Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 20:07

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύμβαση με ΚΕΠΕ για μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από την
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύμβαση με ΚΕΠΕ για μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη

 

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προχωρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό την επιστημονική της στήριξη ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν για τη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη και την καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων γι’ αυτό πόρων.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά και την επιστολή του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, προέδρου του Δ.Σ. αλλά και επιστημονικού διευθυντή του ΚΕΠΕ, με την οποία τον ενημερώνει ότι το εν λόγω Κέντρο “με χαρά και αίσθημα ευθύνης προσφέρεται να παράσχει πολυετή συμβουλευτική υποστήριξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά την οικονομική διάσταση των προτεινομένων παρεμβάσεων για την Μεγαλόπολη, ενόψει της μετάβασής της στη μεταλιγνιτική εποχή”.

Ειδικότερα, το ΚΕΠΕ θα συνδράμει αφενός την Περιφέρεια στο μάστερ πλαν της για την προοπτική της περιοχής της Μεγαλόπολης, κατά τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, και αφετέρου τον περιφερειάρχη, ως προς τη διαμόρφωση των προτάσεών του στη Συντονιστική Επιτροπή της οποίας ο Π. Νίκας είναι μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι η υπό τον Κωστή Μουσουρούλη εν λόγω επιτροπή -στην οποία μέλη είναι, μεταξύ άλλων, οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Π. Νίκας και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης-, αποτελεί την ομάδα εργασίας που υπό την εποπτεία της Διυπουργικής Επιτροπής θα καταρτίσει και θα υλοποιήσει το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και θα συντονίσει τις συνδεόμενες με αυτό δραστηριότητες.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Π. ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ

Αναλυτικά, στην επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη 4 Μαρτίου προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Π. Λιαργκόβας σημειώνει:

"Σε συνέχεια της πρόσφατης συνομιλίας μας στο γραφείο σας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Τρίπολη (14 Φεβρουαρίου 2020), θα ήθελα με την παρούσα να εκφράσω την σύμφωνη γνώμη μου όπως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), του οποίου είμαι επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ., με χαρά και αίσθημα ευθύνης προσφέρεται να παράσχει πολυετή συμβουλευτική υποστήριξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά στην οικονομική διάσταση των προτεινομένων παρεμβάσεων για την Μεγαλόπολη, εν όψει της μετάβασής της στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το ΚΕΠΕ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, νυν υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παρέχει στην επίσημη Πολιτεία μελετητικές και τεχνικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Επιπροσθέτως, διενεργεί, κατόπιν συμφωνίας (συμβάσεως), μελετητικά έργα για αρκετούς φορείς. Η εξειδίκευση του ερευνητικού προσωπικού του ΚΕΠΕ (στην πλειονότητα οικονομολόγοι, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος) σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και η διατήρησή του υπό κοινή στέγη, έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση τεχνογνωσίας και τον συγκερασμό εμπειριών και γνώσεων για την διεξαγωγή συνθέτων αναλύσεων.

Οπως συζητήσαμε, είμαστε πρόθυμοι (α) να εξετάσουμε / αξιολογήσουμε την οικονομική διάσταση μελετών και εκθέσεων που θα σας προταθούν από την κεντρική κυβέρνηση ή συμβούλους της, (β) να διενεργήσουμε ανεξάρτητες αναλύσεις σε θέματα που άπτονται του σχεδιασμού για την Μεγαλόπολη και θεωρείτε σκόπιμο να εξεταστούν, καθώς και (γ) να διατηρήσουμε τακτική επαφή / αλληλοενημέρωση με εσάς ή / και τα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα υποδείξετε.

Τα στελέχη του ΚΕΠΕ που ήρθαν μαζί μου και παρέστησαν στη συνομιλία μας είναι στην διάθεση των υπηρεσιών σας για όποιες τεχνικές λεπτομέρειες προετοιμασίας της συνεργασίας μας και προκειμένου να εισηγηθούν την σύσταση της πλέον κατάλληλης ομάδας εργασίας.

Είμαι και είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις που θα αφορούν πλέον την υπογραφή κοινού συμφωνητικού".


NEWSLETTER