.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς ζήτησε βοήθεια για να μην κλείσει η 7η επαρχιακή οδός σε περίπτωση χιονόπτωσης και ακόμα να υπάρξει συνδρομή για να μην αποκλεστούν τα χωριά της Είρας και κάποια ορεινά στη Δ.Ε. Ανδανίας.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας ενημέρωσε ότι είναι σε ετοιμότητα προσωπικό και οχήματα, “έχουν φορέσει και αλυσίδες” ανέφερε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως ο δήμος μπορεί να ανταποκριθεί στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Αντώνης Βλάχος δήλωσε ότι ο δήμος είναι έτοιμος με όλα τα μηχανήματά του κι επεσήμανε πως καθοριστικός είναι ο ρόλος της ενημέρωσης των πολιτών από τα τοπικά μέσα.

Ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας ΓΑΙΑ της Μάνης Κώστας Ξυδέας παρατήρησε ότι ίσως να χρειαστεί βοήθεια για τους κτηνοτρόφους και αναφέρθηκε στους κινδύνους στα ορεινά χωριά από τον παγετό. Ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για ανθρώπους που μένουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα κι επεσήμανε ότι το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου δεν διαθέτει ασθενοφόρο, γιατί ο οδηγός βρίσκεται σε άδεια.

Ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Μάνδαλος προέτρεψε να είναι ελάχιστη η κυκλοφορία στους δρόμους και υπενθύμισε την απαγόρευση κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών και την υποχρέωση των οδηγών να έχουν αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους.

Ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας υποπλοίαρχος Λ.Σ. Γιάννης Παγάνης κάλεσε τους ιδιοκτήτες σκαφών να μεριμνήσουν για την καλύτερη πρόσδεση των σκαφών τους και να μην εκτίθενται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, γιατί το Λιμεναρχείο δεν μπορεί να τους βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις.