Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 09:28

Νίκας σε Βορίδη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Οπλισμένος με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα πάει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκειμένου να ζητήσει ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, Κυνουρία και Νότια Ηλεία.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου "πάγωσε" την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, και δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι των δύο νομών που ζητούν πλέον ανοιχτά να καταργηθεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Στο στόχαστρο των εκπροσώπων των δύο νομών αλλά και Λακώνων, βρέθηκαν οι 5 Μεσσήνιοι που συμμετείχαν την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη για να υπερασπιστούν την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Σταύρος Αδαμόπουλος και ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος. Απέναντί τους, βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα Επιμελητήρια, δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπερασπίστηκαν την απόφαση Αποστόλου, που χαρακτηρίζει την ποικιλία ελιά Καλαμών συνώνυμη της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.
Οι εκπρόσωποι αυτοί όταν έμαθαν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου αντέδρασαν νευρικά, καθώς κατάλαβαν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η κατάργηση του ΠΟΠ στην οποία στοχεύουν συμφέροντα από την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και τη Λακωνία.
Σε κάθε περίπτωση, οι Μεσσήνιοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη διαπίστωσαν ότι έχουν απέναντι τους σύσσωμη την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, ενώ αντιθέτως στη Μεσσηνία δεν είναι συμπαγές το μέτωπο υπεράσπισης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Ελιά Καλαμάτας στο εσωτερικό των κομμάτων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ιστορική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την ψήφισαν 31 σύμβουλοι των παρατάξεων Παναγιώτη Νίκα, Πέτρου Τατούλη, Γιάννη Μπουντρούκα και Θανάση Πετράκου.
Θ.Λ.