Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 09:26

Στη Δημοσιότητα το πόρισμα των ελεγκτών: Ελλειμμα 1,5 εκ. και κακοδιαχείριση στην “Πελοπόννησος Α.Ε.” επί Τατούλη

Γράφτηκε από τον

 

 

Του Θανάση Λαγού

 

Ελλειμμα 1,5 εκ. ευρώ, κατατμήσεις έργων και ατελή κριτήρια επιλογής αναδόχων κατέγραψαν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές για την “Πελοπόννησος Α.Ε.” που εξέτασαν δειγματοληπτικά 11 προγραμματικές συμβάσεις της αυτοδιοικητικής επιχείρησης. "Ολα τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας ως δημόσιου φορέα για «τη χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος»" τονίζει το πόρισμα, που επισημαίνει σε άλλο απόσπασμά του: "Η “Πελοπόννησος Α.Ε.” και οι υπεύθυνες υπηρεσίες της Περιφέρειας φαίνεται να μην συμμορφώνονται σε συστηματική βάση με τις νομοθετημένες και συμβατικές διαδικασίες ελέγχου και ελεγκτικών απολογισμών για την ορθή εφαρμογή των προγραμματικών συμβάσεων". Για την "1η Παμπελοποννησιακή Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού 2019" που διοργανώθηκε προεκλογικά στην Καλαμάτα, το πόρισμα αναφέρει: "Για τη διοργάνωση της έκθεσης δαπανήθηκαν 71.109,19 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.350 ευρώ αφορούσαν σε αμοιβές δημοσιογράφων. Το κόστος αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικό λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοργάνωση διήρκεσε δύο ημέρες μόνο".

 

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Για το έλλειμμα το πόρισμα αναφέρει επί λέξει: "Ουσιαστικά η “Πελοπόννησος Α.Ε.” έχει ένα έλλειμμα της τάξεως € 1.552.139,87, το οποίο αφορά στην υποχρέωσή της για επιστροφή μη χρησιμοποιημένων πόρων κυρίως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η “Πελοπόννησος Α.Ε.” δεν είναι σε θέση να ανακτήσει τα ελλείμματα διότι δεν υπάρχει ουσιαστικός απολογισμός. Η “Πελοπόννησος Α.Ε.” δεν είχε λάβει έγκριση από την αναθέτουσα αρχή για την υπέρβαση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και δεν είχε το δικαίωμα να συμψηφίσει αυτά τα ελλείμματα με τα πλεονάσματα άλλων προγραμματικών συμβάσεων. Τα πλεονάσματα από τις περατωθείσες προγραμματικές συμβάσεις ελλείψει επιπρόσθετης έγκρισης θα έπρεπε να επιστραφούν στην αναθέτουσα αρχή. Ως εκ τούτου το σύνολο των πλεονασμάτων είναι μια υποχρέωση της “Πελοπόννησος Α.Ε.” προς την αναθέτουσα αρχή (Περιφέρεια και Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης), ενώ τα ελλείμματα μια ζημία που δεν απεικονίζεται ορθά στα βιβλία και στους ισολογισμούς της.

Μετά τις προσαρμογές που διενεργήσαμε στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας προκύπτει ότι η καθαρή θέση της εταιρείας έχει καταστεί αρνητική (-1.293.557,64) και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από τη λήξη της χρήσης ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να λάβει χώρα και με συμψηφισμό χρέους της εταιρείας προς τον καταβάλλοντα την εισφορά, εφόσον τούτο έχει προβλεφθεί στην απόφαση για την αύξηση του κεφαλαίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του Ν.4548/2018. Το ελάχιστο ποσό της απαιτούμενης αύξησης ανέρχεται σε € 1.281.057,64 έτσι ώστε τα ίδια κεφάλαια να είναι ίσα με το 50% του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου μίας Α.Ε., ήτοι € 25.000,00. Διαφορετικά η εταιρεία θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση".

 

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου στην “Πελοπόννησος Α.Ε.” είναι τα εξής:

"α) Η υλοποίηση όλων των έργων γίνεται με την κατάτμηση του φυσικού αντικειμένου ούτως ώστε να γίνονται με απευθείας αναθέσεις έως και του ποσού των €40.000 πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σύννομη βάσει του ν. 4412/2016 και της ομόφωνης απόφασης του Ν.Σ.Κ. υπ’ αριθμ. 94/2016.

β) Οι ανάδοχοι επιλέγονται από το «Μητρώο Συνεργατών» που τηρεί η “Πελοπόννησος Α.Ε.”. Τα κριτήρια και η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο συνεργατών παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Ειδικότερα στο μητρώο συνεργατών της “Πελοπόννησος Α.Ε.” μπορούν να εγγραφούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά «μία απλή» αίτηση εγγραφής. Η αίτηση περιορίζεται στη συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, πεδίο παροχής υπηρεσιών, ΑΦΜ και ΔΟΥ), των στοιχείων αλληλογραφίας και τομέα εξειδίκευσης του ενδιαφερόμενου προς εγγραφή. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν διενεργείται κανένας τυπικός ή ουσιαστικός έλεγχος την εμπειρίας ή των ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών προσόντων των υποψηφίων συνεργατών.

