Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 10:12

Πελοπόννησος: Στους δήμους μεταβιβάζονται τα πρόστιμα για τις χωματερές

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: Στους δήμους μεταβιβάζονται τα πρόστιμα για τις χωματερές

 

Στους δήμους οι οποίοι μετατρέπουν σε χωματερές τους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ, εναποθέτοντας εκ νέου σε αυτούς σκουπίδια, θα μετακυλίει στο εξής η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα πρόστιμα που θα της επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων) Πελοποννήσου Σταύρο Αργειτάκο, με τον οποίο συναντήθηκε προχθές στη Σπάρτη.

“Η Περιφέρεια δεν μπορεί πλέον να πληρώνει πρόστιμα για αποκατεστημένους ΧΑΔΑ που επαναχρησιμοποιούνται ως χωματερές. Τα πρόστιμα θα μετακυλίονται άμεσα από την Περιφέρεια στους δήμους. Ενας αποκατεστημένος ΧΑΔΑ, με χρήματα της Περιφέρειας, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και πάλι ως ΧΑΔΑ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εμπλεκόμενοι 6-7 δήμοι, μεταξύ των οποίων και στην Π.Ε. Μεσσηνίας, θα λάβουν ένα σχετικό έγγραφο και θα κληθούν να πληρώνουν τα πρόστιμα άμεσα. Διαφορετικά, θα αναλαμβάνουν οι κατά τόπους ΔΟΥ στις οποίες θα βεβαιώνεται το μη καταβληθέν πρόστιμο” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

 

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Εξάλλου, ο Π. Νίκας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου -πρώην δήμαρχο Σπαρτιατών- σχετικά με την πορεία του θέματος της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παράλληλα, πρότεινε στον Στ. Αργειτάκο τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΦοΔΣΑ προκειμένου άμεσα να ενταθεί η ανακύκλωση. Στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης, η Περιφέρεια θα αναλάβει την δαπάνη που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των ενεργειών για την ανακύκλωση:

“Θα γίνει καμπάνια από τα μέσα ενημέρωσης, όλα θα γίνουν με τη συνεργασία Περιφέρειας, ΦοΔΣΑ και δήμων. Δεν θέλουμε ίχνος σκιάς στη σχέση της Περιφέρειας με τους δήμους πάνω σε αυτό το θέμα” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Στην σχετική συζήτηση, ειδικότερα, έγινε λόγος για ένταση όσον αφορά την ανακύκλωση, καθώς -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- “μέσω της δράσης αυτής μπορεί να καταλήγει για διαχείριση το 1/3 των παραγόμενων απορριμμάτων, που σημαίνει αυτόματα και μείωση στο 1/3 της αρχικής δαπάνης διαχείρισης. Δηλαδή θα καταβάλλεται μόνο το 1/3 των αρχικά εκτιμηθέντων χρημάτων για τη διαχείριση. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για να δείξει ο κάθε δήμος τις δυνατότητές του” κατέληξε ο Π. Νίκας.


NEWSLETTER