Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 10:10

Οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου μιλούν στην “Ε”: Μέτωπο συστράτευσης για την Αδριατική Οδό

Γράφτηκε από την
Οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου μιλούν στην “Ε”: Μέτωπο συστράτευσης για την Αδριατική Οδό

Τρεις περιφερειάρχες (Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου) και ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της “Ε” να αναδειχθεί η σημασία της Αδριατικής Οδού (Τεργέστη - Καλαμάτα) για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να προωθηθεί η ένταξη των τμημάτων που υπολείπονται (Γιάννενα - Κακαβιά και Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει συστράτευση όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών δυνάμεων. Σήμερα παραθέτουμε τις τοποθετήσεις των περιφερειαρχών και θα ακολουθήσουν οι απαντήσεις των ευρωβουλευτών.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των περιφερειαρχών Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη στην “Ε” και τον Θανάση Λαγό:

Παναγιώτης Νίκας - Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

“Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση, που είναι πρόταση χρόνων και έχει εκφραστεί και από την εφημερίδα σας, είναι μία σπουδαία πρόταση, η οποία μπορεί να γίνει πράξη. Δεν είναι απλά μία ωραία πρόταση η οποία δεν είναι ρεαλιστική. Είναι και ρεαλιστική. Εφτασε λοιπόν ο χρόνος, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις, για να πραγματοποιηθεί. Ιστορικά η Δυτική Ελλάδα πάντοτε είχε αναφορά προς την Τεργέστη, τη Βενετία και την Άνω Ιταλία. Ηρθε λοιπόν ο καιρός τώρα με τα χρήματα που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι έξι χώρες να αθροίσουν δυνάμεις, ώστε αυτός ο σπουδαίος διάδρομος, παλιότερα θαλάσσιος, σήμερα να γίνει και οδικός, στεριανός άξονας. Νομίζω ότι η πρόταση, η οποία έγινε από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και έχω κάνει και εγώ σχετικές δηλώσεις, είναι μία πρόταση απολύτως εφικτή.

Δηλαδή οι έξι χώρες, από τις οποίες θα διαπερνά ο συγκεκριμένου δρόμος, να αθροίσουν δυνάμεις και να κάνουν πρόταση για την Αδριατική Οδό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς ως χώρα, όπως είναι γνωστό, έχουμε κατασκευάσει το μέρος του άξονα από τα Γιάννενα έως το Αντίρριο και στη συνέχεια φαίνεται ότι θα κατασκευαστεί και μέχρι τον Πύργο. Από τον Πύργο όμως μέχρι την Τσακώνα και από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο μέχρι τώρα, για να μην πω ότι δεν υπάρχει φως. Από κει και πέρα η μόνη χώρα στην οποία πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια σε σημαντικό βαθμό είναι η Αλβανία. Από τη δική μου πλευρά θα κάνω προσπάθειες τόσο προς την κυβέρνηση όσο και για συντονισμένη έκφραση της βούλησης των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ώστε να υλοποιηθεί ο άξονας, που μόνο θετικά μπορεί να εισφέρει στην Ελλάδα. Να μην υπάρχει μόνο ο κεντρικός άξονας προς Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Πρέπει να δημιουργηθεί και ο δυτικός άξονας. Είναι μία πρόταση οραματική και ρεαλιστική συγχρόνως, καθώς υπάρχουν πόροι που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί. Για αυτό πρέπει να συστρατευτούμε όλοι προς αυτή την προσπάθεια”.