γ) Τα κριτήρια επιλογής των αναδόχων από το «Μητρώο Συνεργατών» της “Πελοπόννησος Α.Ε.” είναι ατελή και ελλιπή. Ούτε σε αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να διενεργείται κανένας τυπικός ή ουσιαστικός έλεγχος της εμπειρίας ή των ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών προσόντων των επιλεχθέντων συνεργατών.

δ) Στις περισσότερες περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων η περιγραφή και η ανάλυση των ποσοτικών, ποιοτικών χαρακτηριστικών των ζητούμενων υπηρεσιών ή προμηθειών είναι ελλιπέστατη και δεν ζητείται οικονομική ανάλυση των επιμέρους υπηρεσιών και προμηθειών. Το ίδιο ισχύει και στις υποβληθείσες προσφορές. Εχουμε πληροφορηθεί ότι αυτά «συζητιούνται και συμφωνούνται» προφορικά.

ε) Τα μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΕΠ) και της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΕΕΠ) ορίζονται από την προγραμματική σύμβαση. Τα καθήκοντά τους αφορούν στη συστηματική παρακολούθηση τήρησης των όρων της προγραμματικής σύμβασης και στην υποβοήθηση της υλοποίησης του αντικειμένου της. Διαπιστώθηκε ότι η ΚΕΠ και η ΕΕΠ δεν εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντά τους, όπως αυτά προβλέπονται από τις προγραμματικές συμβάσεις.

στ) Τα μέλη της εσωτερικής επιτροπής παρακολούθησης (επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής) ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της “Πελοπόννησος Α.Ε.”. Τα καθήκοντά τους αφορούν στην παραλαβή και αξιολόγηση των παραδοτέων από τους εκάστοτε αναδόχους. Η σύσταση της εσωτερικής αυτής επιτροπής γίνεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 170 Ν. 4412/2016, καθώς η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής των έργων και των υπηρεσιών αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα που απαρτίζουν την επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής των έργων και των υπηρεσιών άλλων προγραμματικών συμβάσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 170 του Ν.4412/2016 «τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής των εργασιών θα πρέπει να έχουν κατάρτιση σχετική με το αντικείμενο των εργασιών που καλούνται να παραλάβουν και η επιλογή τους να γίνεται μετά από κλήρωση. Δεν πρέπει να ορίζονται τα ίδια μέλη». Διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις του δείγματος, η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής των εργασιών δεν διενεργεί κάποιον ουσιαστικό ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο, απλώς βεβαιώνει «την ορθή εκτέλεση των εργασιών» βάσει των ελλιπών εκθέσεων πεπραγμένων των αναδόχων.

ζ) Οι περισσότερες απολογιστικές εκθέσεις της Περιφέρειας αναφορικά με τις προγραμματικές συμβάσεις δεν περιέχουν απολογιστικά αξιολογήσιμα στοιχεία αναφορικά με την επίτευξη των στόχων τους και πώς αυτοί θα πρέπει να υλοποιηθούν, τα αποτελέσματα και τα ευρήματα των επί μέρους μελετών και εργασιών. Ουσιαστικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μπορεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των προγραμματικών συμβάσεων.

η) Τη γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έδινε την τελική εντολή εκταμίευσης. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ 4345 / τεύχος Β’ / 30.12.2016) η Διεύθυνση Οικονομικού με εντολή του γενικού διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας διενεργεί όλες της πληρωμές της Περιφέρειας βάσει των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και του προϋπολογισμού μετά από έλεγχο. Δεν φαίνεται να διενεργήθηκε κανένας ουσιαστικός έλεγχος λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν όσον αφορά την λειτουργία των ΚΕΠ, έλλειψη απολογιστικών εκθέσεων από τις ΚΕΠ και τις εσωτερικές επιτροπές παρακολούθησης και κυρίως τα σημαντικά ελλείμματα της Πελοποννήσου, τα οποία ελλείψει άλλων πόρων έχουν καλυφθεί από πλεονάσματα τα οποία έπρεπε να είχαν επιστραφεί εν μέρει στην Περιφέρεια.

θ) Οι πληρωμές των αναδόχων για τις οποίες συνάπτει συμβάσεις η “Πελοπόννησος Α.Ε.” γίνονται απευθείας από την ίδια χωρίς την έγκριση, έστω και τυπικής, της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής των εργασιών ούτως ώστε να βεβαιώνεται το «καλώς έχει». Η κατάσταση των εξωτερικών συνεργατών / αναδόχων που χρειάζεται να πληρωθούν συντάσσεται από έναν εξωτερικό συνεργάτη που εργάζεται ως διοικητικό προσωπικό, ο οποίος είναι αγρονόμος-τοπογράφος. Η κατάσταση αυτή εγκρίνεται από τον λογιστή της εταιρείας καθώς και από τον εκάστοτε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

ι) Σημειώνεται ότι ο πίνακας του παραρτήματος Α’ περιλαμβάνει τις εξής πολιτιστικές δράσεις που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό τεχνικών δράσεων:

«Εξωστρέφεια 2015» (29/6/2015- 10/9/2015)

«Πλεονεκτήματα Αργολίδας 2016» (22/7/2016- 22/1/2017)

«Διεθνής Τόπος» (28/6/2017- 28/10/2017)

«Αργολική Γη» (18/5/2017- 18/1/2018)

Ολα τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας ως δημόσιου φορέα για «τη χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος»".

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΔΩ