Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 09:29

Τα δίκτυα διέξοδος για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Στην ανάπτυξη των δικτύων μεταφορών, ενέργειας, άρδευσης και ίντερνετ επενδύει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκτιμώντας ότι η δημιουργία τους και η ολοκλήρωσή τους θα δώσει ώθηση στη βαλτωμένη οικονομία της Περιφέρειας.

Η αναβάθμιση του σιδηρόδρομου, η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 με τους αρχαιολογικούς χώρους, το δίκτυο φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η δημιουργία νέων αρδευτικών δικτύων, καθώς και η ανάπτυξη ίντερνετ 5G, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και συζητιούνται στις συναντήσεις με τους υπουργούς.

Για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου η περιφερειακή αρχή θεωρεί αναγκαία την επανεκκίνηση των δρομολογίων, και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια διαθέτει πίστωση 15 εκ. ευρώ προκειμένου να επαναλειτουργήσει σε πρώτη φάση η γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η λειτουργία εμπορικής γραμμής μέχρι τη ΒΙΠΕ Μεγαλόπολης, με στόχο να αναβαθμιστεί στο μέλλον το δίκτυο από μετρικού εύρους σε κανονικό.
Η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 με τους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της περιφερειακής αρχής στον τομέα των μεταφορών. Για τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με Αργος, Μυκήνες και Ναύπλιο θα διατεθεί πίστωση 42 εκ. ευρώ. Η σύνδεση του Α7 με την Αρχαία Μεσσήνη μέσω του κόμβου των Αρφαρών βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των αρχικών μελετών, αλλά επειδή δεν έχει τεχνικές δυσκολίες μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, ειδικά αν μελετηθεί σωστά.
Στον τομέα των ενεργειακών δικτύων, επενδύονται πολλά σε αγωγούς φυσικού αερίου που θα μεταφέρουν φθηνή ενέργεια σε Κόρινθο, Αργος, Τρίπολη, Καλαμάτα και Σπάρτη. Η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 20 εκ. ευρώ για τα δίκτυα αυτά, ενώ ο κ. Νίκας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα διατεθούν μόνο στη ΔΕΔΑ, για αγωγούς φυσικού αερίου, και όχι σε ιδιώτη για κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και διανομής υγροποιημένου αερίου.
Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν στόχο να παραμείνει η Πελοπόννησος ενεργειακός κόμβος κατά τη μεταλιγνιτική εποχή. Η ηλεκτρική σύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης αναμένεται να ολοκληρωθεί και ενδεχομένως να λειτουργήσει εντός του 2021. Ο Δυτικός Διάδρομος της γραμμή μεταφοράς 400 kV μεταξύ Μεγαλόπολης και Πάτρας έχει "κολλήσει" σε ένα μοναστήρι στα Καλάβρυτα, μετά από προσφυγή που έκαναν οι καλόγριες.
Ψηλά στην ατζέντα, όχι μόνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται το θέμα της ανάπτυξης νέων αρδευτικών δικτύων που θα δώσουν ώθηση στον πρωτογενή τομέα. Στη νέα εποχή, τα αρδευτικά δίκτυα είναι απαραίτητα τόσο για την αύξηση της παραγωγής όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Τέλος, στην ατζέντα του περιφερειάρχη μπήκε πρόσφατα και το θέμα της δημιουργίας δικτύων 5G, αφού ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θέτουν ως αναγκαία προϋπόθεση την ύπαρξη γρήγορου και αξιόπιστου δικτύου ίντερνετ για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. «Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος θεωρεί ότι η Μεγαλόπολη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων χωρίς δίκτυο 5G» δήλωνε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς, για να περιγράψει την ανάγκη δημιουργίας δικτύου ίντερνετ 5ης γενιάς.
Θ.Λ.