Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 09:57

Ο Νίκας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ

Γράφτηκε από την

Στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) μετείχε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Αναφερόμενος -και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΕΝΠΕ- στο θέμα της τροποποίησης στον νόμο 4412/2016 (για τις Δημόσιες Συμβάσεις Εργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών), ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι οι πάνω από 400 τροποποιήσεις στον απερχόμενο νόμο τον έχουν καταστήσει ιδιαίτερα προβληματικό, όσον αφορά την παραγωγή έργων.

Ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε επίσης σε παρεμβάσεις και σε ζητήματα που δεν προβλέπει ο νομοθέτης, παρατηρώντας ότι κρίνει θετικά την πρόταση να είναι οι τεχνικοί από τον φορέα υλοποίησης του έργου κι όχι από άλλους φορείς, όπως και αυτή που αφορά την αύξηση των ορίων αναθέσεων - σε 30.000 ευρώ για τις συμβάσεις προμηθειών και γενικών υπηρεσιών και σε 60.000 ευρώ για τις συμβάσεις έργων και μελετών.
Παρατήρησε επίσης ότι εισάγεται ο ψηφιακός τρόπος παρακολούθησης των έργων, καθώς και ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να εμπλέκονται ουσιαστικά στην εποπτεία των έργων.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ
Εξάλλου, ο κ. Νίκας σε παρέμβασή του ως προς την πρόταση κατανομής των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “θα ήταν προτιμότερο να καταθέσει το υπουργείο τον σχεδιασμό του και επ’ αυτού να γίνουν ακολούθως παρατηρήσεις”, σημειώνοντας:
“Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να επαναπροσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα, με έμφαση στην υποστήριξη Περιφερειών που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως αυτά καταδεικνύονται από τους αριθμούς”.
Επισήμανε, ωστόσο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ότι θα πρέπει σοβαρά να εξεταστεί “το μεγάλο πρόβλημα που είναι ο υδροκεφαλισμός και η απορρόφηση μεγάλου ποσοστού των διατιθέμενων πόρων από την Αττική”.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Τέλος, ο περιφερειάρχης σε τοποθέτησή του στο θέμα σχετικά με την πανδημία της Covid-19, δήλωσε ότι “αμέσως μετά την παρέλευσή της θα πρέπει να γίνει μια ευρεία σύσκεψη 2 – 3 ημερών ή ένα συνέδριο, στο οποίο η κάθε Περιφέρεια θα καταθέσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει, δεδομένου ότι στη διάρκεια της πανδημίας καταδείχθηκαν πολλά ζητήματα, τα οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν” κατέληξε ο κ. Νίκας.