 

Αλέξανδρος Καχριμάνης - Περιφερειάρχης Ηπείρου

“Η συζήτηση που άνοιξε για τα ελληνικά τμήματα του Αδριατικού οδικού άξονα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για χρηματοδότηση εμβληματικών και μεγάλων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι γεγονός ότι τα αιτήματα και οι ανάγκες είναι πολλές. Μπορεί να ζούμε σε διαφορετικές περιοχές και Περιφέρειες, αλλά αν δεν βλέπουμε και δεν ενεργούμε ως να είμαστε σε ένα ενιαίο χώρο, αν δεν συμφωνούμε και δεν σχεδιάζουμε υπερτοπικής σημασίας έργα, είναι σα να χτίζουμε στην άμμο. Στην προσέγγιση αυτή εντάσσεται και η Μακρο- Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης σε περιοχές οκτώ χωρών. Ένας από τους τέσσερις στοχευμένους τομείς είναι η συνδεσιμότητά τους, η οποία αποτελεί και τον «θεμέλιο λίθο» για την τουριστική ανάπτυξη, που ενδιαφέρει έντονα την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

Οφείλω να επισημάνω ότι και στις δύο Περιφέρειες, με την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει θεαματικές αλλαγές στην οικονομική τους ζωή. Για να έχουν όμως τη μέγιστη ωφέλεια, απαιτείται η συμπλήρωσή τους. Και αυτό όσον αφορά την Ήπειρο, έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του Ε-65 με την Εγνατία Οδό και την κατάληψη της Ιόνιας Οδού στην Κακαβιά, έργο που αποτελεί κοινό τόπο ενδιαφέροντος και για την Πελοπόννησο που είναι η φυσική κατάληξη του Αδριατικού οδικού άξονα. Οφείλω να παραδεχθώ ότι το τμήμα της Ιόνιας Οδού Ιωάννινα - Κακαβιά -αν και ήταν ώριμο μελετητικά- επί πέντε περίπου χρόνια είχε παραμείνει στα «συρτάρια» του υπουργείου Υποδομών. Το ευτύχημα είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε μια ανάσα από τη χρηματοδότησή του, καθώς με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, το έργο περιλαμβάνεται στην εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο απαιτήθηκε να αναλάβει μεγάλο ρίσκο η Περιφέρεια Ηπείρου: Από τον περασμένο Φεβρουάριο ήρθε σε συμφωνία με το υπ. Υποδομών για να αναλάβει την αρμοδιότητά του η Περιφέρεια, στην οποία και παραδόθηκαν όλες οι μελέτες, οι οποίες επικαιροποιούνται αυτή την περίοδο, ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι αν δοθεί το «πράσινο φως» από την Ε.Ε. για τη δημοπράτησή του. Νομίζω ότι η ημέρα αυτή θα είναι μια ημέρα δικαίωσης των προσδοκιών των κατοίκων της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου”.

Νεκτάριος Φαρμάκης - Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

“Η Αδριατική Οδός ή «μπλε διάδρομος», όπως είναι γνωστός ο οδικός άξονας που θα ξεκινάει από την Τεργέστη και θα φτάνει μέχρι την Καλαμάτα, αποτελεί ένα έργο που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ένα έργο που, όποιος κοιτάξει λίγο πιο… πλατιά τον χάρτη, θα καταλάβει αμέσως τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τον δυτικό άξονά της. Είναι προφανές λοιπόν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προτάξει την κατασκευή των ελληνικών τμημάτων του «μπλε διαδρόμου» επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια, αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο κάθετων αξόνων της χώρας.

Τα δύο ελληνικά τμήματα που πρέπει να κατασκευαστούν, είναι η προέκταση της Ιονίας Οδού προς την Κακαβιά, αλλά και ο δρόμος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το βόρειο τμήμα προωθείται προς κατασκευή από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το νότιο τμήμα -που αφορά περισσότερο την περιοχή μας- είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα από τη στιγμή που η Ε.Ε. θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξή του στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Στο σημείο αυτό οφείλω να υπογραμμίσω πως πολλές φορές έχουμε επισημάνει πως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, είναι ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί προ πολλού. Κυρίως γιατί αποτελεί μία καρμανιόλα που αντί για ανάπτυξη, φέρνει μόνο δάκρυ και πόνο. Ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά νέα από την Ε.Ε. Ωστόσο, όπως επίσης έχουμε τονίσει, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν θα πανηγυρίσει παρά μόνο όταν ο δρόμος ολοκληρωθεί!”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER